Un bărbat a murit de rabie, după ce a găsit un liliac în camera lui

Un bărbat din nord-estul statului american Illinois a murit de rabie la aproximativ o lună după ce a fost infectat de un liliac pe care l-a găsit în camera lui.

În urmă cu o lună, bărbatul, care avea în jur de 80 de ani, avea un liliac pe gât când s-a trezit dimineața în casa lui din Lake, Illinois. Liliacul a fost testat și a dat rezultate pozitive la rabie, dar bărbatul a refuzat tratamentul, a declarat Departamentul de Sănătate Publică din Illinois (IDPH) într-un comunicat de presă, potrivit CNN.

La aproximativ o lună după expunere, bărbatul a început să sufere de dureri de gât, dureri de cap, amorțeală la degete, dificultăți în controlul brațelor și probleme de vorbire.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a confirmat marți diagnosticul bărbatului, după testarea de laborator. Experții au găsit o colonie de lilieci în casa bărbatului, a spus IDPH.

„Rabia are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate bolile”, a declarat directorul IDPH, dr. Ngozi Ezike. Totuși, există un tratament eficient care poate salva persoanele dacă primesc ingrijire la scurt timp după ce au fost expuse virusului.

Virusul rabiei este transmis prin contact direct cu un animal infectat, inclusiv prin salivă, conform CDC. Atacă sistemul nervos central, provocând o boală cerebrală care poate provoca moartea dacă nu este tratată, a explicat CDC.

Infecțiile cu rabie la om sunt extrem de rare în Statele Unite, anual fiind înregistrate între 1 și 3 cazuri. Totuși, se estimează că 60.000 de americani primesc anual vaccinurile post-expunere.

Oficialii din domeniul sănătății publice din Illinois avertizează că, deși oamenii conștientizează de regulă când sunt mușcați de un liliac, din cauza „dinților foarte mici este posibil ca urma mușcăturii să nu fie ușor de observat”.

Departamentul de sănătate din SUA recomandă ca persoanele care vin în contact cu un liliac să nu-l elibereze până când acesta nu e testat pentru rabie.

Majoritatea cazurilor de rabie din SUA provin de la lilieci

Un raport al CDC din 2019 spune că liliecii sunt cauza a 7 din 10 cazuri de rabie în Statele Unite.

Cercetătorii au examinat tendințele bolii în SUA pe parcursul a 80 de ani, din 1938 până în 2018. Au descoperit că majoritatea infecțiilor proveneau de la mușcăturile câinilor, până în 1960, după care speciile sălbatice, în special liliecii, au devenit sursa primară pentru infecția la om.

sursa: www.digi24.ro

Cetățenii care se vor vaccina vor beneficia de două zile libere
Articolul anterior
Spectaculos! Marin Robu aduce acasă două medalii de bronz la Europenele Under 23
Articolul următor
Alte articole interesante