Testul rapid antigen pentru Covid a ajuns în România. Rezultatul e gata în 15 minute și are o sensibilitate de 96,5%

Din octombrie sunt disponibile şi în România testele rapid antigen dezvoltate de compania elvețiană Roche. Noul test pentru depistarea SARS-Cov2 dă rezultatul în 15 minute şi are o sensibilitate de 96,52% (conform studiilor realizate în India şi Brazilia). Prelevarea se face ca la testul PCR, din faringe.

separator

Testul antigen nu se face acasă, ci poate fi făcut doar de profesionişti din domeniul medical, medici sau asistenţi medicali care trebuie întâi să urmeze un training pentru realizarea şi interpretarea testului. Este un test rapid, dar diferit de testele de anticorpi, cele care-ţi arată dacă ai avut infecţia în trecut. Testul antigen poate indica prezenţa infecţiei la momentul actual, dar de regulă aceste teste nu au aceeaşi acurateţe ca a celor moleculare, de laborator, pentru că depind de cantitatea virală, precum şi de numărul de zile care au trecut de la debutul bolii.

Potrivit Centrului american pentru prevenţia şi controlul bolilor (CDC), sensibilitatea testelor rapid antigen în general este mai mică decât cea a testelor moleculare din laborator, variind, în cazul primelor, de la 84% la 97,6%. În plus, nivelurile antigenelor în probele colectate la 5-7 zile de la debutul simptomelor poate să scadă sub limita de detecţie a testului, ceea ce dă rezultate fals negative – la pacienţi la care un test PCR ar da rezultat pozitiv.

Testul rapid apărut de câteva zile și în România reușește să depășească o mare parte a acestor inconveniente.

Se prelevează la fel ca testul PCR.

Probele pentru testul antigen sunt recoltate cu un beţişor de la nivelul faringelui, ca în cazul testelor moleculare PCR folosite în prezent pentru diagnosticarea bolii COVID-19, a explicat pentru Libertatea un medic epidemiolog. “Apoi această probă este plasată în kitul de testare, iar ulterior, apar nişte dunguliţe care spun dacă este sau nu prezent virusul. Testul depistează virusul, dar nu şi cantitatea virală. Există posibilitatea să dea rezultate fals negative, deoarece calitatea testului depinde de cantitatea virală din organism”, a mai spus medicul.

Dar rezultatele fals pozitive sunt foarte puțin probabile. Cu alte cuvinte, dacă indicația este pozitivă, atunci boala există. Pe baza a 426 de probe, s-a stabilit că testul are o sensibilitate de 96,52% şi o specificitate de 99,68% (acest procent înseamnă o probabilitate extrem de mică a rezultatelor fals pozitive, în cazul acestui test).

Începând cu această lună, la nivel mondial vor fi disponibile, în fiecare lună, 40 milioane de astfel de teste rapide. Ele pot ajuta atât la screening, cât şi la diagnosticare, acolo unde nu sunt disponibile în timp util testele de laborator. Testul elvețienilor a fost aprobat în septembrie pentru piaţa europeană, iar în urmă cu câteva zile a primit şi aprobarea în regim de urgenţă din partea Administraţiei americane a Medicamentului (FDA).

“Testul Roche Sars-CoV-2 Antigen este un test imunologic cromatografic rapid şi fiabil utilizat pentru detectarea calitativă a antigenelor specifice ale SARS-CoV-2 prezente în nazofaringele uman la persoanele suspectate de COVID-19. Acesta este acum disponibil în România şi se adresează exclusiv profesioniştilor din domeniul medical”, precizează compania, într-un răspuns pentru ziarul Libertatea. Testul are câteva avantaje, faţă de testarea clasică prin PCR:

– dă rezultatul în aproximativ 15 minute

– kitul de testare este gata de utilizare după achiziţie, nu mai sunt necesare alte instrumente pentru testare sau obţinerea rezultatului.

Cu alte cuvinte, personalul care le prelucrează nu trebuie calificat la nivelul sofisticat precum cel care analizează testele PCR.

“Cu ajutorul acestor teste rapide de antigeni SARS-CoV-2 se pot efectua testări descentralizate, în zone greu accesibile sau în locaţii unde testarea de laborator de tip PCR nu este disponibilă”, mai precizează compania în răspunsul transmis ziarului. Roche a informat Ministerul Sănătăţii despre disponibilitatea acestor teste în România, începând cu trimestrul IV din 2020.

“Pe baza estimărilor companiei, putem onora toate comenzile primite pentru aceste teste, din sectorul public sau privat”, au adăugat reprezentanţii companiei. Scopul unor astfel de instrumente nu este acela de a înlocui testele moleculare, de laborator, ci de a le completa.

Dacă un pacient are un rezultat pozitiv la testul rapid şi există o probabilitate mare să fie infectat, atunci există posibilitatea să fie diagnosticat doar pe baza testului rapid; în caz contrar însă, se impune şi efectuarea testului de laborator pentru confirmarea acestui rezultat, explică specialiştii de la CDC. Pe plan mondial există mai multe tipuri de teste rapide antigen pentru COVID-19 şi mai multe ar putea ajunge şi în statele UE.

Totuşi, informaţiile despre performanţele clinice ale testelor rapide sunt încă limitate şi este nevoie de o mai bună validare ştiinţifică a acurateţei lor (în termeni de sensibilitate şi specificate), arată Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC). În Italia se fac deja teste rapide în gări, aeroporturi, şcoli, pentru a ajuta la controlul epidemiei.

sursa: www.libertatea.ro

Asistentă medicală din Chișinău, răpusă de virus la 47 de ani
Articolul anterior
Luna Octombrie este dedicată acceptării sindromului Down. Mai multe mămici de la noi au transmis un mesaj emoționant!
Articolul următor
Alte articole interesante