Un medic avertizează: cei născuți înainte de anii 1990 trebuie să facă urgent anumite analize

O serie de declarații alarmante i-a pus pe jar pe cei născuți înainte de anul 1990. Acestea sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât vin din partea unui specialist redutabil din domeniu.

separator

Profesorul Dr. Adrian Streinu Cercel, șefului Institutului Matei Blaș din București a dezvăluit niște detalii care ar trebui să îi pună în gardă pe toți:

„Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri”, spune medicul potrivit doctorulzilei.ro.

Ministerul Sănătății din România a efectuat un studiu care a arătat că au fost făcute 37.500 de teste în rândul populației care prezentau factori de risc pentru aceste infecții.

„În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile oamenilor vis-a-vis de cele trei virusuri, hepatita B, C și HIV, există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere ale acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnavire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV”.

Nici în R. Moldova nu au existat seringi de unică folosință până în anii 1990. Medicii avertizează să fim atenți la virusurile hepatitelor virale, întrucât afecțiunile, în cele mai multe dintre cazuri, nu dau semne evidente de boală.

Dacă semnalați semne, precum oboseală accentuată, dureri surde sub rebordul costal drept, senzație de amărăciune bucală dimineața, temperatură subfebrilă, dureri musculare, articulare, îngălbenirea pielii, sclerei oculare, inapetență, instalate în termen de 1-6 luni după proceduri medicale precum intervenții chirurgicale, transfuzii de sânge, proceduri stomatologice, de manichiură, pedichiură etc., adresați-vă specialistului și faceți testele medicale de rigoare în orice laborator medical.

Nicoleta Nucă a dezvăluit ce i-ar fi plăcut să facă în afară de muzică
Articolul anterior
Emoții și lacrimi de dor! Cum și-a surprins fiica o moldoveancă revenită din străinătate
Articolul următor
Alte articole interesante