Trei afecțiuni ale inimii pe care trebuie să le previi

Inima, asociată de cele mai multe ori cu iubirea și alte emoții pozitive este, totuși, organul responsabil de peste 60% dintre decesele românilor. Bolile cardiovasculare situează România pe locul 3 în Europa drept cauză a decesului iar cel mai rău este faptul că majoritatea acestor afecțiuni sunt asimptomatice.

separator

Iată, însă, 3 nereguli cardiace ce pot ridica probleme și asupra cărora trebuie să rămâi informată:
1. Insuficiența cardiacă
Insuficiența cardiacă apare atunci când mușchiul inimii nu pompează sângele la fel de bine pe cât ar trebui. Atunci când mușchiul inimii este slăbit, sângele nu poate fi pompat destul de eficient pentru a obține oxigenul din toate celulele. Uneori, inima se dilată și devine slăbită. În alte cazuri, inima poate fi rigidă și mușchiul devine îngroșat. În timp, inima nu mai poate ține pasul cu volumul de muncă. Atunci când se întâmplă acest lucru, nu există o cantitate suficientă de sânge bogat în oxigen care să ajungă la creier și la mușchi, iar lichidele încep să se acumuleze în plămâni și în alte țesuturi. Lipsa de oxigen în sânge provoacă principalele simptome ale insuficienței cardiace. Poți afla mai multe detalii despre insuficiență cardiaca pe doc.ro.

În stadii incipiente, poți preveni complicațiile renunțând la fumat, tratând hipertensiunea arterială, introducând un program sportiv în rutina ta sau renunțând la alcool. Netratată și continuând un stil de viață neglijent, insuficiența cardiacă poate ajunge, însă, în timp, la stadii avansate care să dea stări acute de disconfort, ce pot culmina cu intervenții chirurgicale. Consultă un medic pentru a te asigura că totul este în regulă și funcționarea inimii tale se înscrie în parametri normali.

2. Fibrilația atrială
Un tip de aritmie care apare în special la persoanele în vârstă. În mod normal, bătăile inimii sunt ritmice. Fibrilația atrială apare atunci când semnale electrice anormale determină camerele superioare ale inimii, numite atrii, să tremure sau să fibrileze. O inima aflată în stare de fibrilație nu poate pompa la fel de mult sânge ca una normală. Pulsul neregulat poate fi semn al acestei afecțiuni, ce afectează 2-3% din populație. Această manifestare poate dura de la câteva ore la o stare permanentă iar printre cele mai grave consecințe se numără embolia cerebrală cu apariția unui accident vascular cerebral ischemic, embolia periferică, agravarea insuficienței cardiace și scăderea calității vieții, completată de scăderea toleranței la efort.
Se poate diagnostica această afecțiune la un EKG, ecocardiografie sau analize de sânge generale.

3. Cardiopatia coronariană
Cardiopatia coronariană se mai numește și cardiopatie ischemică. Afecțiunea intervine atunci când se depune placă aterosclerotice (colesterol, material lipidic și lipofage) pe pereții arterelor, fie din cauza fumatului sau a colesterolului crescut, ceea ce blochează fluxul normal al sângelui, împiedicând cantitatea de oxigen necesară să circule. Cu cât placa aterosclerotică se acumulează în arteră, cu atât mai îngustă devine artera reducând și mai mult cantitatea de sânge ce irigă inima. Acest lucru face că inima să fie lipsită de oxigen și cauzează dureri în piept. O arteră blocată complet de cheagul de sânge poate cauza un atac de cord (infarct miocardic). Lipsă oxigenului duce la vătămarea permanentă a mușchiului inimii. Pentru diagnosticare, se recomandă o electrocardiogramă de repaus dar și una în timpul durerii, precum și o coronarografie. Programează-te la medic pentru examenul de rutină al inimii tale, pentru a evita astfel de boli.

Câteva recomandări, pentru a preveni pe cât posibil, bolile inimii:

  1. Renunță la fumat-fumatul dublează riscul unui atac de cord.
  2. Îmbunătățește nivelul colesterolului – acesta blochează pereții arterelor, unde se pot acumula cheaguri de sânge.
  3. Tratează tensiunea arterială crescută – acest lucru poate fi ameliorat și printr-o dietă echilibrată și sport.
  4. Fii activ – cei care nu fac efort fizic sunt mai predispuși la boli de inimă.
  5. Urmează o dietă favorabilă inimii – consumă alimente cu conținut scăzut de grăsimi și colesterol. Aproape toată lumea ar trebui să mănânce mai multe fructe, legume, cereale integrale, fasole sau nuci. Fibrele sunt bune pentru sănătatea inimii și circulație, ajutând la menținerea unui nivel normal de colesterol și vei obține vitaminele pe cale naturală, din alimente.
  6. Menține o masă corporală sănătoasă – acest lucru te va ajuta să reduci și riscul de diabet, asociat frecvent cu bolile de inimă.
  7. Controlează stresul – un nivel ridicat de stres poate afecta funcțiile inimii.

Ai grijă de sănătatea ta!!!

Sursa

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Președintele României a mers cu bicicleta la serviciu
Articolul anterior
Mașinile parcate neregulamentar vor fi evacuate. Șoferii vor trebui să achite procedura
Articolul următor