O moleculă deja cunoscută ca fiind implicată în bolile cardiovasculare are și un rol-cheie în metastazele cancerului, sugerând o posibilă abordare de tratament pentru ambele boli simultan.
Cancerul reprezintă creșterea necontrolată a celulelor din organism, declanșată de acumularea mutațiilor în genomul unei celule, ceea ce duce la formarea unor tumori.
Pentru a deveni maligne și a crea metastaze, celulele tumorale trec printr-o serie de transformări care implică interacțiuni între sistemul imunitar al organismului și tumoră.
În acest proces, multe detalii sunt încă neclare, ceea ce face ca prevenirea și tratamentul cancerului să fie extrem de dificile.
Cu toate acestea, există tot mai multe dovezi care arată că inflamația celulelor endoteliale care căptușesc vasele de sânge reprezintă un proces cheie în progresia tumorii la metastaze.
Preocupați de mecanismul molecular din spatele acestui proces în malignitatea cancerului, o echipă de cercetători de la universitatea Hokkaido, Japonia, a descoperit că, în tumorile maligne, celulele endoteliale acumulează o moleculă de livrare a lipidelor, numită lipoproteină cu densitate mică (LDL – cunoscut și sub numele de „colesterolul rău”), și atrag celulele imune numite neutrofile.
Neutrofilele sunt celule care suprimă imunitatea și contribuie la progresia tumorii.
Cercetările anterioare ale echipei au arătat că vasele de sânge din tumorile maligne exprimă un nivel ridicat de proteoglicani.
De asemenea, cercetătorii mai știu că țesutul canceros este inflamat. Aceste caracteristici au fost similare cu ce au observat în ateroscleroză, lucru care a determinat echipa să investigheze aceste asemănări mai în detaliu.
Echipa de cercetare a arătat că tumorile cu metastaze, spre deosebire de cele fără metastaze, acumulează molecule de proteoglicani; acestea, la rândul lor, se atașează și acumulează LDL pe pereții vaselor de sânge. LDL legat devine oxidat.
Cercetătorii au identificat și niveluri ridicate ale receptorului pentru LDL, numit LOX-1, în celulele endoteliale care căptușesc vasele de sânge ale tumorilor cu metastaze. Acest lucru, au descoperit ei, face ca aceste celule să producă semnale de inflamație care atrag neutrofilele.
Cercetătorii au mai reușit să demonstreze la șoareci că, suprimarea LOX-1 poate reduce semnificativ malignitatea tumorii, în timp ce supraexprimarea LOX-1 cauzează o creștere a moleculelor de semnalizare care atrag neutrofilele.
Conform ipotezei emise de cercetători, această secvență de interacțiuni observată în tumorile maligne apare și în ateroscleroză, în întărirea vaselor de sânge.
„Ateroscleroza și cancerul par a fi boli complet diferite, dar împărtășesc mai multe caracteristici fiziopatologice comune în vasele de sânge”, a spus Kyoko Hida, de la universitatea Hokkaido, care a condus echipa de cercetare.
Chiar dacă unele întrebări rămân încă deschise, în special cele cu privire la mecanismul în care neutrofilele contribuie la malignitatea cancerului, acest studiu este primul care demonstrează în mod explicit caracteristici comune între boala cardiovasculară și progresia cancerului, și depistează mecanismul care implică acumularea LDL ,și expresia LOX-1 în țesutul tumoral, in vivo.
„Studiul nostru actual s-a concentrat pe importanța LOX-1 în celulele endoteliale, ca factor comun în cancer și ateroscleroză. Prezența neutrofilelor în tumori este un semn indicator al progresiei tumorii”, a mai precizat cercetătoarea.
Studiul indică și o abordare promițătoare pentru tratarea și prevenirea cancerului malign și a bolilor cardiovasculare prin vizarea neutrofilelor recrutate de celulele endoteliale.
„Numărul pacienților cu cancer care mor nu de cancer, ci de evenimente cardiovasculare, este în creștere. Țintirea axei LOX-1/OXIDAT LDL ar putea fi o strategie promițătoare pentru tratamentul concomitent al celor două boli”, a conchis autoarea.
Cercetarea a fost publicată în International Journal of Cancer.