Trei copii au murit din cauza hepatitei misterioase în Indonezia, ridicând la patru numărul deceselor cauzate de această formă neidentificată de hepatită, a anunţat, marţi, Ministerul indonezian al Sănătăţii. La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății a precizat că primeşte în continuare relatări despre astfel de cazuri din mai multe țări și vorbește despre „îngrijorare sporită cu privire la această boală de origine necunoscută”.
Cei trei copii au murit în luna aprilie în spitale din Jakarta după ce au prezentat simptome ale bolii misterioase, a precizat ministerul.
Această hepatită afectează în principal copiii cu vârsta de sub 10 ani şi se manifestă prin simptome precum diaree, vărsături, dureri abdominale, dar şi o inflamare a ficatului.
Cei trei copii indonezieni, în vârstă de doi, opt şi 11 ani, prezentau febră, icter, convulsii şi pierdere de cunoştinţă, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a ministerului, Siti Nadia Tarmizi, notează Agerpres. Deocamdată „bănuim că este vorba despre cazuri de hepatită acută, dar trebuie să confirmăm că nu sunt cauzate de virusurile cunoscute ale hepatitei A,B, C, D şi E”, a adăugat ea.
Ministerul Sănătăţii investighează în prezent cauzele bolii prin testarea unui eşantion complet de virusuri și a sfătuit părinţii să îşi ducă imediat copiii la spital dacă aceştia prezintă orice semn suspect de boală.
OMS: Cazuri de hepatită misterioasă, identificate în mai multe țări
Cazuri grave de hepatită au fost identificate în ultimele săptămâni la circa 170 de copii din 14 ţări, ceea ce a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să se îngrijoreze cu privire la această boală „de origine necunoscută”.
Marţi, OMS a declarat că primeşte în continuare relatări despre cazuri și a raportat „o creştere semnificativă şi neaşteptată” a numărului de cazuri la copii anterior sănătoşi din Marea Britanie, Irlanda şi Olanda.
În SUA, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a publicat vineri un studiu privind un grup de cazuri din Alabama, unde nouă copii au fost testaţi pozitiv pentru adenovirusul 41. Acest patogen, responsabil pentru apariţia gastroenteritelor la copii, „nu este de obicei cunoscut drept cauză a hepatitei la copii sănătoşi”, a subliniat Centrul.