Un copil de 12 ani din București a murit de gripă. S-a anunțat oficial prima săptămână epidemică

Un copil de 12 ani din București a murit de gripă joi, 30 ianuarie. Băiatul nu avea alte boli asociate și nu era vaccinat antigripal. În data de 29 ianuarie a mai murit de gripă o fetiță de 11 luni din Vaslui. Fetița avea și alte boli preexistente, nu era vaccinată și a fost confirmată cu virus gripal tip A.

separator
Din primele informații disponibile, se pare că băiatul, care făcea sport de performanță, avea gripă de tip A. El s-a prezentat acum doua zile la medic, a fost diagnosticat cu gripă la ”Victor Babeș” și trimis acasă, cu tratament. Starea lui s-a deteriorat, iar părinții l-au dus la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, unde, după un timp, a intrat în șoc septic.

Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, aceasta este prima săptămână epidemică, iar în cazul în care se înregistrează trei săptămâni consecutive de acest tip, va fi declarată stare de epidemie de gripă.

În România, activitatea gripală a avut un trend crescător în ultima săptămână, numărul deceselor din acest sezon a urcat la 7 și s-au înregistrat peste 3.600 de cazuri de îmbolnăviri. În total s-au înregistrat 3.645 de cazuri de gripă clinică (diagnosticată pe baza simptomelor), iar 398 dintre acestea au fost confirmate în laborator cu virus gripal.

Ce înseamnă săptămână epidemică

Săptămâna a fost numită epidemică deorece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate.

De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 10 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 2 tip B și 1 tip A în curs de subtipare. În București s-au înregistrat în ultima săptămână 1.366 de cazuri de gripă clinică, dintre care 74 confirmate cu virus gripal în laborator, raportează totuldespremame.ro.

Doi polițiști au pretins mită în valoare de 6.000 de lei de la un șofer care conducea în stare de ebrietate narcotică
Articolul anterior
Companiile aeriene din Moldova vor asigura cu măști de protecție pasagerii și personalul
Articolul următor
Alte articole interesante