UE amână aprobarea vaccinului Sputnik V. Ar putea fi aprobat abia la sfârșitul anului

Vaccinul rusesc Sputnik V împotriva coronavirusului nu va primi aprobarea Uniunii Europene probabil până la sfârșitul anului, din cauza nerespectării termenului limită de 10 iunie pentru depunerea datelor, au declarat două persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters, citată de News.ro.

„Aprobarea Sputnik va fi amânată probabil până în septembrie, poate până la sfârşitul anului”, a transmis pentru Reuters un oficial al guvernului german, vorbind cu condiţia anonimatului.

Oficialul german a precizat că amânarea aprobării vaccinului rusesc anti-COVID-19 în Uniunea Europeană are legătură cu eşecul de a furniza datele necesare studiilor clinice agenţiei de reglementare a medicamentelor din UE.

Cea de-a doua sursă Reuters a declarat că data-limită din 10 iunie nu a fost respectată şi că dezvoltatorul vaccinului, Institutul Gamaleya din Rusia, a comunicat că va depune datele solicitate săptămâna viitoare sau cel târziu la sfârşitul lunii.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care comercializează vaccinul, a declarat că revizuirea de către EMA este pe drumul cel bun.

„Toate informaţiile privind studiile clinice privind vaccinul Sputnik V au fost furnizate şi revizuirea GCP (General Clinical Practice) a fost finalizată cu feedback pozitiv din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente”, a afirmat RDIF.

„În timp ce depinde de EMA să decidă momentul procedurii de aprobare, echipa Sputnik V se aşteaptă la aprobarea vaccinului în următoarele două luni”, a precizat RDIF. Conform anunțurilor anterioare, în mai sau cel târziu în iunie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) era aşteptată să finalizeze revizuirea vaccinului rusesc şi să emită o decizie.

În prezent, două țări din Uniunea Europeană, Ungaria și Slovacia, utilizează vaccinul rusesc Sputnik V, în pofida lipsei aprobării acestuia în UE.

Boris Covali și Cristina Croitoru, videoclip filmat în SUA alături de prietenii lor moldoveni stabiliți acolo
Articolul anterior
În Chișinău va fi desfășurat Campionatul deschis la ciclism
Articolul următor
Alte articole interesante