Potrivit specialiștilor, relațiile, munca și viața de zi cu zi nu pot funcționa normal dacă hormonii nu sunt într-o stare de echilibru. Aceștia sunt mesageri chimici lichizi care reglează multe activități ale corpului. Hormonii transmit mesaje care influențează procese biologice de la metabolism, creștere și maturizare până la sexualitate și reproducere.
Sistemul endocrin secretă hormonii direct în sânge. Principalele glande ale acestui sistem sunt:
- Hipotalamus
- Glanda pineală
- Glanda pituitară
- Glanda tiroidă
- Glandele paratiroide
- Glandele suprarenale
- Pancreasul
- Ovarele
- Testiculele
Mai sunt și alte organe care secretă hormoni endocrini în afară de acestea; sistemul digestiv, rinichii, ficatul și oasele secretă și ele hormoni endocrini. În plus, hormonii sunt secretați și de sistemul exocrin. Celulele din corp folosesc hormoni pentru a comunica. Principalele probleme medicale pe care le asociem cu hormonii sunt de natură sexuală sau asociate cu reproducerea (ovarele, testiculele, suprarenalele), un metabolism încetinit sau hiperactiv (glanda tiroidă), reglarea glicemiei (pancreasul), problemele legate de stres (suprarenalele), precum și tulburările de somn (glanda pineală).
Ce este un dezechilibru hormonal?
De regulă ne referim la sindromul premenstrual, însă tot printre problemele de sănătate hormonale se numară și diabetul, cancerul, tulburarea bipolară și alte 6000 de tulburari endocrine care apar în urma funcționării neadecvate a hormonilor, cauzată fie de o producție în exces, un deficit sau o perturbare în livrarea sau utilizarea acestora.Substanțele perturbatoare de hormoni sunt prezente în multe din produsele pe care le folosim zilnic, produse cosmetice, de îngrijire a corpului (săpunuri, șampoane, parfumuri, deodorante, creme de protecție solară etc.), detergenți și produse casnice de curățenie, sticle și recipiente din plastic, pesticide și ierbicide, conserve din metal, mercur (în mâncare si în plombele de amalgam), ftalații (folosiți pentru a înveli medicamentele), agenții ignifugi, PCB (bifenili policlorurați) (prezenți în vopsele, adezivi, agenți de etanșare și lacuri de pardoseală), DEHP (în ambalajele alimentare) – dar și multe altele. Industria de lactate, de exemplu, înca folosește un hormon de creștere (rBGH).
Societatea modernă este îmbibată de perturbatori endocrini: în aerul pe care îl respirăm (în special în interior), în apa pe care o bem, mâncarea pe care o consumăm, produsele pe care le aplicăm pe corp (și care sunt absorbite de piele) precum și produsele de folosință zilnică.
Ce putem face pentru a reduce expunerea la perturbatorii endocrini?
Revizuim stilul de viață, alegem produselor naturale de îngrijire a corpului, precum și cele de uz casnic, sau alte lucruri care ne pot afecta mediul.
Alimentația
Alegem produsele organice. Alimentele organice diminuează ingestia de pesticide și ierbicide și, elimină riscul de OMG, toate având un efect negativ asupra hormonilor. Nu consumăm soia nefermentată. Soia nefermentată conține inhibitori de enzime care perturbă grav estrogenul.
Produsele de curățenie
Există multe produse de curățenie organice și fără chimicale, dar, în definitiv, ce trebuie să cumpărăm pentru casă? Putem curăța aproape orice tip de suprafață cu oțet sau bicarbonat de sodiu. De ce să achităm bani în plus pentru alternative scumpe? Putem folosi și detergent de rufe și, de vase fără chimicale.
Poluanții din locuință
Renunțăm la aparatele de împrospătat aerul. Sunt asociate cu depresia! Oțetul, pus într-un castron, poate absorbi toate mirosurile. Sau fierbe câteva coji de portocală. Investește timp pentru o vopsea care sa nu fie toxică, precum și pentru alte produse de uz casnic ce pot otrăvi aerul. Selectăm cu atenție covoarele, mobila și – nu în ultimul rând – salteaua! Aerisiți cât mai des posibil!
Dantura, stimulanții, contraceptivele și Candida
Plombele cu mercur, obturațiile de canal și cariile pot deregla hormonii. O infestare cu Candida în intestine poate perturba producția de hormoni. Contraceptivele dau peste cap întregul sistem hormonal.
Cum detoxificăm corpul de perturbatorii endocrini și refacem echilibrul hormonalDin nou, alimentația este fundamentul sănătății și, cu siguranță, stă la baza eliminării substanțelor nedorite din corp. Alegem produse de calitate, bogate nutritiv și cât mai variate posibil. 80% din alimentație ar trebui să fie alcătuită din produse crude, organice, proaspete – mai mult legume decât fructe. Trebuie eliminate aromele artificiale, coloranții, conservanții, monoglutamatul de sodiu, grăsimile trans sau OMG (organisme modificate genetic). De asemenea, trebuie evitate produsele procesate și, pe cât posibil, alimentele ambalate în plastic. Investim în recipiente din sticlă (și borcanele sunt foarte utile în acest sens) și nu cumparăm mâncare la conservă.
Apa de la robinet conține, de regulă, clor, medicamente și tot felul de alte substanțe, pe care nu dorim să le avem în corp. Ne asigurăm că apa pe care o consumăm este dintr-o sursă curată și sigură, eventual filtrată cu un filtru bun.
Alimentația echilibrată și aportul necesar de nutrienți vor ajuta corpul să elimine elementele străine, fie că sunt viruși, bacterii, ciuperci, metale grele sau substanțe chimice.
Ai grijă de sănătatea ta!!!