Tristețea și depresia: este bine să nu fie confundate. Ce au în comun și prin ce se deosebesc

În societatea contemporană există tendința de a utiliza tot mai mult termenul ,,depresie”, în loc de tristețe sau mâhnire, cele două fiind de multe ori confundate, pentru că ar avea mai multe aspecte în comun.

Chiar dacă incidența depresiei este în creștere în ultimele decenii, specialiștii afirmă că tristețea și depresia sunt totuși condiții diferite, motiv pentru care nu ar trebui confundate. Spre deosebire de depresie, tristețea este o reacție psihologică normală și nu o boală psihică. Ce diferențe există între depresie și tristețe? Când o persoană trebuie să ceară ajutorul unui specialist?

Depresia este o tulburare psihologică, în timp ce tristețea este o emoție cauzată de o împrejurare recentă neplăcută. Evident, depresia include tristețea ca simptom, dar și alte simptome precum: apatie, stres, anxietate și sentimente de inutilitate.

Tristețea este o reacție psihologică normală și firească, o stare mentală care trece, chiar dacă poate dura mai mult timp. Atunci când există motive, este firesc să suferi, această emoție apare și este inevitabilă.

Apatia tipică este o stare aproape specifică pentru depresie. Aceasta este caracterizată prin lipsa de energie și lipsă de voință de a face ceva. Persoanele cu depresie care se confruntă cu apatia simt o incapacitate de a-și îndeplini responsabilitățile de zi cu zi. Acest lucru însă nu se întâmplă atunci când suntem triști.

O stare de tristețe care durează mai mult de 2 luni poate fi suspectată ca depresie. În cazul dat, persoana deprimată plânge, are stima de sine scăzută, se simte inutilă și fără speranță, un timp mai îndelungat.

Depresia ca afecțiune poate avea simptome diferite, începând de la pierderea în greutate până la oboseala inexplicabilă. Din acest motiv, uneori, poate fi nesesizabilă, ascunsă la prima vedere. Este esențial faptul că aceste simptome sunt relativ constante, pe durata unei lungi perioade de timp. Pentru a deosebi tristețea și depresia, analizează aceste câteva întrebări:

1. Te mai poți bucura de lucrurile care îți plăceau înainte? Atunci când ești tristă, în ciuda emoției, vei putea să te bucuri în continuare de prăjitura ta preferată, să urmărești serialul preferat. În caz de depresie – persoana este în incapacitatea de a simți plăcerea în urma activităților atractive de odinioară sau, mai ales, să le înceapă să le facă: a face sport, a picta, a găti sau alte ocupații pe care le făcea înainte.

2. Tristețea are întotdeauna un motiv anume, un deces în familie, dor de casă, o despărțire dureroasă sau alte motive ce pot fi explicate. Depresia poate apărea fără niciun motiv anume.

3. Depresia, spre deosebire de tristețe, este deseori asociată cu dereglări serioase ale somnului și lipsa apetitului: insomnie sau, dimpotrivă, somn toată ziua, lipsa dorinței să vrei să te ridici din pat.

4. Ești foarte critică cu tine? E firesc să te simți responsabil și vinovat pentru ceva ce ai făcut greșit, însă aceste trăiri sunt trecătoare. În caz de depresie, apar gânduri ciudate, pacientul considerându-se ,,inutil, rău, vinovat de orice”.

5. Intențiile de suicid nu sunt asociate cu sentimentul de tristețe.

Potrivit specialiștilor, cei care se luptă cu depresia, au deseori gânduri de sinucidere sau chiar un plan. Dacă ai experimentat vreodată aceste gânduri, este necesar să cauți ajutor la cineva specializat, un prieten sau la un membru al familiei.

Dacă sentimentul de tristețe este profund, paralizant și de lungă durată, atunci este recomandat să consulți un medic psihiatru.

Consultă un psiholog pentru a descoperi cauzele adevărate ale tristeții care te stăpânește și a încerca să le rezolvi prin terapie.

Un bărbat din nordul țării, condamnat pe viață după ce și-a hărțuit sexual fiicele minore
Articolul anterior
Italia, în stare de șoc. Un tânăr de 18 ani și-a luat zilele în direct, pe un forum ,,pro-sinucidere”. Polițiștii au deschis dosar
Articolul următor
Alte articole interesante