Testul Papanicolau – o alegere înţeleaptă pentru salvarea vieţii

Vizita la medicul ginecolog este esenţială în viaţa oricarei femei care îşi respectă corpul şi nu trebuie să o priveşti ca pe o obligaţie, ci ca pe un mic gest, prin care să demonstrezi că eşti responsabilă faţă de tine şi cei dragi. Totodată, acest control asigură liniştea şi fericirea familiei căci, în calitate de mamă sau viitoare mamă, este deosebit de important ca organismul sa funcţioneze la o capacitate optimă.

separator



Ala Niculaies,

Medic Ginecolog, categorie superioară,
Centrul Medical “On Clinic Moldova”

Ce reprezintă Testul Babes-Papanicolau?

Testul sau, cum i se mai spune, frotiul Babes-Papanicolau repezintă cea mai eficientă metodă de depistare a cancerului cervical în stadii incipiente. Este un examen citologic ce constă în analiza la microscop a celulelor din secreţia vaginală şi care poate detecta orice modificare aparută la nivelul mucoasei vaginale.

Este adevărat că acest test previne cancerul de col uterin?

Da!

Statisticile arată că în Europa la fiecare 30 minute moare o femeie diagnosticată cu cancer de col uterin. Aceasta este unul din cele mai întâlnite forme de cancer la femeile cu vârsta între 15 – 44 de ani. După vârsta de 65 de ani, incidenţa acestui tip de cancer este rareori întâlnită, dar nu este exclus şi nimeni nu te poate asigura, ca nu poţi fi chiar tu victim acestei boli cumplite.

Ce presupune acest test şi care este rolul lui?

Testul Papanicolau este un examen ginecologic de rutină şi face parte din categoria controalelor recomandate anual. Rolul acestui test este identificarea modificărilor celulare la nivelul colului uterin şi depistarea cancerului de col uterin.

Cât durează aceasta procedură?

Operaţiunea nu este deloc complicată şi de scurtă durată. Tehnica de recoltare este facilă, nedureroasă şi uşor reproductibilă. Proba se examinează microscopic în laborator, stabilindu-se astfel, caracterul celulelor: cum sunt aşezate, ce aspect au elementele celulare ş.a.

La ce vârstă se recomandă să faci testul?

Este necesar să începi a face acest test anual, din momentul în care ai devenit activă sexual. Ignoranţa ucide vieţi!

Ce afecţiuni poate detecta Testul Papanicolau?

Acest test oferă informaţii foarte exacte despre orice transformare celulară survenită la nivelul colului uterin şi al vaginului . Astfel, pot fi detectate urmatoarele afectiuni :

  • Infecţii virale
  • Alte tipuri de infecţii, vaginitele bacteriene sau cu paraziţi
  • Modificări celulare precanceroase, rezultate în urma unor infecţii netratate
  • Unele boli cu transmitere sexuală
  • Modificări canceroase, prezente în cancerul de col uterin
  • Modificări naturale, survenite la menopauză.

Care sunt factorii de risc pentru modificările precanceroase sau chiar canceroase

Odată ce ai început o viață sexual, deje există factorul de risc. Un grad mai ridicat de risc îl au femeiile care au relaţii sexuale cu diferiţi parteneri, care fumează, au contactat infecţii cu transmitere sexuale netratate la timp.

Există o anumită pregătire înainte a face acest test?

Cu 24 de ore înaintea efectuării testului se recomandă să eviţi duşurile intravaginale şi cremele vaginale. De asemenea, evită contactul sexual, întroducerea ovulelor în vagin cu 48 de ore înainte de prelevare. Dacă există o menstruaţie abundentă, trebuie aşteptat ca aceasta să se termine, ca mai apoi să te prezinţi la medicul ginecolog pentru examenul cito-vaginal.

Orice femeie care are o viaţă activă din punct de vedere sexual, trebuie să se prezinte neapărat la medical ginecolog pentru efectuarea testului Papanicolau. Deoarece riscul este cu atât mai mare cu cât contactul sexual se poate solda cu infecţii iar ele pot modifica citologia cervicală. Astfel, datorită acestui test se pot identifica celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.

Prin urmare, prezintă-te neapărat la medicul ginecolog, indiferent de vârsta pe care o ai.

În secţia de proctologie a centrului ON CLINIC tratăm hemoroizii şi fisurile anale, nodulii hemoroidali interni şi externi, trombozele acute etc.

Centrul Medical Internaţional On Clinic v

ă propune urmaroarele servicii:

  • Proctologie

    – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;

  • Urologie/sexopatologie

    – tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;

  • Dermatologie

    –  tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;

  • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;

  • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;

  • Cabinet fizioproceduri

  • Stationar de zi;

  • Cosmetologie

    – fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;

  • Ozonoterapia;

  • Psiholog;

  • New Pediatria;

  • New Masaj-

    terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;

  • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –

    saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!

Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,

Web sait: www.onclinic.md

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Intervenție chirurgicală efectuată în premieră în țara noastră. Până acum, pacienții erau nevoiți să meargă în străinătate

Medicii de la Spitalul clinic „Timofei Moșneaga” din Chișinău au reușit o intervenție chirurgicală, considerată de experți drept „începutul unei noi practici”. Un bărbat a primit a doua șansă la viață, după ce i-a fost introdus un tub în aorta toraco-abdominală și conectată o proteză sintetică vasculară. Toată operația a durat 11 ore.

AUREL ȚURCAN, șef secție Chirurgie vasculară: „Ceea ce am făcut este o operație destul de sofisticată care constă în unirea fiecărui organ separat cu sânge care nu este din varianta naturală. În cazul de față este o proteză sintetică, montată de către noi preoperatoriu.”

Până acum, pacienții diagnosticați cu anevrism toraco-abdominal de aortă erau nevoiți să caute o soluție în străinătate. Specialiștii de la Spitalul „Timofei Moșneaga” au reușit să-i salveze viața bărbatului, chiar dacă șansele de reușită erau foarte reduse. Pentru pacientul de 68 de ani fiecare secundă poate fi ultima, potrivit jurnal.md.

AUREL ȚURCAN, șef secție Chirurgie vasculară: „Deci șapte zile a stat în reanimare pentru pregătirea preoperatorie, dar nici nu puteam să-l băgăm în alte condiții pentru că era un pericol de ruptură permanentă. Deci, putea muri subit.”

Acum, Piotr Cozlenco se bucură de viață.

„Acum mă simt bine. Am avut slăbiciuni, mă recuperez. Merg liber, nimic nu mă doare. Totul e foarte bine!” , a spus pacientul.

Chiar dacă medicii ziceau că pacientul are o șansă dintr-o sută, soția acestuia a rămas optimistă.

ANTONINA COZLENCO, soția pacientului: „Acum suntem foarte fericiți! Desigur, a fost o perioadă complicată. Acum, după intervenție suntem mulțumiți de viață.”

Potrivit medicilor de la Spitalul „Timofei Moșneaga”, în Republica Moldova sunt depistate anual 6-7 persoane cu anevrism toraco-abdominal de aortă.

O femeie, salvată dintr-o stare extrem de gravă de către medicii din țara noastră

O pacientă de 75 ani a fost salvată de medici din starea extrem de gravă, după ce a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut pe dreapta.

O pacientă de 75 ani, salvată de medici dintr-o stare extrem de gravăFoto: IMSP Institutul de Medicină Urgentă

Potrivit IMSP Institutul de Medicină Urgentă, timp de 14 zile pacienta a beneficiat de tratament, îngrijiri medicale și reabilitare prin kinetoterapie în cadrul Secției Neurologie.

În ziua externării a plecat acasă fără deficit neurologic și a mulțumit personalului medical pentru munca depusă. 

„Succesul acestui caz tratat constă și în adresarea imediată la medic, adică pacienta a ajuns în fereastra terapeutică de timp, moment în care se poate efectua revascularizarea vasului ocluzionat. Astfel, echipa multidisciplinară de medici specialiști a acționat imediat cu tratament prin tromboliza intravenoasă sistemică și procedura  de revascularizare intervențională – trombul a fost aspirat din vasul care alimentează creierul”, a menționat IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

Costurile financiare ale cazului rezolvat au constituit în jur de 300.000 lei și au fost acoperite integral de către CNAM.

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1, care are o rată de mortalitate „extraordinar de mare” la om.

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

O epidemie care a început în 2020 a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte. Cel mai recent, răspândirea virusului printre mai multe specii de mamifere, inclusiv la bovinele domestice din SUA, a crescut riscul de răspândire la oameni, a precizat OMS, transmite digi24.ro.

„Acest lucru rămâne, cred, o preocupare enormă”, a declarat reporterilor de la Geneva Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al agenției de sănătate a ONU. 

Luna trecută, vacile și caprele s-au alăturat listei speciilor afectate – o evoluție surprinzătoare pentru experți, deoarece nu se credea că acestea sunt susceptibile la acest tip de gripă. Autoritățile americane au anunțat luna aceasta că o persoană din Texas se recuperează din cauza gripei aviare, după ce a fost expusă la vite de lapte, iar 16 turme din șase state au fost infectate aparent după expunerea la păsări sălbatice. Varianta A(H5N1) a devenit „o pandemie animală zoonotică globală”, a declarat Farrar. 

„Marea îngrijorare, desigur, este că prin…infectarea rațelor și a găinilor și apoi din ce în ce mai mult a mamiferelor, acest virus evoluează acum și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii și apoi, în mod critic, capacitatea de a trece de la om la om”, a adăugat el. Până în prezent, nu există dovezi că H5N1 se răspândește între oameni.

Dar în sutele de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, „rata mortalității este extraordinar de mare”, a spus Farrar, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la virus. Din 2003 până în 2024, 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de H5N1 au fost raportate la nivel mondial din 23 de țări, potrivit OMS, ceea ce ridică rata de mortalitate la 52%. 

Cazul recent din SUA de infectare a oamenilor după contactul cu un mamifer infectat evidențiază riscul crescut. Atunci când „intri în populația de mamifere, atunci te apropii de oameni”, a declarat Farrar, avertizând că „acest virus nu face decât să caute gazde noi.” 

Farrar a solicitat o monitorizare sporită, afirmând că este „foarte important să se înțeleagă câte infecții umane au loc… pentru că acolo va avea loc adaptarea (virusului).”

„Este tragic să spunem acest lucru, dar dacă sunt infectat cu H5N1 și mor, ăsta e sfârșitul”, a spus el. „Dacă mă duc prin comunitate și îl răspândesc la altcineva, atunci începe ciclul.”

El a spus că se depun eforturi pentru dezvoltarea de vaccinuri și terapii pentru H5N1 și a subliniat necesitatea de a se asigura că autoritățile sanitare regionale și naționale din întreaga lume au capacitatea de a diagnostica virusul. Acest lucru se face astfel încât „dacă H5N1 se va transmite la oameni, cu transmitere de la om la om”, lumea ar fi „în măsură să răspundă imediat”, a spus Farrar, făcând apel la un acces echitabil la vaccinuri, terapii și diagnostice.

Colun Veronica, de la fata timidă – la femeia sigură de frumusețea ei!
Articolul anterior
Colun Veronica, de la fata timidă – la femeia sigură de frumusețea ei!
Articolul următor