Un implant cerebral a ajutat un bărbat paralizat care nu putea să vorbească să silabisească peste 1000 de cuvinte

Un bărbat paralizat care nu poate să vorbească sau să scrie la mașină a reușit să silabisească peste 1.000 de cuvinte cu ajutorul unui implant cerebral, care îi traduce undele cerebrale în propoziții complete, au anunțat recent cercetătorii americani.

„Orice este posibil”, a fost una dintre frazele preferate pe care bărbatul le-a silabisit, a declarat primul autor al unui nou studiu despre această cercetare, Sean Metzger de la Universitatea California San Francisco (UCSF), potrivit Science Alert.

Implantul cerebral, un real facilitator pentru vorbire și exprimare în cazul anartriei

Anul trecut, echipa de cercetători de la UCSF a arătat că un implant cerebral numit interfață creier-computer ar putea traduce 50 de cuvinte foarte comune atunci când bărbatul a încercat să le rostească în întregime.

În noul studiu, publicat în revista Nature Communications, aceștia au reușit să îl decodifice pe acesta mimând în tăcere cele 26 de litere ale alfabetului fonetic. Cercetătorii au reușit să decodifice peste 1.150 de cuvinte, care reprezintă „peste 85% din conținutul propozițiilor naturale în limba engleză”, se arată în studiu.

Ei au simulat că acest vocabular ar putea fi extins la peste 9.000 de cuvinte, „ceea ce reprezintă practic numărul de cuvinte pe care majoritatea oamenilor le folosesc într-un an”, a declarat Metzger.

Dispozitivul a decodificat aproximativ 29 de caractere pe minut, cu o rată de eroare de 6%. Asta a însemnat aproximativ șapte cuvinte pe minut.

Bărbatul este denumit BRAVO1, fiind primul participant la studiul Brain-Computer Interface Restoration of Arm and Voice (Restaurarea brațului și a vocii prin interfața creier-computer). Acum în vârstă de 30 de ani, el a suferit un accident vascular cerebral la vârsta de 20 de ani care l-a lăsat cu anartrie – incapacitatea de a vorbi în mod inteligibil, deși funcția sa cognitivă a rămas intactă.

În 2019, cercetătorii au implantat chirurgical un electrod de înaltă densitate pe suprafața creierului său, deasupra cortexului motor al vorbirii. Prin intermediul unui port încorporat în craniul său, ei au reușit de atunci să monitorizeze diferitele modele electrice produse atunci când încearcă să rostească diferite cuvinte sau litere.

Sean Metzger a declarat că abordarea lor bazată pe vorbire are un „avantaj unic”. Cele 50 de cuvinte utilizate în mod obișnuit – pe care participantul le rostește în tăcere în întregime – ar putea fi folosite pentru multe interacțiuni, în timp ce cuvintele mai rare ar putea fi silabisite.

Dispozitivul nu va putea fi folosit în viitorul apropiat de un număr mare de persoane

Cercetarea, care trebuie încă confirmată pe alți participanți, este încă departe de a deveni disponibilă pentru miile de persoane care își pierd capacitatea de a vorbi din cauza accidentelor vasculare cerebrale, accidentelor sau bolilor în fiecare an.

Patrick Degenaar, profesor de neuroprotetică la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, care nu a fost implicat în cercetare, a salutat „rezultatele foarte impresionante”.

Deoarece intervenția chirurgicală neuroprotetică este „invazivă și prezintă riscuri”, un astfel de dispozitiv va fi probabil folosit doar de un număr foarte mic de persoane în viitorul imediat, a declarat profesor de neuroprotetică, Patrick Degenaar, pentru AFP.

Covid-19 în Moldova: Câte cazuri au fost înregistrate în ultima săptămână

În ultima săptămână, un număr de 329 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate pe teritoriul țării.

Members of The Lancet COVID Commission Task Force on the Origins of  SARS-CoV-2 Named - EcoHealth Alliance

Potrivit Ministerului Sănătății, în aceeași perioadă, au fost efectuate 17 551 de teste și s-au înregistrat două decese.

Tot în ultima săptămână, 390 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-Covid, iar 1 450 și-au făcut doza trei. În total, până în prezent, 1 073 712 persoane au fost vaccinate cu schema completă.

Începând cu luna iulie, cetățenii își pot administra doza Booster 2 de vaccin împotriva COVID-19. Totodată, este posibilă imunizarea copiilor ce au împlinit vârsta de 12 ani.

Cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimul deceniu! Medic: ”Nu mai sunt locuri la ATI. Facem triaj ca pe front”

România se confruntă cu cel mai agresiv sezon al virozelor în rândul copiilor din ultimul deceniu. S-au înregistrat 200 de cazuri în 24 de ore, dublu față de medie. Medicii atrag atenția că, de data aceasta, virusurile sunt mai agresive, deoarece s-au modificat pentru a rezista în competiție cu SARS CoV-2, scrie digi24.ro.

Numărul pacienților în spitalele de copii s-a dublat în ultimele săptămâni. Dacă înainte veneau la fiecare 24 de ore câte 100, acum vin și peste 200, așa cum este la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Mihai Craiu – medic pediatru: Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate. 10% dintre copiii care ajung în camera de gardă au insuficiență respiratorie, spun medicii, adică au nevoie de oxigen pentru a respira.

Mihai Craiu – medic pediatru: În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin sus. Nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților „știți, nu e chiar atât de grav..” Unii au acceptat. În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid, când nu erau locuri în București și duceam la Râmnicu Vâlcea sau nu știu pe unde. Problema e să nu vină toți dintr-o dată pentru că va fi depășit sistemul de transport, nu pot fi duși cu taxi. 90 km nu poți să ții respirația.

Și la Institutul de boli infecțioase Matei Balș, medicii abia mai găsesc un loc în saloane. Ionica este una dintre mamele care a avut nevoie de internare pentru copilul ei. Ionica – mama unui pacient: Erau destul de mulți copii, da. Am înțeles că la Grigore Alexandrescu erau foarte mulți copii acolo și am evitat și am venit aici.

Cristina Neaga – medic infecționist: Evoluția spre agravare e mai des întâlnită față de acum trei ani. Este plin, de multe ori trebuie să așteptăm până se fac externările de prânz ca să urce ceilalți. Sunt spitale în țară unde situația este și mai gravă, pentru că nici măcar nu sunt medici pediatri. La Spitalului Județean Tulcea, secția de pediatrie a fost închisă la un moment dat, iar acum funcționează cu numai 2 medici. Daniela Nizami – medic pediatru: Se internează doar de dimineața până la și ulterior asigurăm permanență de acasă. Mai mult de atât chiar nu putem face.

Tudor Năstăsescu – manager Spitalul Județean Tulcea: Problemele sunt foarte vechi, 10 ani, cu diverse fluctuații. Acum 8 ani, secția a fost și închisă. Mama unui pacient: E o mare problemă, sunt foarte mulți copii, se îmbolnăvesc, sunăm la medici și nimeni nu răspunde. Virusul care a umplut spitalele din România se numește virus sincițial respirator și provoacă bronșiolite, mai ales în rândul copiilor foarte mici. Nu este un virus nou, apare anual, doar că acum a provocat un număr record de cazuri. Nu doar la noi, ci și în restul Europei și în SUA. În România, avalanșa de îmbolnăviri a dus la dispariția unor medicamente din farmacii.

Monica Luminos- medic infecționist: Sunt niște preparate inhalatorii care nu prea se găsesc pe piață. Dar eu cred că aici e și vina noastră, pentru că în momentul în care le găsești în farmacii, se cumpără foarte repede, se cumpără foarte mult. Sfatul medicilor pentru părinți este să îi monitorizeze pe copii cu atenție și să meargă la spital când observă tulburări de respirație.

Mihai Craiu – medic pediatru: Dacă respiră repede și… muncesc mult, aia nu se poate trata cu nimic. Trebuie să vii la spital. În principiu, trebuie să se uite la copil și să numere. Peste 50 pe minut, trebuie să vii la doctor. Creierul tău primește informația „bagă mare că n-am oxigen”. Își pun pulsoximetru, toți ăștia au cifrele proaste fără să aibă Covid.

Sandra Alexiu – medic de familie: Se consideră că e cel mai mare val de viroze din ultimii 10 ani. Înseamnă că ne așteptam la viroze care sunt amestecate. Din păcate, ce vedem în alte țări e o triplă epidemie. Avem foarte multe cazuri de Covid, gripă și multe infecții de sezon și rinovirusuri. Organizația Mondială a Sănătății avertiza încă din septembrie că acest sezon gripal va fi cel mai agresiv din ultimii ani. Estimarea medicilor este că vârful îmbolnăvirilor va fi în februarie anul viitor.

Boris Gîlca: Spitalele din Chișinău, pline de copii cu viroze

Numărul copiilor cu infecții respiratorii acute a crescut săptămâna trecută în Chișinău. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, la ședința operativă a serviciilor municipale, transmite moldpres.md.

Potrivit sursei citate, în mai multe spitale pentru copii secțiile medicale au fost suplinite cu paturi.

„Copiii suferă de infecții respiratorii acute, pneumonii, bronșite, insuficiențe respiratorii. Pentru a face față solicitărilor, au fost suplinite locurile în spitale și echipele medicale. Totodată, în scurt timp, ar putea fi reprofilate unele secții din cadrul instituțiilor medicale. Îndemnăm părinții ca la apariția primelor simptome a infecțiilor respiratorii să se adreseze la medic pentru a beneficia de tratament chiar în debutul bolii”, a spus Boris Gîlca.

Totodată, în spitalele din capitală, sunt internați 147 de pacienți cu COVID-19. Autoritățile au îndemnat cetățenii să se vaccineze împotriva coronavirusului și gripei.

Conform Direcției generale asistență medicală și socială, peste 73% din vaccinurile antigripale distribuite în instituțiile medicale din capitală au fost administrate. Cetățenii sunt îndemnați să se imunizeze, până la data de 15 decembrie pentru a spori gradul de siguranță socială.

Steagul Rusiei a dispărut din centrul orașului ucrainean Melitopol
Articolul anterior
Inundații puternice în Spania. Mai mulți oameni au rămas blocați în mașini sau în case. Aeroportul din Valencia și-a întrerupt activitatea
Articolul următor