Topul obiectelor şi substanţelor ce pot cauza dermatita de contact

Dermatita de contact poate apărea când nici nu te aștepți. Pielea devine iritată, pot apărea bubițe mici și roșii cu senzații de mâncarime.

separator

Definiţia ca la cartea de medicină spune că dermatita este o boală a pielii caracterizată prin prezenţa unui proces inflamator acut sau cronic localizat în derm. În cazul dermatitelor de contact apariţia poate fi determinată de factori foarte diferiţi precum agenţi chimici sau fizici. Sunt persoane care dezvoltă dermatite de contact din cauza substanţelor sau agenţilor cu care lucrează la locul de muncă.

Ce semne pot apărea pe piele în cazul dermatitei de contact?

Hiperkeratoză, hiperplazie, edem, vezicule sau pustule pot apărea în cazul dermatitelor de contact.

Simptome dermatită de contact

Medicii dermatologi explică – dermatita de contact are mai multe faze. Poate debuta cu roşeaţă, cu edem (umflături). Urmează apoi faza de veziculaţie, iar apoi se rup veziculele şi se formează cruste. Senzaţia de mâncărime (pruruit) este intensă. Pe ce zone se poate localiza dermatita de contact? Pe antebraţe, faţă, pe picioare, pe dosul palmelor. Foarte rar dermatita de contact poate duce la erupţiei pe toată suprafaţa corpului, este destul de rară. Ca primă măsură se impune îndepărtarea factorului sau a substanţei iritante.

La ce medic ne adresăm?

Dermatita de contact se diagnostichează la medicul dermatolog iniţial iar la medicul alergolog se fac teste epicutante. Acestea se desfăşoară în felul următor – se aplică pe o porţiune de piele sănătoasă o faşă îmbibată cu substanţa presupusă a fi cea sensibilizantă şi se acoperă cu un plasture. După 24 şi după 48 de ore se fac controalele necesare – testul este pozitiv dacă în zona respectivă au apărut eriteme, veziculaţie sau exsudaţie.

Obiecte şi substanţe care cauzează cel mai frecvent dermatita de contact

  • Vopseluri de păr, adezivi pentru extensii de păr
  • Aparate acustice, picături de urechi, cercei
  • Coliere, parfumuri, eşarfe, blănuri, bijuterii cu nichel în compoziţie
  • Ochelari (cu ramă metalică sau din plastic) farduri pentru ochi
  • Rujuri, paste de dinţi, apă de gură, gumă de mestecat, portocale, mango, ananas,
  • Deordorante, antiperspiratante
  • Monede sau chei ţinute în buzunar
  • Accesorii de nichel de la centuri sau sutiene
  • Pantofi, sandele, fungicide,
  • Detergenţi, plante de ghivechi, ceasuri de mână din nichel, centuri de piele, tratamente locale

Tratament dermatită de contact

Pentru dermatita de contact diagnosticată în general tratatamentul are trei componente – eliminarea substanţelor, obiectelor care au produs declanşarea reacţiei, calmarea senzaţiilor de arsură, mâncărime şi eliminarea inflamaţiei din organism. Tratamentul general constă în administrarea de antialergice. Pacienţii diagnosticaţi cu dermatită de contact cauzată de factori iritanţi de la locul de muncă trebuie să anunţe angajatorul despre diagnostic. Ideal este ca la locul de muncă să existe ventilatoare, duşuri, chiuvete, iar pacientul să poarte echipament de protecţie cu mănuşi, măşti de protecţie.

Sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Madonna a făcut revoluție la Eurovision! Gesturile pentru care a fost lăudată
Articolul anterior
Cod portocaliu de ploi. În România, o femeie a dispărut, luată de potop
Articolul următor