Trei surioare gemene diagnosticate cu același viciu cardiac au fost operate cu succes la Spitalul Clinic Republican

Trei surioare gemene, diagnosticate cu același viciu cardiac, au suportat fiecare câte o intervenție chirurgicală pe cord. Tripletele în vârstă de 2 ani și 8 luni, au fost diagnosticate, toate trei, cu canal arterial permeabil cu debit mare și hipertensiune pulmonară avansată.

separator

Fetițele au suportat câte o intervenție de închidere a ductului arterial prin metodă chirurgicală. Operația a fost realizată de către medicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Micuțele au fost diagnosticate încă de la naștere, dar pentru că s-au născut la 32 de săptămâni, nu se putea efectua intervenția chirurgicală, fiind necesar să mai adauge în greutate. Chirurgii susțin că este pentru prima dată când trei copii sunt diagnosticați și operați pe cord.

„Am avut cazuri cu gemeni, dar tripleți este prima dată”, susține chirurgul Liviu Maniuc.

Părinții, și ei medici, știau că o intervenție chirurgicală este inevitabilă și și-au dorit ca fetițele lor să fie operate. Acum cele trei paciente se află în Secția Chirurgia malformațiilor cardiace congenitale, având o evoluție bună după operație, cu dinamică pozitivă.

După intervenția suportată, pacientele vor avea o perioadă de reabilitate de până la trei luni. Ulterior vor reveni la medic pentru consult repetat, iar după trei ani pacientele nu vor mai avea nevoie de supraveghere și evidență. Acestea nu au grad de invaliditate, nu au nicio restricție, pot practica sportul și pot duce un mod de viață sănătos.

sursa: www.scr.md

alte Articole interesante