Testul Papanicolau – o alegere înţeleaptă pentru salvarea vieţii

Vizita la medicul ginecolog este esenţială în viaţa oricarei femei care îşi respectă corpul şi nu trebuie să o priveşti ca pe o obligaţie, ci ca pe un mic gest, prin care să demonstrezi că eşti responsabilă faţă de tine şi cei dragi. Totodată, acest control asigură liniştea şi fericirea familiei căci, în calitate de mamă sau viitoare mamă, este deosebit de important ca organismul sa funcţioneze la o capacitate optimă.

separator



Ala Niculaies,

Medic Ginecolog, categorie superioară,
Centrul Medical “On Clinic Moldova”

Ce reprezintă Testul Babes-Papanicolau?

Testul sau, cum i se mai spune, frotiul Babes-Papanicolau repezintă cea mai eficientă metodă de depistare a cancerului cervical în stadii incipiente. Este un examen citologic ce constă în analiza la microscop a celulelor din secreţia vaginală şi care poate detecta orice modificare aparută la nivelul mucoasei vaginale.

Este adevărat că acest test previne cancerul de col uterin?

Da!

Statisticile arată că în Europa la fiecare 30 minute moare o femeie diagnosticată cu cancer de col uterin. Aceasta este unul din cele mai întâlnite forme de cancer la femeile cu vârsta între 15 – 44 de ani. După vârsta de 65 de ani, incidenţa acestui tip de cancer este rareori întâlnită, dar nu este exclus şi nimeni nu te poate asigura, ca nu poţi fi chiar tu victim acestei boli cumplite.

Ce presupune acest test şi care este rolul lui?

Testul Papanicolau este un examen ginecologic de rutină şi face parte din categoria controalelor recomandate anual. Rolul acestui test este identificarea modificărilor celulare la nivelul colului uterin şi depistarea cancerului de col uterin.

Cât durează aceasta procedură?

Operaţiunea nu este deloc complicată şi de scurtă durată. Tehnica de recoltare este facilă, nedureroasă şi uşor reproductibilă. Proba se examinează microscopic în laborator, stabilindu-se astfel, caracterul celulelor: cum sunt aşezate, ce aspect au elementele celulare ş.a.

La ce vârstă se recomandă să faci testul?

Este necesar să începi a face acest test anual, din momentul în care ai devenit activă sexual. Ignoranţa ucide vieţi!

Ce afecţiuni poate detecta Testul Papanicolau?

Acest test oferă informaţii foarte exacte despre orice transformare celulară survenită la nivelul colului uterin şi al vaginului . Astfel, pot fi detectate urmatoarele afectiuni :

  • Infecţii virale
  • Alte tipuri de infecţii, vaginitele bacteriene sau cu paraziţi
  • Modificări celulare precanceroase, rezultate în urma unor infecţii netratate
  • Unele boli cu transmitere sexuală
  • Modificări canceroase, prezente în cancerul de col uterin
  • Modificări naturale, survenite la menopauză.

Care sunt factorii de risc pentru modificările precanceroase sau chiar canceroase

Odată ce ai început o viață sexual, deje există factorul de risc. Un grad mai ridicat de risc îl au femeiile care au relaţii sexuale cu diferiţi parteneri, care fumează, au contactat infecţii cu transmitere sexuale netratate la timp.

Există o anumită pregătire înainte a face acest test?

Cu 24 de ore înaintea efectuării testului se recomandă să eviţi duşurile intravaginale şi cremele vaginale. De asemenea, evită contactul sexual, întroducerea ovulelor în vagin cu 48 de ore înainte de prelevare. Dacă există o menstruaţie abundentă, trebuie aşteptat ca aceasta să se termine, ca mai apoi să te prezinţi la medicul ginecolog pentru examenul cito-vaginal.

Orice femeie care are o viaţă activă din punct de vedere sexual, trebuie să se prezinte neapărat la medical ginecolog pentru efectuarea testului Papanicolau. Deoarece riscul este cu atât mai mare cu cât contactul sexual se poate solda cu infecţii iar ele pot modifica citologia cervicală. Astfel, datorită acestui test se pot identifica celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.

Prin urmare, prezintă-te neapărat la medicul ginecolog, indiferent de vârsta pe care o ai.

În secţia de proctologie a centrului ON CLINIC tratăm hemoroizii şi fisurile anale, nodulii hemoroidali interni şi externi, trombozele acute etc.

Centrul Medical Internaţional On Clinic v

ă propune urmaroarele servicii:

  • Proctologie

    – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;

  • Urologie/sexopatologie

    – tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;

  • Dermatologie

    –  tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;

  • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;

  • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;

  • Cabinet fizioproceduri

  • Stationar de zi;

  • Cosmetologie

    – fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;

  • Ozonoterapia;

  • Psiholog;

  • New Pediatria;

  • New Masaj-

    terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;

  • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –

    saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!

Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,

Web sait: www.onclinic.md

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Unui pacient din Moldova îi va fi transplantat ficat prelevat în România

Unui pacient din Republica Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România. Organul a fost adus cu ajutorul echipei SMURD. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Un nou tip de intervenție chirurgicală în Moldova. Pacienta operată a fost  deja externată

„Astăzi , prin mecanismul panEuropean de partajare a organelor, coordonat de organizația FOEDUS , al cărei membru al bordului de directori am onoarea să fiu, pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat elicopterul SMURD cu un ficat prelevat în România şi care în aceste momente este transplantat unui pacient din Republica Moldova”, a scris Vladimir Bolocan.

Directorul Agenției Naționale de Transplant a menționat că, datorită eforturilor din ultimii trei ani și lucrului în echipă, activitatea de transplant în Republica Moldova a înregistrat multe progrese.

Transplantarea organului este efectuată de către medicii de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, a confirmat pentru IPN purtătoarea de cuvânt a spitalului, Marina Zibliuc.

Medicament gratuit pentru zeci de persoane care suferă de o boală rară. Costul tratamentului se ridică la 100 mii lei anual

Copiii și adulții cu fibroză chistică din R. Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea zilnică a acestuia.

In ce conditii poate functiona o farmacie online, dupa schimbarea  legislatiei

Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, paciiențiii vor primi preparatul cu denumirea comună internațională dornase alfa, împreună cu nebulizatorul, toate cele 38 de persoane la care a fost diagnosticată maladia rară. Acestea vor fi eliberate de Institutul Mamei și Copilului, instituția fiind asigurată cu cantitatea necesară prin achiziții publice centralizate.

Dornase alfa contribuie la combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la persoanele cu fibroză chistică. Costul estimativ anual pentru tratamentul unei persoane cu acest medicament este de peste 100 de mii de lei.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza reprezintă o boală genetică rară, care se manifestă prin probleme digestive, infecții respiratorii. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată terapiile previn complicațiile metabolice, infecțioase și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

În R. Moldova persoanele cu fibroză chistică beneficiază gratuit inclusiv de trei medicamente compensate, pentru care anul trecut au fost alocate patru milioane de lei din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un nou studiu

Utilizarea aragazurilor cu gaz poate crește nivelul benzenului – considerat cancerigen – în toată casa, la niveluri periculoase, timp de câteva ore după utilizare, potrivit unui studiu publicat recent, scrie Yahoo News.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un studiu

Studiul, publicat săptămâna trecută în revista Environmental Science & Technology, este primul care a măsurat emisiile de benzen de la sobe și cuptoare cu gaz, transmite adevarul.ro.

Măsurătorile au arătat că substanța chimică toxică a depășit cu mult  în concentrație nivelul considerat nesigur de către Agenția pentru Protecția Mediului.

„Un singur arzător cu gaz la temperatură ridicată sau un cuptor setat la 350 Fahrenheit, timp de 45 de minute, a ridicat concentrațiile de benzen din bucătărie peste estimarea superioară a concentrațiilor de benzen găsite în fumatul pasiv în aproximativ o treime din cazurile pe care le-am măsurat”, a explicat Yannai Kashtan, student absolvent la Stanford University Doerr School of Sustainability și autor principal al acestei cercetări, într-o conferință de presă de marți după-amiază,în care a vorbit despre constatările făcute pe parcursul studiului. 

Pe ce s-a bazat studiul

Studiul s-a bazat pe date colectate din 87 de locuințe din 11 comitate din California și trei din Colorado. Potrivit observațiilor făcute de cercetători, substanța chimică s-a răspândit încet în toată casa, ducând la concentrații ridicate timp de câteva ore după ce flacăra a fost oprită.

Rob Jackson, cercetător senior la Stanford Woods Institute for the Environment și coautor al studiului, a precizat că, în unele cazuri, este nevoie de șase ore sau mai mult pentru ca benzenul să coboare din nou la nivelurile dinaintea folosirii aragazului.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor arată că otrăvirea acută cu benzen poate provoca simptome precum somnolență, amețeli, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap și, în cazul concentrațiilor foarte mari, chiar moartea.

Risc de astm și cancer

Aceleași centre semnalează și alte riscuri în cazul expunerii pe termen lung la benzen, care are ca efect scăderea numărului de celule roșii din sânge, ceea ce duce la anemie, poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca diverse forme de cancer, ca de exemplu leucemia.

Mai mult, diagnosticele de astm și frecvența simptomelor de astm raportate sunt mai mari la copiii care au fost expuși la benzen în aer, potrivit unei analize sistematice a cercetărilor din 2018, publicată în Global Pediatric Health

Un subiect care a dat naștere controverselor

În ultima perioadă, utilizarea sobelor cu gaz a făcut obiectul unor controverse politice în SUA, după ce studii recente au relevat că eliberarea de poluanți precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot de către sobele cu gaz crește rata astmului infantil.

De aici a apărut și ideea reglementării aragazurilor cu gaz, inclusiv, o eventuală interzicere a vânzării acestora în Statele Unite.

Reprezentanții industriei gazului și aliații lor republicani din Congres consideră că reglementările care ar scoate de pe piață modelele de aragazuri pe gaz ar limita în mod nedrept alegerea consumatorilor.

Colun Veronica, de la fata timidă – la femeia sigură de frumusețea ei!
Articolul anterior
Colun Veronica, de la fata timidă – la femeia sigură de frumusețea ei!
Articolul următor