Un bărbat cu două teste Covid negative a decedat de pneumonie și complicațiile acesteia

Un bărbat de 51 ani din Slatina, diagnosticat cu Covid-19, a murit în spital după ce de două ori a fost declarat negativ la SARS-CoV-2. Acesta nu suferea de alte boli, dar ajunsese într-o stare greu de descris în cele 33 zile de spitalizare – spune soţia, care acum caută răspunsuri.

foto: Freepik
separator

Bărbatul nu avea afecţiuni preexistente, dar pe perioada internării a fost de mai multe ori în pragul morţii. „Atât de mult a luptat…!“, spune, pentru adevarul.ro, soţia, care a sperat până în ultima clipă că îşi va aduce acasă soţul.

În cele 33 zile petrecute în spital de bărbatul plin de viaţă, îndrăgostit de munca sa de grădinar şi de animalele pe care le salva, fiica şi soţia au primit când veşti bune, când veşti rele. Ba le-au spus că „e cooperant“, „pare mai bine“, „îl scoatem de la Terapie Intensivă…“. Ba s-au declarat rezervaţi – „să vedem cum trece noaptea“, „mai vorbim în câteva zile“. Şi când vorbeau personal la telefon cu bărbatul, lucrurile stăteau la fel: când spunea că se simte mai bine, când nu mai putea îndura suferinţa şi cerea să fie adus acasă, „că ăştia mă omoară“.

În cele din urmă, marţi, 15 septembrie 2020, Luminiţa Băeat nu a mai avut altceva de făcut decât să ducă la morgă ultimele haine şi câteva obiecte pentru igienă şi să-şi ia acasă soţul, în coşciug. Când l-a văzut a avut un nou şoc: „Dac-aţi şti cum arăta… Unghiile îi crescuseră, părul la fel, bube în jurul gurii. (…) Mă gândesc că nici nu se apropiau de el, poate le era şi cumva…, nu mai ştiu ce să zic, însă nu aşa te comporţi cu un bolnav“, spune femeia care caută acum răspunsuri în documentele medicale pentru care va face solicitare.

Cum a început coşmarul? Valerică Băeat a fost internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina în 11 august 2020. La spital a fost testat pentru SARS-CoV-2 şi internat pe secţia specială COVID a SJU Slatina după confirmare. Soţia şi fiica au fost plasate în izolare la domiciliu până în 25 august. În tot acest timp au ţinut legătura telefonic cu bărbatul. La două zile de la ieşirea din izolare, soţia a primit un telefon îngrijorător de la soţ, disperat că se află în Terapie Intensivă, că nu a mâncat, nu a băut apă şi n-ar mai fi trecut nimeni din rândul personalului medical de ore bune să-i verifice starea. Trecuseră peste două săptămâni de la momentul internării şi avea deja un prim test pentru SARS-CoV-2 negativ.

După două teste negative bărbatul a fost transferat la o secţie-suport, secţia externă de Pneumologie de la Scorniceşti, de unde însă a fost readus la Slatina după doar câteva ore, pentru că starea sa de sănătate s-a degradat şi a fost nevoie să fie readmis la Terapie Intensivă. ”Soţul său a fost ţinut doar câteva ore la Slatina, readus de la Scorniceşti, ulterior fiind transferat la Spitalul Municipal Caracal, pentru că la Slatina nu ar mai fi fost locuri libere în Terapie Intensivă”, povesteşte femeia pentru adevarul.ro.

Au apărut în sfârşit veştile bune, a început să se discute de externare. Soţia a început să-şi facă planuri unde l-ar putea interna pentru recuperare pulmonară. Dar starea lui Valerică Băeat tot nu s-a îmbunătăţit deşi testele ieşeau tot negative. A fost transferat din nou la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, pe 10 septembrie. Duminică, 13 septembrie, seara, medicii au înregistrat însă decesul bărbatului. Ultima dată a vorbit cu soţul său cu o seară înainte de seara fatală, în care tot prin telefon i s-a dat vestea cumplită. Bărbatul nu era tocmai în cea mai bună stare, însă nimic nu prevestea că sfârşitul i-ar fi atât de aproape. „Vrem să ştim ce s-a întâmplat, nu altceva. Cineva are o vină“, a mai spus femeia.

Studii anterioare au arătat că 30% din testele de depistare a infecției cu coronavirus nu detectează, de fapt, virusul și dau rezultate ,,fals negative”.

„Poți primi un rezultat fals negativ atunci când cantitatea de virus din acea zonă nu era suficientă pentru a fi detectată sau dacă prelevarea nu a fost făcută corect”, explică Dr. William Schaffner, un specialist în boli infecțioase de la Vanderbilt University Medical Center din Tennessee.

sursa

Un obicei zilnic al multor oameni provoacă mult rău: Sporește grăsimea din corp și distruge oasele

Oamenii de știință, care au realizat un studiu amplu, publicat în revista Scientic Reports pe 21 iunie 2023, au făcut o descoperire importantă pentru sănătatea populației. Experții au constatat că obiceiurile sedentare precum statul pe scaun sau în fotoliu o perioadă mare de timp, dăunează oaselor și duce la creșterea grăsimii corporale.

Cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-sen din Zhuhai, China, au comparat asocierile activităților sedentare și fizice cu factori precum procentul de grăsime corporală și densitatea minerală osoasă în rândul populației din Statele Unite, potrivit News Medical.

Osteoporoza, caracterizată prin reducerea densității osoase și deteriorarea microstructurii osoase și creșterea în consecință a incidenței fracturilor de schelet, este o povară în creștere pentru sănătate în SUA și în întreaga lume.

Factorii care au ca rezultat scăderea densității minerale osoase au mai multe fațete și implică modificări substanțiale ale nutriției și hormonilor sexuali. Alți factori, cum ar fi nivelul de activitate fizică, comportamentul de fumat și aportul alimentar influențează, de asemenea, dezvoltarea osteoporozei odată cu vârsta.

În studiul de față, cercetătorii au analizat datele din Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES), care a efectuat eșantionare în mai multe etape pentru a examina starea de sănătate și nutriție a populației civile din S.U.A.

Au fost, de asemenea, excluse datele despre participanții cu boli precum cancerul, artrita reumatoidă, bolile tiroidiene și bolile hepatice, care ar putea avea un impact asupra densității minerale osoase.

Sedentarismul și activitatea fizică au fost variabilele independente în analiză, în timp ce densitatea minerală osoasă și procentul total de grăsime au fost variabilele dependente.

Informațiile despre activitățile fizice și sedentare au fost colectate prin chestionare structurate. S-a determinat pe baza orelor petrecute pe zi efectuând activitate fizică viguroasă sau moderată sau, respectiv, sedentarism. Absorbțiometria cu raze X cu energie duală a măsurat procentul total de grăsime și densitatea minerală osoasă.

Rezultatele au raportat că activitatea sedentară a fost corelată pozitiv cu procentul total de grăsime, în timp ce a arătat asocieri negative cu densitatea minerală osoasă lombară după ajustarea pentru factori de confuzie precum vârsta, rasa și etnia, fumatul, consumul de alcool, indicele de masă corporală și nivelurile de proteine totale.

Mai mult, activitatea fizică zilnică a arătat o asociere negativă cu grăsimea corporală totală și o corelație pozitivă cu densitatea minerală osoasă.

În general, descoperirile făcute de oamenii de știință au sugerat că stilul de viață și obiceiurile sedentare au avut un impact negativ asupra densității minerale osoase și au crescut procentul total de grăsime din organism.

sursa

În plină vară, un val de infecţii la copii umple spitalele. Ce spun medicii?

Enterovirusul şi Rotavirusul se răspândesc foarte repede vara şi provoacă suferinţe mari. Cei mai vulnerabili sunt copiii mici.

În România, zeci de pacienţi sunt internaţi zilnic la Bucureşti şi în marile oraşe din provincie. Valentina s-a dus la camera de urgenţe cu fetiţa ei de 2 ani şi a aflat că trebuie internată. Diagnosticul – infecţie cu Rotavirus. 

„A început sâmbătă seară cu 6-7 reprize de vomitat, am văzut că nu se opreşte. Ne-au făcut anitvomitiv, au hidratat-o, am plecat acasă, dimineaţă a început iar cu scaune moi, a început să vomite. E groaznic, mai ales să o vezi inertă în pat, să ceară să plece acasă… E greu”, spune, mamă.

Sezonul virozelor digestive

În aceeaşi situaţie este şi Alexandra, cu băieţelul ei de 10 luni. Au venit la Urgenţe pentru că cel mic avea febră mare, care nu ceda. „Acasă sigur nu aveam ce să-i fac. Am încercat să-i scad febra, cu duşuri, dezbrăcat, şi aşa nu ceda. Iar când a cedat am venit urgent. Era foarte deshidratat, că el a vomitat până am ajuns aici, nu s-a oprit”, povesteşte Alexandra, mamă.

Tocmai deshidratarea este semnul că trebuie să mergi urgent cu copilul la spital. Pediatrul Mihai Craiu îi învaţă pe părinţi cum să îşi dea seama că situaţia este gravă. „Locul este undeva între abdomen şi torace. Folosim aceste trei degete şi facem un pliu cutanat, apoi ca şi cum am stoarce pilea şi dăm drumul. Dacă rămâne aşa, asta se numeşte un pliu persistent şi copilul este foarte deshidratat. În mod normal, pielea se duce repede la loc. Şi trebuie să meargă la spital, nu poate fi tratat acasă cu siguranţă”, avertizează Mihai Craiu, pediatru. 

Simptomele infecţiilor digestive

  • febră
  • greaţă
  • vărsături
  • scăderea cantităţii de urină

Infecţiile cu virusuri digestive sunt tot mai frecvente. Majoritatea copiilor internaţi la spital au aceleaşi simptome. „Uscăciunea mucoaselor, a ochilor, buzelor, limbii, împreună cu scăderea cantităţii de urină şi cu modificarea pliului cutanat, adică pilea devine mai flască. Cei mai mulţi copii au şi probleme de tolerenţă digestivă, adică fie au greaţă şi nu vor să mănânce, fie chiar au vărsături”, adaugă Mihai Craiu, pediatru.

„Numai aici, la camera de gardă a Institutului Matei Balş din Bucureşti, ajung cu 30% mai mulţi copii cu probleme digestive faţă de luna trecută”, transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.

La ce trebuie să fie atenţi părinţii

Ca să nu ajungă cu copiii la spital, părinţii sunt sfătuiţi să fie atenţi şi să prevină infectarea celor mici. „Şi lichidele pot să transmită şi să fie contaminate cu agenţi patogeni. Atenţie, orice aliment – dacă stă foarte mult timp în căldură – înseamnă un risc potenţial, chiar dacă nu iei în calcul că, de exemplu, bananele ar trebui să stea la frigider”, spune Adrian Marinescu, infecţionist.

Medicii recomandă imunizarea copiilor împotriva Rotavirusului. Vaccinul nu face parte din schema gratuită. O doză costă 250-270 de lei, iar imunizarea este recomandată până la vârsta de 6 luni.

Unui pacient din Moldova îi va fi transplantat ficat prelevat în România

Unui pacient din Republica Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România. Organul a fost adus cu ajutorul echipei SMURD. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Un nou tip de intervenție chirurgicală în Moldova. Pacienta operată a fost  deja externată

„Astăzi , prin mecanismul panEuropean de partajare a organelor, coordonat de organizația FOEDUS , al cărei membru al bordului de directori am onoarea să fiu, pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat elicopterul SMURD cu un ficat prelevat în România şi care în aceste momente este transplantat unui pacient din Republica Moldova”, a scris Vladimir Bolocan.

Directorul Agenției Naționale de Transplant a menționat că, datorită eforturilor din ultimii trei ani și lucrului în echipă, activitatea de transplant în Republica Moldova a înregistrat multe progrese.

Transplantarea organului este efectuată de către medicii de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, a confirmat pentru IPN purtătoarea de cuvânt a spitalului, Marina Zibliuc.

Antonia și-a tatuat pe spate chipul lui Alex Velea. Cum a reacţionat artistul când a văzut
Articolul anterior
Coronavirus: 650 de cazuri noi, confirmate în Moldova
Articolul următor