Toamna – sezonul prielnic pentru crizele de stomac

Toamna, durerile de stomac sunt mai puternice ca oricând și crizele de ulcer apar mult mai des. Schimbarea anotimpului accentuează neplăcerile pe care ți le provoacă stomacul. Acestea sunt consecința unor dezechilibre la nivel local a efortului intelectual, a suprasolicitării nervoase, dar și a dietei necorespunzătoare.


Ludmila Oleacu,
medic specialist gastroenterolog
Centrul Medical “On Clinic Moldova”

Persoanele cu probleme gastrice știu cât de periculoase pot deveni anumite emoții și alimente care pot declanșa durerile de stomac. Mai puțin cunoscut, însă, este faptul că jumătate din bolile de stomac sunt lipsite de simptome.

Totuși, iată ce trebuie să prezinte pentru tine un semnal de alarmă:

– pierdere neașteptată în greutate;

– senzație permanentă de anemie sau scădere nivelului de fier din sânge;

– stări de greață, însoțite de vărsături;

– dificultate la înghițire.

Uneori și accesele de furie se reflectă în plan fizic prin senzație de greață, vărsături, spasme sau arsuri. Ca urmare va duce la dezechilibru alimentar care poate influența în mod negativ metabolismul, imunitatea, comportamentul și chiar vitalitatea.

Arsurile stomacale sunt descrise de cele mai multe ori ca o „durere vie” situate în capul pieptului. Multe persoane asociază aceste senzații neplăcute cu mesele foarte bogate în grăsimi și foarte condimentate. În timp ce altele resimt o durere care apare de cele mai multe ori noaptea și care perturbă somnul, cauza fiind stresul puternic la care sunt supuse zilnic.

Medicii specialiști consideră că în perioada rece a anului putem consuma mai multe alimente bogate în vitamine, care ajută la eliminarea căldurii uscate din trup, la domolirea emoțiilor puternice și la mărirea rezistenței stomacului. În această perioadă de început de toamnă cele mai bune fructe pentru sănătate sunt: portocalele, kiwi, strugurii, rodiile, ananasul, lămâile, deoarece conțin o cantitate mare de vitamine. Pentru a preveni tusea sau uscarea gâtului se recomandă să consumi mere, pere sau alte fructe bogate în apă. Trebuie să eviți, însă, pe cât posibil, consumul excesiv al fructelor pentru a nu declanșa crizele de stomac. Și poate cel mai important este ca fructele să se consume înainte de masă cu cel puțin o oră, pentru a lăsa timp fermentației și pentru a nu crea disconfort precum: balonările, arsurile sau chiar durerile insuportabile de stomac.

De asemenea cu 3 ore înainte de somn este interzis consumul de alimente, pentru a evita declanșarea secrețiilor gastrice nocturne.

Dacă simptomele arsurilor la stomac apar tot mai des și interferează cu somnul și activitatea zilnică, este indicat să te adresezi de urgență medicului gastroenterolog.

Reține: stomacul „îți vorbește” în timpul fiecarei mese. Tot ce trebuie să faci este să-l asculți și să ai grija ce-i oferi, pentru că îți va răspunde cu aceeași monedă, după fiecare masă.

În secţia de proctologie a centrului ON CLINIC tratăm hemoroizii şi fisurile anale, nodulii hemoroidali interni şi externi, trombozele acute etc.

Centrul Medical Internaţional On Clinic vă propune urmaroarele servicii:

 • Proctologie

  – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;

 • Urologie/sexopatologie

  – tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;

 • Dermatologie

  –  tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;

 • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;

 • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;

 • Cabinet fizioproceduri

 • Stationar de zi;

 • Cosmetologie

  – fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;

 • Ozonoterapia;

 • Psiholog;

 • New Pediatria;

 • New Masaj-

  terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;

 • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –

  saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!

Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,

Web sait: www.onclinic.md

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Prima apariţie publică a lui Kristen Stewart după scandal
Articolul anterior
Totul despre modă şi stil doar la clubul „Ylianna Kosînzeana”!
Articolul următor
Alte articole interesante