Tot mai multe gravide din Moldova consumă alcool. Copiii se nasc prematur sau cu diverse malformații

Moldova este fruntașă la consumul de alcool, din păcate acesta este folosit și de către femeile însărcinate și viitoarele mame, așa arată datele statistice. Naștere prematură, avort spontan, o dezvoltare anormală a fătului, deces antenatal sau oprirea în evoluție a sarcinii sunt doar câteva dintre consecințele nefaste ale consumului de alcool în timpul sarcinii, potrivit specialiștilor.

separator

„Astăzi tot mai multe femei însărcinate consumă alcool, iar consecințele le suportă, de obicei, copiii care se nasc cu diverse malformații. Dacă vrem să creștem o generație sănătoasă, trebuie în comun cu toată societatea să informăm tinerele mame la ce riscuri se expun când consumă băuturi alcoolice”, susține directorul Spitalului Clinic Municipal nr.1, Iurie Dondiuc, în cadrul celei de-a treia ediții a campaniei sociale „Too Young To Drink”- „Sunt prea mic ca să beau”, transmite e-sanatate.md.

„Dacă gravida timp de nouă luni de zile respectă regimul alimentar, evită tutunul și alcoolul, atunci ea cu siguranță va naște un bebeluș sănătos”, susține și Mihai Moldovanu, Șeful Direcției Sănătate din cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

Responsabilul a mai menționat că pe an ce trece în Moldova crește incidența consumului de alcool.

Specialiștii din domeniul ginecologiei și obstetricii au ținut să atenționeze mamele că este periculos să consumi alcool în timpul sarcinii, deoarece duce inevitabil la apariția Sindromului Alcoolic Fetal(SAF).

Sindromul Alcoolic Fetal este o tulburare gravă de dezvoltare provocată de consumul de alcool de către mamă în perioada intrauterină. Acesta se manifestă prin întârzieri de dezvoltare, atât în perioada prenatală, cât și postnatală, tulburări ale sistemului nervos central și malformații sau trăsături anormale cranio-faciale, dar afectează și alte organe și sisteme.

Cercetările arată că și o cantitate neînsemnată de alcool consumată în timpul sarcinii, afectează capacitatea mentală a copilului. Din păcate, în Moldova nu există o statistică privind incidența consumului de alcool în rândul femeilor însărcinate. Cu toate acestea medicii spun că există destule cazuri când femeile însărcinate consumă alcool, dar nu recunosc asta.

„Sarcina și alcoolul sunt incompatibile, de aceea este strict interzis consumul de alcool în timpul sarcinii indiferent de proveniență. În Republica Moldova nu avem o statistică privind consumul de alcool în rândul gravidelor și nici nu avem specialiști care să se ocupe de aceasta. În Europa se realizează astfel de statistici, mai ales, în cazul dezvoltării Sindromului Alcoolic Fetal. De exemplu, în Franța și Italia 2-4 copii dintr-o mie se nasc cu acest sindrom, iar în SUA – doi copii dintr-o mie. Femeile însărcinate, de obicei, ascund acest fapt, pentru că este ceva intim. În timpul sarcinii este permis o ceșcuță de cafea, dar nicidecum alcool”, spune Alina Bejan, vicedirector pe probleme obstetricale, medic obstetrician-ginecolog.

Potrivit staticilor anul trecut în Moldova s-au născut 40.506 copiii, iar 5,4 la sută dintre aceștia au fost născuți prematur cu 0,4% mai mult decât în anul 2015.

R. Moldova, printre cele 40 de țări din lume cu o povară înaltă a tuberculozei

În Republica Moldova, tuberculoza reprezintă una dintre problemele prioritare de sănătate publică, iar prevenirea și controlul acesteia constituie obiective strategice de interes national. Totodată,țara noastră se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume.

Prevalența prin tuberculoză în anul 2021 a fost de 1933 de cazuri, în creștere față de anul 2020 – 1816 cazuri. Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2021 a constituit 66,8 la 100.000 populaţie (anul 2020 – 54,0 la 100.000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în anul 2021 a constituit 6,6 la 100.000 populaţie (în anul 2020 – 4,8 la 100.000 populaţie). Bărbații fiind mai afectați (75,2%), decât femeile (24,8%).

Cum puteți preveni infectarea cu tuberculoză?

• Vaccinați-vă împotriva TBC conform Calendarului Național de Vaccinare;• Respectați regulile de igienă personală  (acoperiți gura în timpul tusei, nu scuipați jos) și igiena locuinței (efectuați curățenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea lenjeriei la soare);• Evitați contactul cu persoanele bolnave;• Evitați consumul de droguri și fumatul;• Evitați stresul;• Alimentați-vă sănătos;• Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.

R. Moldova se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente. Prevalența prin tuberculoză în anul 2021 a fost de 1933 de cazuri, în creștere față de anul 2020 – 1816 cazuri. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei, marcate anual pe 24 martie, transmite IPN.

Genericul din acest an al Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei este: „Da! Putem stopa TB!”. Acesta are menirea să inspire speranță și să încurajeze autoritățile despre necesitatea urgentă de a investi resurse pentru intensificarea luptei împotriva TBC, adoptarea mai rapidă a noilor recomandări OMS, implementarea inovațiilor, accelerarea acțiunilor pentru combaterea epidemiei de TBC.

În anul 2021, aproximativ 10,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză (TBC) în întreaga lume. Specialiștii ANSP atenționează că infectarea cu tuberculoză poate fi prevenită cu ajutorul vaccinării, dar prin respectarea regulilor de igienă personală și prin igiena locuinței. Este indicată evitarea contactului cu personale bolnave, a fumatului și a consumului de droguri. Dacă o persoană a fost în contact cu un bolnav de TBC, trebuie să se adreseze medicului de familie.

Semnal de alarmă de la OMS: Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa

După două decenii de scădere neîntreruptă, numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie doctorulzilei.ro.

În 2021, această boală pulmonară a ucis 27.300 de europeni, comparativ cu 27.000 în anul precedent, potrivit celor mai recente date disponibile. Cu 4.900, respectiv 3.600 de decese estimate, Rusia şi Ucraina sunt ţările cele mai afectate.

Potrivit OMS, această creştere a fost cauzată de relaxarea procedurilor de diagnosticare în timpul lockdown-urilor asociate pandemiei de COVID-19 şi de răspândirea unei tulpini de tuberculoză care este rezistentă la un antibiotic prescris împotriva acestei boli.

Este pentru prima dată în 20 de ani când tendinţa de scădere a fost inversată, a precizat OMS, relatează AFP, potrivit Agerpres. În cele 53 de ţări din regiunea OMS Europa, care acoperă şi Asia Centrală, aproximativ 230.000 de persoane au contractat tuberculoză, o boală cauzată de o bacterie ce atacă în principal plămânii – acest total rămânând totuşi în scădere în raport cu anii precedenţi.

„Creşterea numărului de decese cauzate de tuberculoză în 2021 este, foarte probabil, o consecinţă a întârzierii sau a absenţei diagnosticării tuberculozei din cauza unei perturbări a serviciilor medicale în timpul pandemiei de COVID-19″a precizat OMS Europa.

În plus, prevalenţa tuberculozei rezistente la medicamente a crescut de asemenea pe scară largă, întrucât o treime din cazurile diagnosticate au fost cazuri de tuberculoză rezistentă la Rifampicină în 2021.

La nivel mondial, OMS s-a declarat deja îngrijorată în octombrie 2022 din cauza unei creşteri similare, înregistrată tot pentru prima dată în ultimii 20 de ani, a noilor cazuri de tuberculoză depistate în 2021.

Aproximativ 10,6 milioane de persoane din lumea întreagă au dezvoltat această boală în acel an, potrivit datelor OMS.

Premieră medicală mondială: Un pacient complet orb și-a recăpătat vederea

Într-o premieră mondială, un pacient complet orb în vârstă de 83 de ani, din cauza a două patologii diferite, și-a recăpătat parțial vederea, la unul dintre ochi, printr-un autotransplant de cornee.

Problemele de vedere, semne ale unor afectiuni grave. Ce înseamnă când vezi  dublu sau în ceață - Exquis

În operația făcută la Spitalul Molinette din Torino, pentru prima dată în lume, a fost realizat un autotransplant al întregii suprafețe oculare, prelevată de la ochiul stâng, incluzând nu numai corneea, ci și o parte din scleră și întreaga conjunctivă, inclusiv celulele stem din limbus, scrie La Repubblica.

Potrivit echipei medicale, bărbatul complet orb, și-a recăpătat parțial vederea în urma unei operații revoluționare, care a presupus transplantarea întregii suprafețe a corneei ochiului stâng orb al pacientului, în ochiul său drept, de asemenea orb.

Bătrânul și-a pierdut vederea la ochiul stâng în urmă cu 30 de ani, din cauza deteriorării ireversibile a retinei, iar în ultimii 10 ani a orbit și la ochiul drept din cauza unei boli rare. Leziunea de la ochiul stâng, irecuperabilă din punct de vedere funcțional, dar cu o suprafață oculară bună, i-a permis acum să vadă din nou.

Procedură medicală inovativă

Operația, care a durat patru ore, a fost efectuată de o echipă condusă de Michele Reibaldi, director al Clinicii de Oftalmologie a universității Molinette, și expert în chirurgie retiniană, și dr. Vincenzo Sarnicola, președintele Societății italiene de cornee și celule stem.

„Adevărata noutate, constă în faptul că am extins transplantul de cornee la întreaga suprafață oculară, la țesuturile conjunctiv-sclerale, inclusiv la celulele stem aflate în limbusul corneal, care joacă un rol fundamental pentru a permite succesul transplantului în condiții speciale”, explică medicii, citați de presa italiană, potrivit Mediafax.

Ochii orbi cu aspecte funcționale nu trebuie enucleați, adică sacrificați, pentru că pot fi necesari la transplanturi, explică profesorul Sarnicola. În ultimii 20 de ani, domeniul transplanturilor oculare a făcut mari progrese, iar Italia joacă un rol de lider în lume, spune medicul.

La două săptămâni de la operație, pacientul de 83 de ani este capabil să recunoască oameni și obiecte și să se deplaseze fără ajutor. Ochiul său stâng a fost reconstruit, în scop estetic, cu țesut de la un donator, au mai menționat medicii.

Mai are doar 2 luni de trăit, după ce medicii i-au confundat cancerul cu depresia ani de zile
Articolul anterior
O mamă refuză să-și învețe copilul să scrie și să citească. Cum își explică decizia?
Articolul următor