Balonarea nu este doar o problemă de burtă…

Senzaţiile de tensiune din abdomen, balonarea, presiunea de la nivelul abdomenului superior, precum şi zgomotul din stomac şi intestine pot fi manifestări a acumulării excesive de gaze în intestin. Flatulenţa este un simptom obişnuit în viaţa modernă şi poate avea cauze diferite: de exemplu, ca o manifestare a disfuncției gastrointestinale, asociate diareei, constipației sau dispepsiei funcționale (senzație de greutate, durere în regiune epigastrică).

separator

Dar de cele mai multe ori, cauza flatulenței este asociată cu stilul nostru de viaţă:

– Înghiţirea de aer. În timp ce mâncăm şi bem, înghiţim şi o anumită cantitate de aer. Această cantitate creşte dacă mâncăm prea repede, fără a mesteca cum trebuie.

– Stresul. În situaţii stresante, hormonii de stres fac ca organismul nostru să se concentreze asupra unor funcţii mai importante pentru a creşte funcţionalitatea muşchilor şi a nervilor. Deseori, acest lucru se întâmplă în defavoarea digestiei.

– Dieta necorespunzătoare. Consumul excesiv de alimente conţinând grăsimi şi zaharuri, precum şi de băuturi carbogazoase şi fumatul, dar şi unele alimente sănătoase – de exemplu, varza, leguminoasele, ceapa, strugurii, sparanghelul sau pâinea proaspătă – pot provoca acumularea de gaze.

– Sedentarismul. Mişcarea are un efect pozitiv asupra tractului nostru digestiv şi prin urmare, este utilă în reducerea disconfortului cauzat de acumularea de gaze.

Dar ține și de o mulțime de emoții…

Balonare și flatulența ține de o mulțime de emoții – discomfort, confuzie sau chiar neîncredere în sine. Acest lucru poate duce la evitarea contactelor sociale și, în unele cazuri, la izolarea socială.

Cum rapid să depășim această situație?

Luați Espumisan®– îl puteţi avea oricând la dumneavoastră! Espumisan® este indicat în acumularea excesivă de gaze în intestin. Espumisan® conține simeticonă, o substanţă activă testată şi verificată. Aceasta dezintegrează bulele de spumă care sunt responsabile de balonare la nivelul intestinului. Spuma se descompune, gazele sunt eliberate şi pot fi eliminate pe cale naturală. Espumisan®  administrat în balonare ajută prin modul său de acţiune pur fizic, nu se absoarbe din sistemul digestiv și se elimină nemodificat după trecerea prin tractul gastro-intestinal. Espumisan® poate fi luat de diabetici, femei gravide și mame care alăptează.

Mai multe informații aflați pe www.espumisan.md

Espumisan®. Ia atitudine împotriva balonării!

Acesta este un medicament. Acest medicament se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Nr. de înregistrare Espumisan® capsule 23086 din 21.11.2016.

Codul materialului: MD_ESP-11-2019_v02_web. Data eleborării: 24.04.2019

 

Reprezentanța “Berlin-Chemie/Menarini” în R. Moldova str. Alexandru cel Bun, 85, or. Chișinau, MD-2012; Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84

 

 

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Sfaturi utile! La ce trebuie să fii atent când cumperi pește
Articolul anterior
S-a stins din viață scriitorul Petru Cărare
Articolul următor