Tot mai mulți nefumători suferă de cancer pulmonar, arată un studiu. „Factorul important” care duce la acest diagnostic

Proporția persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată este în creștere, poluarea aerului fiind „un factor important”, potrivit agenției privind cancerul a Organizației Mondiale a Sănătății, citată de The Guardian. Cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată țigări sau tutun este acum estimat a fi a cincea cea mai mare cauză de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului (IARC), scrie digi24.ro.

Cancerul pulmonar la persoanele care nu fumează niciodată apare aproape exclusiv ca adenocarcinom, care a devenit cel mai dominant dintre cele patru subtipuri principale ale bolii atât la bărbați, cât și la femei la nivel global, potrivit IARC. Aproximativ 200.000 de cazuri de adenocarcinom au fost asociate cu expunerea la poluarea aerului în 2022, potrivit studiului IARC publicat în jurnalul Lancet Respiratory Medicine . Studiul a constatat că cea mai mare proporție de adenocarcinom atribuită poluării aerului a fost găsită în Asia de Est, în special în China. Într-un interviu cu The Guardian, autorul principal al studiului și șeful ramurii de supraveghere a cancerului a IARC, Dr. Freddie Bray, a spus că descoperirile subliniază necesitatea unei monitorizări urgente a riscului în schimbare de cancer pulmonar. Au fost necesare și studii suplimentare pentru a identifica posibili factori cauzali, cum ar fi poluarea aerului, în populațiile în care fumatul nu a fost considerat cauza principală a cancerului pulmonar, a adăugat el.

„Odată cu scăderea prevalenței fumatului – așa cum s-a observat în Marea Britanie și SUA – proporția de cancere pulmonare diagnosticate în rândul celor care nu au fumat niciodată tinde să crească”, a spus Bray. „Dacă proporția globală de adenocarcinoame atribuite poluării aerului înconjurător va crește, depinde de succesul relativ al strategiilor viitoare de reducere a consumului de tutun și a poluării aerului la nivel mondial.” Cancerul pulmonar rămâne principala cauză a incidenței cancerului și a mortalității la nivel mondial. În 2022, aproximativ 2,5 milioane de oameni au fost diagnosticați cu această boală. Dar modelele de incidență după subtip s-au schimbat dramatic în ultimele decenii. Dintre cele patru subtipuri principale de cancer pulmonar (adenocarcinom, carcinom cu celule scuamoase, carcinom cu celule mici și carcinom cu celule mari), adenocarcinomul a devenit subtipul dominant atât în ​​rândul bărbaților, cât și al femeilor, a constatat IARC .

Adenocarcinomul a reprezentat 45,6% din cazurile globale de cancer pulmonar la bărbați și 59,7% din cazurile globale de cancer pulmonar la femei în 2022. Cifrele respective au fost de 39,0% și 57,1% în 2020. Adenocarcinomul reprezintă până la 70% din cazurile de cancer pulmonar în rândul persoanelor care nu fumează niciodată, a spus IARC. În timp ce ratele de incidență a cancerului pulmonar la bărbați au scăzut în general în majoritatea țărilor în ultimii 40 de ani, ratele în rândul femeilor au avut tendința de a continua să crească. Tendințele actuale sugerează că, în timp ce bărbații reprezintă încă cele mai multe cazuri de cancer pulmonar (aproximativ 1,6 milioane în 2022), diferența dintre incidența cancerului pulmonar la bărbați și la femei se reduce, cu aproximativ 900.000 de femei diagnosticate cu cancer pulmonar în 2022. Schimbările în producția de țigări și tiparele de fumat din ultimele decenii au influențat tendințele incidenței cancerului pulmonar în funcție de subtip și există dovezi acumulate ale unei legături cauzale între poluarea aerului și un risc crescut de adenocarcinom, potrivit IARC.

Nu se știe ce proporție din cazurile globale de cancer pulmonar sunt la cei care nu fumează niciodată, doar că dovezile sugerează că este în creștere. Oamenii de știință se întrec pentru a afla mai multe despre ce altceva cauzează cancerul pulmonar, dincolo de fumat. „Poluarea aerului poate fi considerată un factor important care explică parțial predominanța emergentă a adenocarcinomului, care reprezintă 53% până la 70% din cazurile de cancer pulmonar în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată în întreaga lume”, a raportat studiul.

Bray a spus că studiul a oferit informații importante cu privire la modul în care atât cancerul pulmonar, cât și factorii de risc au evoluat, „oferind indicii cu privire la modul în care putem preveni în mod optim cancerul pulmonar la nivel mondial”. El a adăugat: „Schimbările în tiparele de fumat și expunerea la poluarea aerului sunt printre principalii factori determinanți ai schimbării profilului de risc al incidenței cancerului pulmonar în funcție de subtip pe care îl vedem astăzi.

Alimentul de primăvară care ”înnoiește” sângele și arde grăsimea

La începutul primăverii, ștevia sau măcrișul se găsește peste tot, mai ales în tarabele din piețe. Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier), ştevia are efecte purgative, laxative şi de detoxificare. În popor se spune că este un înnoitor al sângelui ca şi urzica, spanacul şi leurda.

separator

stevie2

ȘTEVIA – ADJUVANT ÎN CURELE DE SLĂBIRE

Cura cu ștevie jută la slăbit și la tratarea diabetului, a reumatismului, a tuberculozei, a ulcerului şi a tusei.

Ştevia stabilizează fluiditatea sangvină, are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge, reducând senzaţia de foame, dar şi pofta de dulciuri, fiind eficientă pentru cei cu hipoglicemii frecvente. De asemenea, poate micşora dorinţa de a consuma alimente grase, este un diuretic natural, indicat persoanelor cu retenţie de apă, scade oboseala mentală şi fizică, armonizează digestia, reglează presiunea sângelui şi ajută la pierderea în greutate. Toate aceste calităţi o recomandă ca adjuvant în curele de slăbire.

CE PRESUPUNE DIETA CU ȘTEVIE

Dimineaţa, la cinci minute după trezire, se consumă 60-70 g de frunze crude de ştevie, într-o salată cu puţin ulei de măsline şi cu multă zeamă de lămâie. Nu beţi niciun fel de lichid înainte de salată, nici cafea, suc de fructe sau apă. Acest lucru este important, deoarece lipsa fluidelor din stomac favorizează digestia unor pigmenţi din ştevie, care au rol în slăbire. După micul dejun, care trebuie să fie sărac în calorii, consumaţi 150-200 g mâncare caldă de ştevie, preparată în felul următor: frunzele opărite (nu fierte foarte mult) şi tăiate mărunt se pun într-un vas peste care se adaugă puţin ulei, bulion şi sare.

mancare-de-stevie
Masa principală a zilei trebuie să fie mai săracă în supe ori ciorbe şi total lipsită de proteine şi grăsimi de porc. Ştevia se serveşte ca salată crudă, nesărată şi acrită cu zeamă de lămâie. Puteţi avea la masa de prânz mâncăruri pe bază de legume fierte, dar şi câteva felii de pâine, deoarece creierul are nevoie de carbohidraţi pentru a funcţiona corect (lipsa acesteia din meniu creează senzaţia de foame şi chiar o cădere glicemică). După masă se mănâncă o feliuţă subţire de lămâie. Este important ca în următoarea oră după dejun să nu se bea mai mult de 100 ml apă, de preferat deloc.
Seara, cu 20-25 de minute înainte de cină, se consumă 150-200 g salată de ştevie în combinaţie cu 70 g urzici crude. La masa de seară se mănâncă un fel cald de ştevie, preparat după reţeta de mai sus, alături de o friptură slabă de vită sau de pui. După cină se bea o limonadă naturală, îndulcită cu cel mult o linguriţă rasă cu zahăr.
Pe parcursul curei cu ştevie, care durează trei-patru săptămâni, sunt interzise dulciurile.

Sursa: doctorulzilei.ro



Un tip rar de cancer greu de detectat. Cum poate trece neobservat ani la rând și ce ar trebui să ridice semne de întrebare

Medicii atrag atenția asupra unui tip rar de cancer care rămâne adesea neobservat chiar și peste patru ani. Este vorba de cancerul tiroidian papilar, scrie adevarul.ro.

Această formă de cancer tiroidian rămâne nedetectată pentru o perioadă lungă de timp, în principal pentru că nu tinde să prezinte simptome evidente în fazele sale incipiente. De obicei, cancerul tiroidian papilar este descoperit întâmplător, în timpul controalelor regulate sau al testelor imagistice efectuate pentru alte probleme de sănătate.

Pacienții diagnosticați cu cancer tiroidian papilar „au adesea simptome pe care le ignoră timp de ani de zile până când primesc un diagnostic”, atrage atenția MD Anderson Cancer Center, subliniind că alte tipuri mai puțin frecvente de cancer tiroidian, cum ar fi cancerul tiroidian anaplastic sau cancerul tiroidian slab diferențiat, sunt mai agresive.

Cancerul tiroidian papilar se poate dezvolta în unul sau în ambii lobi tiroidieni și poate dura mai mulți ani până să se dezvolte. 

Principalele simptome la care trebuie să fiți atenți

Experții în sănătate atrag atenția că simptomele cancerului tiroidian papilar pot să nu fie evidente, dar merită să acordați atenție următoarelor modificări: o tumoare sau un nodul nedureros în partea din față a gâtului, ganglioni limfatici măriți în zona gâtului, dificultăți la înghițire sau respirație – dacă tumora apasă pe esofag sau trahee, răgușeală sau modificări ale vocii, dureri de gât sau senzație de presiune, tuse cronică care nu este asociată cu răceli sau infecții.

Totuși, absența acestor simptome nu exclude prezența bolii. Dacă aveți suspiciuni, ar trebui să consultați un medic pentru o examinare.

De ce este cancerul tiroidian greu de detectat?

În medie, diagnosticul bolilor tiroidiene durează aproximativ 4,5 ani, arată un studiu realizat de Universitatea din Aberdeen. 

Majoritatea pacienților se plâng de o întârziere a diagnosticului din cauza simptomelor neclare. Potrivit NHS (National Health Service), sistemul de asistență medicală de stat din Regatul Unit, cancerul tiroidian este o boală rară care reprezintă mai puțin de 1% din toate cancerele. Cel mai adesea se găsește la persoanele cu vârsta cuprinsă între 35-39 de ani sau după 70 de ani, iar femeile se îmbolnăvesc de 2-3 ori mai des decât bărbații.

Care sunt factorii de risc

Factorii de risc ai acestei boli sunt: modificările hormonale – femeile sunt mai predispuse la boală, probabil din cauza fluctuațiilor hormonale; predispoziția genetică – riscul este mai mare dacă au existat cazuri de cancer tiroidian în familie; expunerea anterioară la tratament cu radiații sau radioterapie; probleme tiroidiene – gușă, boala Hashimoto sau noduri benigne.

Cum decurge diagnosticul?

Pentru confirmarea acestui tip de cancer, medicul poate poate prescrie: ecografia glandei tiroide – pentru vizualizarea ganglionilor; o biopsie – prelevarea unei probe de țesut pentru analiză sau/și o tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanță magnetică (CT, RMN) – dacă există suspiciunea de răspândire a bolii.

Cum se tratează cancerul tiroidian

Principala metodă de tratament este chirurgia. 

Poate fi efectuată o lobectomie – îndepărtarea doar a părții afectate a glandei, sau se poate recurge chiar la tiroidectomie – îndepărtarea completă a glandei tiroide.

Terapia cu iod radioactiv e adesea necesară după operație, pentru a ucide celulele canceroase reziduale.

Cum se poate reduce riscul de cancer tiroidian

Deși nu există metode de prevenire garantate, puteți reduce riscul prin: un stil de viață sănătos – o dietă echilibrată, controlul greutății; renunțarea la alcool și fumat; examinări medicale regulate, mai ales dacă există o predispoziție ereditară.

Unghiile pot anunța cancerul. Ce a aflat o femeie după ce a postat o fotografie pe Facebook

Fenomenul de clubbing apare atunci când unghiile se curbează spre interior, peste vârful degetelor. Cercetătorii au demonstrat că în 90% dintre cazuri, clubbing-ul unghiilor apare asociat cu cancerul de plămâni.

Alte condiții asociate cu clubbing sunt boli gastro-intestinale, boli endocrine, boli cardiovasculare sau tuberculoză pulmonară. Pacienții infectați cu virusul HIV pot prezenta unghii curbate spre interior.

Un test foarte ușor care poate fi făcut de oricine acasă poate indica dacă o persoană suferă de cancer la plămâni.

Testul implică alăturarea unghiilor de la degetul arătător pentru a verifica dacă între cuticule există un spațiu, care are cel mai des forma unui diamant, în cazul unei persoane care nu suferă de cancer la plămâni, potrivit Huffington Post.

Dacă nu există niciun spațiu între cuticule, acesta este un semn foarte comun al cancerului la plămâni. Astfel că dacă o persoană descoperă că nu are acest spațiu, ar trebuie să facă o vizită la medic pentru verifica sănătatea plămânilor. Acesta poate fi un simptom timpuriu al unei afecțiuni care deseori este fatală: cancerul la plămâni.

Potrivit cercetătorilor britanici, acest simptom apare în mai mult de 35% dintre cazurile de cancer la plămâni.

În aceste cazuri, degetele pacienților se umfla în zona cuticulelor și unghiile se curbează. Acest lucru se întâmplă din cauza unei acumulări de lichid în zona țesutului moale din jurul unghiilor. Momentan nu este clar de ce se întâmplă acest lucru.

Medicii au descoperit acest test după ce o femeie a mers la medic îngrijorată de forma „urâtă” a unghiilor sale. Ea a primit însă un diagnostic pentru care nu era pregătită: cancer la plămâni.

O femeie din orașul Wigan, Anglia, a primit un diagnostic cutremurător după o postare pe Facebook în care se plângea de aspectul unghiilor sale. Jean Taylor, în vârstă de 53 de ani, a fost șocată să afle că unghiile sale nu erau doar „urâte”, ci anunțau o boală gravă: cancerul pulmonar.

JEAN TAYLOR clubbedf nail preview.jpg

Îndemnată de fiica sa să ceară un sfat medical, femeia a ajuns la doctor, care i-a recomandat să urmeze de urgență o serie de teste care aveau să-i confirme un diagnostic dur: cancer la ambii plămâni.

Din fericire, tumorile au fost descoperite în stadiu incipient, iar femeia are toate șansele să învingă boala.

Femeia credea că unghiile curbate erau o moștenire din familie, mama sa, care a pierdut jumătate din plămân din cauza cancerului, le avea și ea.

„Aceste unghii mi-au salvat viața și nu am de gând să le tai. Mult timp am lucrat într-o fabrică și îmi tăiam scurt unghiile. Am obținut o slujbă la birou în urmă cu șase săptămâni și am decis să le las să crească,” a povestit Jean Taylor.

„Fiica mea mi-a zis: Dumnezeule, sunt urâte. Nu am vrut să mă duc la doctor pentru niște unghii urâte, însă am făcut-o pentru a-mi liniști fiica. Este regina Google-ului și când cauți pe Google această problemă, primul lucru pe care ți-l afișează e cancer. M-am simțit ridicol să merg la medic pentru niște unghii curbate. Credeam că îi fac să piardă timpul. Nu am crezut că se va ajunge aici. Niciodată,” a adăugat femeia, citată de Daily Mail.

Testul nu poate fi definitoriu în punerea un diagnostic, întrucât pot exista și alte motive pentru care unghiile unei persoane pot fi curbate în felul acesta.Cu toate astea, e important ca o persoană ce nu are acel spațiu între degete să elimine varianta afecțiunii necruțătoare și să meargă la medicul de familie pentru a stabili cauza.

Alte simptome ale cancerului la plămâni includ: tusea frecventă, scurtarea respirației, tuse cu sânge, dureri în piept sau la umăr, pierderea apetitului, oboseală cronică.

Meteorologii anunță ninsori slabe, polei și ger
Articolul anterior
Tiraspolul trebuie să respecte unele condiții pentru a benefica de ajutorul oferit de Uniunea Europeană
Articolul următor