Testează-ți gratuit nivelul de glucoză în sânge. Iată unde și când!

Pe 14 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Diabetului, care în acest an are genericul „Acces la îngrijiri în diabet: dacă nu acum, atunci când?”. Totodată, în 2021, se împlinesc 100 de ani de la descoperirea insulinei, considerată una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile, care continuă să salveze milioane de vieţi în întreaga lume.

Persoanele cu diabet necesită îngrijire continuă și sprijin pentru a-și gestiona starea și a evita complicațiile. În Republica Moldova, cheltuielile pentru prevenirea şi tratamentul diabetului sunt acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Astfel, persoanele asigurate beneficiază de servicii gratuite la nivel de asistenţă medicală urgentă, primară, de ambulatoriu, asistenţă spitalicească, servicii medicale de înaltă performanţă, îngrijiri la domiciliu. În acelaşi timp, persoanele care nu dispun de asigurare au acces la servicii medicale gratuite în cadrul asistenţei medicale urgente şi primare.

Accesul la tratament şi supravegherea bolnavilor de diabet sunt asigurate de medicul de familie şi endocrinolog, care prescriu reţete pentru medicamentele antidiabetice în pastile şi injecţii. Preparatele respective sunt compensate integral, inclusiv pentru persoanele neasigurate. Pe parcursul a nouă luni ale anului curent, de aceste medicamente au beneficiat gratuit peste 106 mii de persoane, în creştere cu mai mult de 4 000 persoane faţă de perioada similară din 2020.

În ianuarie-septembrie 2021, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat pentru preparatele antidiabetice peste 84 milioane de lei, ceea ce constituie circa 18,4% în structura cheltuielilor pentru medicamente compensate. Totodată, pentru monitorizarea glicemiei la adulți și copiii diagnosticaţi cu diabet zaharat, CNAM a finanţat procurarea de teste, lanțete și glucometre. Pentru aceste dispozitive, în 2021 au fost alocați peste 30 de milioane de lei.

Persoanele cu diabet se pot bucura o viaţă lungă şi sănătoasă, cu un bun management al maladiei. Acesta include monitorizarea atât a glicemiei, cât şi a factorilor de risc pentru complicaţii, cum ar fi tensiunea arterială ridicată şi nivelul înalt al colesterolului, care pot fi ţinute sub control printr-o alimentaţie sănătoasă, activitate fizică regulată şi prin utilizarea corectă a medicamentelor.

Screening gratuit, de Ziua Mondială a Diabetului

Doritorii de a-și măsura nivelul zahărului în sânge vor avea posibilitatea să facă gratuit această analiză în perioada 14-19 noiembrie, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, care are în acest an genericul „Acces la îngrijiri în diabet: dacă nu acum, atunci când?”.

Acţiunea are drept scop sensibilizarea populației asupra monitorizării nivelului de glicemie în sânge pentru prevenirea diabetului zaharat şi este desfăşurată în cadrul proiectului „Moldova alege sănătatea”, finanțat din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Lansarea evenimentului va avea loc în data de 14 noiembrie, începând cu ora 11:00, la scările de la intrarea în parcul „Valea Morilor” din Chișinău. Aici vor fi instalate corturi, unde vizitatorii își vor putea măsura glicemia și primi informații, materiale informaționale despre prevenirea și controlul diabetului. În aceeași zi, teste pentru depistarea diabetului zaharat vor fi efectuate și în Centrul comercial Shopping MallDova.

În perioada 14-19 noiembrie, acţiuni similare vor fi organizate și în centrele medicilor de familie ale celor cinci asociații medicale teritoriale din Chișinău, precum și în Centrul de Sănătate Cahul și Centrul Medicilor de Familie Bălți.

Teste de glicemie vor putea face toți doritorii, în special cei din grupurile de risc – persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, cele cu obezitate, cu boli cardiovasculare, endocrine, ale ficatului și pancreasului, persoanele care au suferit de COVID-19 etc.

CNAM atrage atenţia asupra importanţei prevenirii şi controlului diabetului. Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia și de a o trata fără a ajunge la complicații. Diabetul zaharat este un factor de risc pentru formele severe de infecţie cu noul coronavirus, dar acest risc poate fi redus semnificativ prin menţinerea nivelului de zahăr din sânge în limitele recomandate.
 

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații! E dovedit științific

Potrivit unui nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews, ceasul biologic al femeilor bate mai repede decât cel al bărbaților cu aproximativ 6 minute.

Această diferență mică poate crea dezechilibre în ritmurile interne ale corpului, afectând modul în care creierul reglează momentul adormirii și al trezirii.

Cercetătorii au examinat mai multe studii care au investigat diferențele de somn între sexe și au constatat că femeile au aproape 60% mai multe șanse de a suferi de insomnie decât bărbații, scrie La Repubblica. De asemenea, evaluările calității somnului arată că somnul femeilor este mai puțin odihnitor decât cel al bărbaților.

Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea temperaturii corpului sau prin producerea de melatonină, un hormon care favorizează adormirea.

Studiul arată că secreția de melatonină la femei se produce la ora 22.49, iar la bărbați la ora 23.38, cu 40 de minute mai târziu. Acest lucru înseamnă că la femei există o predispoziție de a merge la culcare mai devreme.

Celălalt aspect se referă la durata zilei determinată de ceasul endogen, care este independent de stimuli externi. La om durează mai mult de 24 de ore: la bărbați, exact 24 de ore și 19 minute, iar la femei 24 de ore și 9 minute. Acest lucru, combinat cu producția mai timpurie de melatonină, face ca femeile să se simtă mai pregătite să adoarmă mai devreme decât bărbații, potrivit sursei citate de Mediafax.

Pe baza unei serii de calcule, cercetătorii au ajuns la concluzia că viteza generală a ceasului biologic este cu 6 minute mai rapidă decât la bărbați.

„Deși această diferență poate fi mică, ea este semnificativă”, spune autorul studiului, Renske Lok, expert în psihiatrie la Stanford.

„Nepotrivirea dintre ceasul central al corpului și ciclul somn/veghe este de aproximativ cinci ori mai mare la femei decât la bărbați.

Imaginați-vă dacă ceasul cuiva ar merge în mod constant cu șase minute mai repede sau mai încet. De-a lungul zilelor, săptămânilor și lunilor, această diferență poate duce la o nepotrivire semnificativă între ceasul intern și semnalele externe, cum ar fi lumina și întunericul”, explică specialistul.

Aceste diferențe în biologia somnului ar putea avea consecințe semnificative pentru sănătatea generală și bunăstare. Dezechilibrele în ritmurile circadiene au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziție și probleme cognitive.

Anxietatea și tulburările depresive, mai frecvente la femei

„O calitate inferioară a somnului este asociată cu anxietatea și tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate cu insomnie, deși motivele nu sunt pe deplin clare”, spune Sarah Chellappa, cercetător în neuroștiințe și un alt autor al studiului.

De asemenea, femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentație legată de somn, în care au tendința de a mânca în mod repetat în timpul nopții. Un alt studiu a constatat că femeile sunt, de asemenea, cu 25 până la 50% mai predispuse să sufere de sindromul picioarelor neliniștite, care, la rândul său, împiedică somnul.

sursa

Cum a murit o femeie de la o cremă pentru hemoroizi

Cum a murit o femeie de la o cremă pentru hemoroizi. O femeie a pierit din cauza unei intoxicații cu plumb, după ce a folosit o cremă pentru hemoroizi. Autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă cu privire la acest unguent vietnamez pentru hemoroizi, care conținea o „cantitate extrem de periculoasă” de plumb.

Femeia, din Sacramento, a achiziționat acest unguent, numit Cao Bôi Trĩ Cây Thầu Dầu (Extract de Ricin pentru Hemoroizi), din Vietnam, printr-un anunț pe Facebook. Acest produs i-a fost trimis de către o rudă din Vietnam.

Ulterior, femeia a decedat din cauza unei intoxicații grave cu plumb. Autoritățile sanitare au descoperit că unguentul conținea 4% plumb, o cantitate considerată extrem de periculoasă.

Cum a murit de la o cremă pentru hemoroizi

Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din comitatul Calaveras, California, unguentul era promovat în principal în grupurile de pe Facebook ca fiind un remediu „miraculos” pentru hemoroizi, sugerându-se utilizarea sa intrarectală.

Chiar și cantități mici de plumb, care pot fi absorbite prin piele, pot provoca probleme grave de sănătate. Simptomele intoxicației cu plumb pot varia de la ușoare la severe, inclusiv oboseală, dureri musculare sau articulare, greață, dureri de cap, crampe abdominale severe, convulsii, comă și chiar deces.

Intoxicația cu plumb, cunoscută și sub numele de saturnism, este o afecțiune cauzată de acumularea excesivă de plumb în organism. Plumbul este un metal greu care poate fi toxic pentru organismul uman, iar expunerea prelungită la concentrații ridicate poate provoca probleme de sănătate grave.

Intoxicația cu plumb poate fi cauzată de mai multe modalități, printre care se numără:

  • Inhalarea vaporilor sau a particulelor de plumb: Aceasta poate avea loc în medii industriale unde plumbul este utilizat în procese de producție sau în procese de ardere a combustibililor care conțin plumb.
  • Ingestia de plumb: Acest lucru se poate întâmpla prin ingestia accidentală a plumbului, de exemplu, consumând accidental vopseaua pe bază de plumb sau apa contaminată cu plumb. În unele cazuri, produsele care conțin plumb, cum ar fi anumite unguente sau condimente, pot fi ingerate și provoca intoxicații.
  • Absorbția prin piele: Experții consideră că o parte mică din plumb poate fi absorbită prin piele, deși această cale de expunere nu este atât de comună ca celelalte două.

Este important să se evite expunerea la plumb și să se urmeze măsuri adecvate de siguranță pentru a preveni intoxicația cu plumb. Aceste măsuri pot include evitarea zonelor sau activităților care pot fi asociate cu expunerea la plumb și respectarea reglementărilor de siguranță în medii industriale sau în cazul manipulării substanțelor care conțin plumb. De asemenea, este esențială utilizarea echipamentelor de protecție adecvate și evitarea consumului de produse cunoscute că conțin plumb.

sursa

Amniocenteza, test prenatal efectuat acum și la Medpark

Maternitatea Medpark este singurul centru privat din țară capabil să ofere viitoarelor mame cea mai largă paletă de servicii medicale care vizează toate cele trei perioade: prenatal, sarcină/naștere și postnatal.

Evoto

Lista procedurilor medicale este completată de Amniocenteza – un test prenatal care permite dobândirea mai multor informații genetice despre sănătatea fătului atunci când există suspecție pentru sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18 sau alte anomalii cromozomiale . În așa fel, Maternitatea Medpark devine singura maternitatea privată din țară în care poate fi realizată procedura medicală. Până acum, acest test se efectua doar în cadrul Centrului perinatal de nivel III.

Ce este Amniocenteza?

Un test prenatal invaziv care se realizează cu ajutorul unui ac lung și subțire. Sub ghidaj ecografic, acest act pătrunde prin abdomenul mamei și ajunge în cavitatea amniotică de unde se extrage lichidul amniotic pentru a fi transmis la laborator.

Sună dureros însă nu este cum pare la prima citire a informației de mai sus.

Corina Cardaniuc, manager obstetrică-ginecologie, specialist în Medicina Materno-Fetală: „Amniocenteza, tehnic vorbind este o procedură simplă atunci când ești antrenat să o faci, când deții intrumentariul potrivit, ai colegi pregătiți și posezi cunoștințele necesare. În primă etapă, femeile care ajung să treacă prin acest test vin speriate de durerea care o pot simți pentru că știu că procedura se realizează fără anestezie locală. Dar, rămân surprinse să constate că de fapt, Amniocenteza nu este te demut și nu este dureroasă.”

Sergiu Pleșca, medic ecografist: „Siguranța viitoarei mame și a bebelușului este o prioritate majoră. Imediat după Amniocenteză se face o ecografie pentru a vizualiza starea de bine a fătului, a placentei, pentru a ne asigura că lipsește o eventuală hemoragie. Iar, la o săptămână după procedură, viitoarea mamă va reveni pentru un control ecografic repetat.” 

Cum are loc procedura?

Pe parcursul investigație, alături de viitoarea mamă vor fi cel puțin doi specialiști: Dr. Corina Cardaniuc, manager obstetrică-ginecologie, specialist în medicina materno-fetală și Dr. Sergiu Pleșca, medic ecografist.
Femeia va sta culcată, iar în acest timp, cu ajutorul ultrasonografiei va fi identificat locul puncției. Asta se decide în acea clipă, în funcție de poziția pe care a luat-o fătul. În așa fel se evită leziunea bebelușului din burtică. După colectare, proba este transmisă către un Laborator extern, din afara țării, iar rezultatul vine în mediu timp de 2 săptămâni.
În ziua Amniocentezei, echipa medicală va sugera viitoarei mămici să se odihnească și să nu depună efort pe parcursul zilei.

Corina Cardaniuc, manager obstetrică-ginecologie, specialist în Medicina Materno-Fetală: „În momentul în care înțelegem că este necesară Amniocenteza discutăm cu pacienta despre risc versus beneficii. Acest test va fi efectuat doar unei femei din grup cu risc înalt. De exemplu, de curând, prin această investigație a trecut o pacientă, aflată în 17 săptămâni de sarcină, care s-a prezentat la cabinet cu rezultate deterioarate ale unui dublu test.”

Când este necesară Amniocenteza?

Realizarea acestui test genetic prenatal se discută atunci când:

  • Rezultatele unui Dublu Test (test de sânge obligatoriu efectuat în primul trimestru, până la 12 săptămâni) sunt patologice
  • Există criterii ecografice sugestive pentru patologii genetice/cromozomiale
  • În familie sunt copii născuți cu afecțiuni genetice/cromozomiale

Investigația poate fi făcută de la 16 săptămâni de sarcină. Riscul unui avort spontan de pe urma procedurii este de sub 1%.

De ce Maternitatea Medpark?

În cadrul Maternității Medpark ne angajăm să oferim viitorilor părinți cele mai avansate tehnologii și servicii medicale de înaltă calitate. Amniocenteză este doar unul dintre numeroasele servicii pe care le punem la dispoziția pacienților noștri pentru că suntem convinși că fiecare experiență este unică în felul, iar misiunea noastră este de a asigura o sarcină și o naștere în cele mai sigure condiții.

Află mai mult despre monitorizarea sarcinii și nașterea la Medpark pe Maternitatea Medpark sau contactează-ne la (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.

Inundații în sudul Italiei. Mai multe drumuri de acces au fost distruse de ape
Articolul anterior
A fost lansat primul test de sarcină din lume bazat pe salivă
Articolul următor