Testarea Covid-19 în țara noastră: un drum lung, dar cu rezultat precis, gata în cel puțin opt ore

Zilnic, la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, se analizează sute de probe la infecția Covid-19, acestea fiind colectate din toată țara. Testele pentru detectarea virusului SARS-CoV-2 se efectuează prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) – un drum lung, dar cu rezultat precis, gata în cel puțin opt ore, informează în cadrul unui reportaj Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova.

separator
Prelevarea probei la Covid19 înseamnă tijă cu tampon steril aplicată în cavitatea nazală a unui pacient suspect de COVID-19 și alt bețișor – în faringe. Raclajul prelevat este depozitat într-o eprubetă cu mediu de transport viral steril. Ulterior, containerul cu probe biologice ajunge la laboratorul virusologic al ANSP, de unde este preluat de specialiști.

Ala Balacci este unul dintre ei. Activează în calitate de felcer laborant de peste cinci ani. Femeia, împreună cu alte două colege, verifică dacă probele corespund criteriilor, dacă sunt numerotate și dacă sunt sigilate.

Ulterior, mostrele sunt transferate din eprubeta cu mediu de transport viral în tubul Eppendorf, după care sunt codificate. Ala Balacci spune că „procedura durează până la 20 de minute. Este cea mai periculoasă etapă, întrucât deschiderea eprubetelor cu probe biologice reprezintă un risc de contaminare.”

Ulterior, proba ajunge în boxa cu numărul 2, acolo unde se produce extracția AND-ului și ARN-lui. „Este o etapă de purificare a analizei”, ne spune medicul laborant, Irina Malanco. Specialista mai adaugă că această procedură poate dura până la două ore. „Sunt zile în care procesez și o sută de mostre. Activez în cadrul laboratorului din 1991. Sunt responsabilă de alte proceduri. Dar, în perioada pandemiei, din cauza volumului mare de muncă, am fost transferată aici. Așa s-a întâmplat cu mai mulți specialiști din alte laboratoare ANSP”, spune Irina Malanco.

Între timp, într-o altă boxă, specialiștii pregătesc mixul de reagenți, ce ulterior este adăugat la proba biologică procesată. De cele mai multe ori, această procedură este realizată de medicul microbiolog Svetlana Colac. „Trebuie să fim foarte atenți, să nu greșim, pentru că de corectitudinea fiecărei etape depinde rezultatul final”.

Ulterior, probele sunt plasate într-un dispozitiv special, menit să proceseze 96 de mostre simultan. „De la introducerea probelor și până la obținerea rezultatelor trec 120 de minute”, ne spune șefa laboratorului, Mariana Apostol.

„Ulterior, rezultatele sunt vizualizate pe ecranul unui calculator, după care sunt evaluate și trecute în registru și buletinul de analiză”, precizează specialista.

În total, 20 de lucrători medicali procesează zilnic probele prelevate de la oamenii suspectați de boală.

Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică a declarat că „în fiecare zi sunt analizate toate mostrele care ajung aici. În laborator activează nouă medici, cinci asistenți cu studii medii, doi tineri specialiști și un rezident. Niciodată nu am avut frică de vreo infecție – toate bolile sunt periculoase. Noi respectăm regulile de protecție, utilizând echipamentul necesar. Zilnic lucrăm în astfel de condiții”, precizează Ala Halacu.

De la declanșarea pandemiei, volumul de muncă a crescut de 10 ori, spune șefa laboratorului, Mariana Apostol. „Noi lucrăm non-stop, fără zile libere. Dispunem de echipament suficient. Probele care nu corespund cerințelor sunt rebutate și sunt incluse în registru. În astfel de situații, solicităm să fie recoltate alte mostre. Sunt cazuri rare, cele mai multe incidente s-au produs la începutul epidemiei”, afirmă Mariana Apostol.

Gândul Irinei Malanco este zilnic la pacienții care așteaptă cu sufletul la gură rezultatele testelor. „Chiar și atunci când avem probe post-tratament, mă rog, într-un fel, să fie rezultatul negativ, pentru ca pacientul să meargă acasă, la familie, la cei dragi”, spune medicul laborant.

Și angajații laboratorului sunt așteptați acasă de copii, părinții sau soții. Pe Svetlana Colac este nerăbdător să o vadă băiețelul ei de doi ani, cu care petrece puțin timp, în ultima perioadă. Pentru tânăra specialistă frica de infectare a dispărut la interacțiunea cu prima mostră. „Este periculos, dar noi suntem medici, asta ne este meseria. Eu respect toate regulile de protecție”, afirmă specialista.

Pentru administratorii laboratorului, siguranța angajaților este o prioritate. Ala Halacu afirmă că „lucrătorii medicali își schimbă mănușile, măștile și halatele după fiecare procedură. Iar în timpul analizelor, mănușile sunt prelucrate cu dezinfectant. Spray-urile dezinfectante sunt amplasate în fiecare boxă, la fiecare colț. Echipamentul individual de protecție utilizat este distrus prin autoclavare”, mai afirmă Halacu.Lucrătorii medicali sunt atât de concentrați la sutele de mostre care ajung zilnic la laboraor că nu mai reușesc să vadă frumoasa primăvară de după geam. Ei sunt însă convinși că vor mai fi primăveri, iar pentru ca în celelalte anotimpuri oamenii să fie, din nou alături de cei dragi, este important să respecte recomandările specialiștilor.

Plante care protejează și regenerează ficatul

Ficatul este unul din cele mai mari și importante organe din corp. El ajută la filtrarea substanțelor toxice și digestia alimentelor. Bolile hepatice se pot moșteni din familie, dar apar și ca urmare a unor factori agresivi, precum virusurile sau abuzul de alcool. Inclusiv obezitatea poate provoca daune la nivelul ficatului, scrie topremediinaturiste.ro.

SIMPTOMELE UNEI BOLI HEPATICE

Simptomele unui ficat bolnav sunt ușor de recunoscut. Cel mai specific semn este paloarea feței și gălbeneala ochilor (icter). Apar mâncărimi, dureri abdominale și umflături la nivelul picioarelor și gleznelor. Urina este închisă la culoare, iar scaunul are o nuanță deschisă, sau este negru ca smoala. Oboseala cronică, resimțită ca o senzație de sfârșeală sau epuizare, este un alt semn specific al bolilor de ficat. Persoana afectată nu are poftă de mâncare, simte greață, și poate avea vărsături.

Dacă ficatul nu este tratat corespunzător, daunele se pot agrava și în timp pot duce la ciroză și apoi la insuficiență hepatică.

Există o serie de plante care acționează benefic asupra celulei hepatice, ajutând atât la protejarea ei, cât și la regenerarea ei:

– armurariu

– păpădie

– cicoare

– anghinare

– gențiană

– sunătoare

Toate aceste plante le putem găsi combinate într-un produs numit Hepato Regenerator, conceput de firma Herbagetica.

INDICAȚII TERAPEUTICE

Produsul conține extracte uscate de aceste plante, pulberea fiind considerată una din cele mai bune forme de administrare a unei plante, îndeosebi pe termen lung. Se consumă câte 1 capsulă, de 3 ori pe zi.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Atenție, produsul nu este recomandat pe perioada sarcinii și alăptării, persoanelor cu glicemia mică sau cu diabet, ori cu pietre mari la bilă, cu gastrită hiperacidă sau ulcer. Produsul nu trebuie administrat concomitent cu medicamente antiinfecțioase sau anticoncepționale.

Moarea de varză, beneficii incredibile pentru organism!

Detalii Puține persoane ştiu că, atât varza murată, cât și zeama sau moarea, cum i se mai spune prin diferite părți ale țării, sunt adevărate depozite de medicamente naturale care pot preveni și vindeca diferite boli, scrie topremediinaturiste.ro.

Conținutul bogat de substanțe nutritive din zeama de varză murată revitalizează organismul și-l tonifică. Varza murată este bogată în vitamina C, mai bogata chiar decat varza crudă, vitamina antioxidantă care ajută la fortifierea sistemului imunitar al organismului.

Varza murată este singurul aliment de natură vegetală în care se găsește vitamina B12 din belșug dar și minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier și iod. Varza murată este singurul produs vegetal care conține vitamina B12, care încetinește procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos si împiedică pierderile de memorie. În compoziția de la zeama de varză se regăsesc o parte din vitaminele și antioxidanții prezenți în varza proaspătă, dar și microelemente, săruri minerale, fermenți și enzime apărute datorită procesului de fermentație.

Astfel, varza murată dar și zeama de varză conțin vitamina U, vitamina anti-ulceroasă, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murată și zeama se recomandă în tratarea bolilor ulceroase. Pentru că stimulează arderea grăsimilor și normalizează apetitul, varza și zeama de varză murată se recomandă, crudă, și în curele de slăbire.

Persoanelor hipotensive li se recomandă zilnic, un pahar de moare de varză. Câteva pahare de moare pe zi, mai multe zile la rând, ajută la normalizarea digestiei, dar și la prevenirea constipației în caz că te confrunți cu așa ceva.

Beneficiile consumului de moare de varză:

previne deteriorarea celulară (bogată în fitonutrienţi, zeama de varză are proprietatea de a lupta împotriva radicalilor liberi care cauzează deteriorarea celulelor); stimulează eliminarea toxinelor (zeama de varză stimulează capacitatea organismului de a elimina toxinele acumulate și astfel, de a preveni anumite afecțiuni, cum ar fi cancerul pulmonar, de colon, de stomac și cancerul de prostată); anti-inflamator (zeama de varză poate preveni și trata artrita și alte boli inflamatorii degenerative) ameliorează astmul şi bronşita (zeama de varză are proprietatea de a stimula capacitatea de vindecare a tractului respirator); ajută în probleme digestive (este o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de ulcere gastrice. Zeama de varză conține suflorafan, o substanță care ucide bacteriile care cauzează apariția ulcerului peptic, previne și tratează refluxul gastroesofagian); stimulează sistemul imunitar (cu un conținut bogat în vitamia C și antioxidanți, zeama de varză ajută la întărirea sistemului imunitar ); îmbunătățește funcțiile creierului (conținutul mare de antocianine și vitamina K ajută la îmbunătățirea funcțiilor creierului și în combinație cu antioxidanții, zeama de varză scade riscul tulburărilor neurodegenerative); echilibrează nivelul de hormoni (iodul prezent în zeama de varză ajută la reglarea glandei tiroide și a producerii de hormoni); reduce colesterolul „rău” (numeroase studii au demonstrat că zeama de varză are un efect detoxifiant asupra ficatului și reduce drastic nivelul colesterolului „rău” ); ajută la pierderea în greutate (consmul de zeamă de varză ajută organismul să se simtă sătul și astfel se mărește distanța dintre mese).

Moarea de varză pentru ficat:

Zeama de varza murata contribuie si la o buna funcționare a ficatului și la detoxifierea lui. Astfel, se recomanda sa se consume în cantitate de 100 ml de trei ori pe zi, între mese, timp de câteva luni. Pietrele la bilă și giardia pot fi tratate cu câte 150 ml de zeamă de varză băută de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul se ține timp de două-trei săptămâni. Se poate relua după șapte zile de pauză.

Contraindicații moare de varză:

Exista insa și o contraidicație importantă în ceea ce privește zeama de varză murată. Persoanele hipertensive nu ar trebui să consume mai mult de un pahar de 250 ml pe zi si totodată ar trebui să reducă aportul de sare din alimentație. Nici în cazul problemelor la nivelul rinichilor nu este indicată consumul de varză acră, şi asta tot din cauza cantităţii de sare ce se va depune în zona lor impiedicând buna lor funcţionare ce va atrage alte probleme de sănătate.

Primul caz de Alzheimer la un pacient de 19 ani. Tânărul a prezentat simptome de la 17 ani și a fost nevoit să renunţe la şcoală

Mai mulţi oameni de ştiinţă chinezi au informat despre primul caz „probabil” de Alzheimer la un adolescent în vârstă de 19 ani şi au confirmat că patologia nu apare exclusiv la adulţi sau la persoanele în vârstă. Descoperirile experţilor chinezi au fost publicate recent în revista ştiinţifică Journal of Alzheimer’s Disease, transmite Digi24.ro.

alzheimer

Potrivit echipei de oameni de ştiinţă de la Centrul de Inovare pentru Tulburări Neurologice dintr-un spital din Beijing, tânărul a început să aibă probleme de memorie şi dificultăţi de concentrare în timpul studiilor de la vârsta de 17 ani.

Un an mai târziu, tânărul era deja afectat de „o pierdere semnificativă a memoriei recente” care îl împiedica să-şi amintească evenimente din ziua precedentă sau unde îşi punea lucrurile, scrie Agerpres. Capacitatea de lectură a fost deopotrivă afectată şi reacţiile sale au început să fie tot mai lente, potrivit experţilor chinezi.

Reducerea graduală a memoriei sale s-a agravat într-atât încât nici măcar nu mai putea să-şi amintească dacă mâncase sau nu şi, din cauza deteriorării capacităţii sale cognitive, tânărul a fost nevoit să renunţe la şcoală.

Jia Jianping, care a condus studiul, a menţionat că în familia tânărului nu existau cazuri de Alzheimer, iar adolescentul nu avea probleme genetice sau boli care ar fi putut fi cauza pierderii memoriei. Jia a cerut să fie studiată mai în detaliu posibilitatea ca maladia Alzheimer să se manifeste la persoane tinere.

De mâine, 7 mai, persoanele care nu vor purta mască de protecție în spațiile închise riscă amenzi
Articolul anterior
În Moldova, sunt confirmate 113 cazuri noi de Covid-19
Articolul următor