Un chirurg polonez se odihnește după o operație de 23 de ore. Ce s-a întâmplat cu pacientul său?

Această fotografie a fost recunoscută ca fiind cea mai bună în 1987, potrivit National Geographic. Cei mai mulți au văzut probabil această fotografie veche: un medic obosit s-a așezat alături de pacientul său după operația pe care tocmai a făcut-o.

separator
Se pare că există mii de astfel de imagini, dar acesta este considerată una dintre cele mai emoționante din istorie și îl surprinde pe chirurgul polonez Zbigniew Religa, după un transplant de inimă de 23 de ore. Dacă te uiți atent, îl poți vedea pe asistentul său, Romualdo Chishon, care a dormit chiar în colțul sălii de operație după o muncă grea.

Pe masă, lângă doctorul obosit, stă pacientul său, Tadeusz Zhytkiewicz, care a fost salvat de Religa. Această operație a fost revoluționară, fiind primul transplant de inimă realzat cu succes în Polonia, după care pacientul a trăit încă 30 de ani.

Zhitkevich a avut o întâlnire cu faimosul profesor la vârsta de aproximativ 60 de ani, după ce a suferit mai multe atacuri de cord înainte. În ciuda prognozelor dezamăgitoare ale multor colegi, Religa a decis transplantul. Profesorul a murit în 2009 din cauza cancerului pulmonar la vârsta de 71 de ani.

Iar Zhitkevich, căruia Religa i-a dat a doua viață, a murit în 2017, intrând pentru totdeauna în istorie, ca și doctorul său.

Medicul Religa a fost un erou al timpului său, care a salvat mii de vieți și a adus o contribuție neprețuită la dezvoltarea medicinei.

Cum poți atenua durerile cauzate de bolile reumatice
Articolul anterior
O adolescentă originară din Moldova a dispărut fără urmă într-o suburbie a Moscovei
Articolul următor
Alte articole interesante