Un medic basarabean salvează pacienții cu Covid-19, în Anglia

În timp ce veghează la căpătâiul pacienților infectați cu Covid-19 din Marea Britanie, este cu gândul la colegii săi moldoveni. Medicul rezident al Școlii de Anestezie din Warwickshire, Oleg Bumbac, este implicat în tratarea bolnavilor cu coronavirus din Anglia. A activat în calitate de medic de urgență la Chișinău, iar în 2014 a decis să accepte oferta de muncă a unui spital englezesc.

separator
,,Sunt implicat în programul englezesc de training, echivalent cu programul de rezidențiat din Republica Moldova. Mă specializez în anestezie. Programul de rezidențiat în Marea Britanie durează 7-8 ani, eu abia am început anul trecut și mă așteaptă o perioadă lungă de muncă în spitale. Până acum, cel mai mult timp l-am petrecut în departamentul de urgență și medicină acută. Începând cu anul viitor, voi fi mai mult în sălile de operație sau terapie intensivă. Instituția medicală în care activez face parte din grupul Spitalelor Universitare din Birmingham. Viața rezidenților englezi este foarte dinamică, suntem transferați de la un spital la altul frecvent și uneori aceste instituții se află în regiuni diferite. Deja am fost anunțat că de anul viitor voi activa în altă regiune”, spune medicul rezident în Anglia, Oleg Bumbac.

,,O zi obișnuită de muncă presupune gărzi în spital, începând cu vizita de dimineață a pacienților din secțiile de medicină acută, organizarea investigațiilor, revizuirea rezultatelor, efectuarea diferitor proceduri medicale și până la externarea pacienților care sunt stabili și nu mai au nevoie de îngrijiri. Tot ce fac este coordonat cu medicii seniori care iau deciziile importante. E un lucru de echipă.

Relațiile dintre medic și pacient erau bazate pe respect reciproc și până la începerea pandemiei, dar acum această legătura a devenit și mai puternică”.

Cum a influențat pandemia activitatea dvs.?

,,Una din cele mai mari schimbări în relația cu pacienții noștri este că încercăm să limităm timpul de contact cu ei pe cât de mult posibil. Folosim echipamente de protecție chiar și atunci când suspiciunile sunt mici. Medicii au conștientizat importanța muncii pe care o fac. Și oamenii au înțeles efortul colosal al personalului medical.

În Anglia, deja de zece săptămâni consecutiv, în fiecare joi la ora 20:00, oamenii aplaudă lucrătorii medicali timp de 5 minute, în semn de recunoștință. Astfel, îți exprimă gratitudinea pentru efortul medicilor, asistenților medicali, infirmierilor. Aici, în Marea Britanie, relațiile dintre medic și pacient erau bazate pe respect reciproc și până la începerea pandemiei, însă acum această legătura a devenit și mai puternică. Mi-aș dori să văd același lucru și în Moldova. Mi-ar plăcea ca medicii noștri să fie apreciați pentru efortul și riscul la care se supun, iar pacienții să își asume o parte din responsabilitate pentru propria sănătate, să adopte un mod de viață sănătos, să respecte regulile de igienă și să vadă în medici parteneri și prieteni.

Pe lângă faptul că luarea deciziilor în legătură cu viața pacienților este o muncă stresantă, în condițiile noii pandemii, suntem obligați să ne izolăm, să vorbim mai puțin, să purtăm măști, să ne distanțăm. Toate aceste lucruri contravin cu ceea ce am fost obișnuiți și acest lucru este un mare factor de stres.

În perioada pandemiei, în țara în care activez s-a pus un mare accent pe sănătatea mintală, iar medicii sunt permanent întrebați, prin intermediul chestionarelor anonime sau prin alte forme de analiză despre cum se simt, cât de obosiți sunt, ce ar dori să schimbe sau să îmbunătățească.

Consider că cea mai importantă cale de a preveni epuizarea este comunicarea cu alți colegi sau membri ai familiei și de aceea se pune un mare accent pe încurajarea grupurilor de discuție. Cel puțin o data în zi avem ocazia să discutăm despre ceea ce ne frământă”.

Ce simţiţi atunci când trataţi pacienţii bolnavi de COVID-19?

Ca și alți colegi, în primele săptămâni am trăit o perioadă de nesiguranță. Nu știam foarte multe despre acest virus, iar această nesiguranță probabil că se vedea pe fețele fiecăruia dintre noi atunci când intra în contact direct cu pacienții. Însă, mereu au fost încurajați să nu ne expunem riscului și permanent ni s-a reamintit cât de importantă este protecția personală. Pe măsură ce înțelegeam mai bine ce se întâmplă și care sunt riscurile, această nesiguranță a dispărut și nu cred că mă simt diferit atunci când mă aflu în preajma pacienților suspectați sau bolnavi cu COVID-19.

Cum aţi reuşit să învingeţi frica de infectare?

Nu cred ca am trăit un sentiment de frică. Desigur, nu mi-ar face deloc plăcere să mă îmbolnăvesc, dar nu pot să spun că sunt speriat. Văd mulți pacienți care suferă sau rude care îi pierd pe cei dragi din cauza acestei infecții și nu mi-aș dori să fiu în locul lor. Însă, ceea ce simțeam la început a fost mai mult un sentiment de nesiguranță, pentru că nu poți să știi dacă te-ai infectat sau nu decât după o săptămână, când încep a apărea simptomele. Eu sunt de părerea că cea mai bună măsură împotriva acestei nesiguranțe este respectarea recomandărilor medicilor. Să ne asigurăm că respectăm regulile de igienă, de distanțare fizică pentru că s-a demonstrat științific că aceste metode previn răspândirea noului tip de coronavirus.

Cum apreciați, din punct de vedere medical, reacția de intervenție a sistemului de sănătate din Marea Britanie la pandemie?

În Marea Britanie primele două cazuri de COVID-19 au fost raportate pe 31 ianuarie la doi membri ai aceleași familii, pe 8 februarie – erau 8 cazuri, pe 6 martie – 163 și prima persoană decedată.

Marea Britanie și Italia sunt cel mai grav afectate țări din Europa. Sistemul de sănătate englez (cunoscut ca NHS sau National Health System) a fost supus unei mari presiuni de la declararea pandemiei. Autoritățile au luat o serie de măsuri prompte care au adus rezultate. Printre cele mai importante acțiuni se numără: elaborarea și mediatizarea unei strategii, formată din patru pași (Contain, Delay, Research, Mitigate); inițierea campaniei „Catch it! Bin it! Kill it!” (Prinde-l! Dă-l la gunoi! Distruge-l!) , care promova igiena tusei, strănutului și spălatul pe mâini; lansarea campaniilor privind importanța izolării, în special pentru persoanele revenite din China sau Italia; crearea a șapte spitale noi, în regim de urgență, cu o capacitate între câteva sute și cinci mii de paturi.

Din punctul meu de vedere, s-au făcut eforturi enorme pentru asigurarea accesului la ajutor medical. De asemenea, nu s-au economisit resurse atunci când a fost nevoie de procurarea echipamentului de protecție, atât pentru lucrătorii medicali, cât și pentru pacienți sau chiar construcția noilor spitale.

„Viața de după pandemie va depinde de responsabilitatea cu care am respectat recomandările specialiștilor, atât de simple, dar foarte eficiente în combaterea răspândirii virusului”

Ați fost pus în situația în care, din cauza numărului mare pacienți, a trebuit să alegeți care bolnav să trăiască și care nu?

Din păcate, priveam cu consternare la cazurile pacienților din Italia sau alte spitale din Europa și auzeam istorii despre cum medicii trebuiau să ia decizii rapide, ce ajutor oferă și cui. Uneori nu erau suficiente resurse pentru unii pacienți. În Marea Britanie s-au adoptat diferite protocoale care previn această situație. Spre exemplu, decizia despre ce tip de tratament va fi oferit unui pacient se ia imediat la admiterea în spital. Echipele din terapie intensivă sunt implicate activ la etapa inițială, se planifică din timp, se fac transferuri de pacienți între spitale și se încearcă, cât de mult posibil să nu se ajungă într-o situație atât de disperată cum am văzut ca s-a întâmplat în alte țări.

Ce este cel mai dificil să faceți în această perioadă?

Foarte multe lucruri au devenit greu de făcut sau imposibile, pentru că nimic nu mai este la fel ca înainte. Cel mai mult aștept deschiderea frizeriilor. Acesta s-a dovedit cel mai dificil lucru pentru mine în toată această perioadă (zâmbește).

Dar ce vă lipsește cel mai mult?

Mie, ca și multor altora, probabil cel mai mult îmi lipsește posibilitatea de a veni în Moldova și de a-i revedea pe cei dragi. Din păcate, nimeni nu știe când vom putea călători ca înainte de pandemie.

De ce ați decis să părăsiți sistemul medical din Republica Moldova? Ați reveni vreodată în țară să practicați medicina?

Până a-mi începe activitatea în Marea Britanie, am absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, după care am făcut trei ani de rezidențiat în medicina de urgență și am activat atât în serviciul de ambulanță în Chișinău, cât și în Unitatea de Primiri Urgente a Institutului Mamei și Copilului. Între timp, aplicasem și la câteva oferte în Anglia, iar în 2014 s-a ivit șansa de activa în calitate de medic de gardă într-un spital englezesc.

M-aș întoarce cu plăcere să activez în Moldova, însă la moment nu cred că aș putea. Consider că doar după ce o țară creează condițiile necesare de muncă, mulți oameni neapărat se vor reîntoarce. Urmăresc îndeaproape ce se întâmplă în Moldova și le urez tuturor mult succes.

Ce sfaturi le-ați da în această perioadă colegilor de acasă?

Le doresc multă tărie și curaj, să aibă grijă de ei și de cei dragi și să aplice zi de zi metodele de protecție personală și măsurile de control a infecțiilor. Sper sincer că numărul cadrelor medicale bolnave va scădea, iar conducătorii de instituții medicale, autoritățile vor intensifica măsurile de protecție a personalului medical.

Cum credeți că va fi viața după Covid-19?

Sper să revenim la un mod de viață cât mai aproape de cel cu care ne-am obișnuit până la declararea pandemiei. Pentru ca acest lucru să se întâmple, toți trebuie să facem un efort colectiv și să ne asigurăm că respectăm regulile simple de igienă: ne spălăm pe mâini, menținem distanțarea fizică, respectăm regimul de carantină, purtăm măști în spațiile închise și adoptăm o atitudine responsabilă față de prevenirea transmiterii COVID-19. Viața de după pandemie va depinde de responsabilitatea cu care am respectat și vom respecta aceste reguli simple, dar extrem de eficiente în combaterea răspândirii virusului.

Interviu realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Cancerul va fi depistat mai ușor și fără durere în Republica Moldova: Echipamentul de ultimă generație, instalat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

O metodă nouă de diagnosticare a cancerului de colon și rect a devenit posibilă în Secția chirurgie colorectală a Spitalului Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga” din Chișinău.

Instituția a procurat recent un colonoscop de ultimă generație, din sursele fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Cu ajutorul acestui dispozitiv modern, medicii pot determina maladiile inflamatorii, inclusiv cele oncologice ale intestinului gros în stadii timpurii, prin efectuarea colonoscopiei.

Această investigație permite examinarea colonului, prelevarea unor țesuturi, dar și înlăturarea formațiunilor patologice, inaccesibile în cazul utilizării rectoscopului.

„Datorită tehnologiei performante, este posibilă diagnosticarea precoce a formațiunilor tumorale ale colonului (prin utilzarea tehnologiei NBI și RDI) și unele patologii inflamatorii în fazele inițiale a bolii. Totodată, grație opțiunilor tehnice ale aparatului utilizat, se permite nu doar investigații de vizualizare a patologiei, dar și efectuarea biopsiei sau înlăturarea unimomentană a formațiunilor patologice. Efectuarea investigației este realizată fără durere, iar confortul pacientului este asigurat de asistența anesteziologică”, se arată într-un comunicat de presă al SCR „Timofei Moșneaga”.

Pentru a beneficia de acest serviciu în secția Chirurgie Colorectală a SCR „Timofei Moșneaga”, este necesară îndreptarea pentru spitalizare de la medicul de familie din teritoriu cu un set prestabilit de analize și consultarea medicului proctolog în Secția Consultativă a spitalului republican.

Plante care protejează și regenerează ficatul

Ficatul este unul din cele mai mari și importante organe din corp. El ajută la filtrarea substanțelor toxice și digestia alimentelor. Bolile hepatice se pot moșteni din familie, dar apar și ca urmare a unor factori agresivi, precum virusurile sau abuzul de alcool. Inclusiv obezitatea poate provoca daune la nivelul ficatului, scrie topremediinaturiste.ro.

SIMPTOMELE UNEI BOLI HEPATICE

Simptomele unui ficat bolnav sunt ușor de recunoscut. Cel mai specific semn este paloarea feței și gălbeneala ochilor (icter). Apar mâncărimi, dureri abdominale și umflături la nivelul picioarelor și gleznelor. Urina este închisă la culoare, iar scaunul are o nuanță deschisă, sau este negru ca smoala. Oboseala cronică, resimțită ca o senzație de sfârșeală sau epuizare, este un alt semn specific al bolilor de ficat. Persoana afectată nu are poftă de mâncare, simte greață, și poate avea vărsături.

Dacă ficatul nu este tratat corespunzător, daunele se pot agrava și în timp pot duce la ciroză și apoi la insuficiență hepatică.

Există o serie de plante care acționează benefic asupra celulei hepatice, ajutând atât la protejarea ei, cât și la regenerarea ei:

– armurariu

– păpădie

– cicoare

– anghinare

– gențiană

– sunătoare

Toate aceste plante le putem găsi combinate într-un produs numit Hepato Regenerator, conceput de firma Herbagetica.

INDICAȚII TERAPEUTICE

Produsul conține extracte uscate de aceste plante, pulberea fiind considerată una din cele mai bune forme de administrare a unei plante, îndeosebi pe termen lung. Se consumă câte 1 capsulă, de 3 ori pe zi.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Atenție, produsul nu este recomandat pe perioada sarcinii și alăptării, persoanelor cu glicemia mică sau cu diabet, ori cu pietre mari la bilă, cu gastrită hiperacidă sau ulcer. Produsul nu trebuie administrat concomitent cu medicamente antiinfecțioase sau anticoncepționale.

Moarea de varză, beneficii incredibile pentru organism!

Detalii Puține persoane ştiu că, atât varza murată, cât și zeama sau moarea, cum i se mai spune prin diferite părți ale țării, sunt adevărate depozite de medicamente naturale care pot preveni și vindeca diferite boli, scrie topremediinaturiste.ro.

Conținutul bogat de substanțe nutritive din zeama de varză murată revitalizează organismul și-l tonifică. Varza murată este bogată în vitamina C, mai bogata chiar decat varza crudă, vitamina antioxidantă care ajută la fortifierea sistemului imunitar al organismului.

Varza murată este singurul aliment de natură vegetală în care se găsește vitamina B12 din belșug dar și minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier și iod. Varza murată este singurul produs vegetal care conține vitamina B12, care încetinește procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos si împiedică pierderile de memorie. În compoziția de la zeama de varză se regăsesc o parte din vitaminele și antioxidanții prezenți în varza proaspătă, dar și microelemente, săruri minerale, fermenți și enzime apărute datorită procesului de fermentație.

Astfel, varza murată dar și zeama de varză conțin vitamina U, vitamina anti-ulceroasă, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murată și zeama se recomandă în tratarea bolilor ulceroase. Pentru că stimulează arderea grăsimilor și normalizează apetitul, varza și zeama de varză murată se recomandă, crudă, și în curele de slăbire.

Persoanelor hipotensive li se recomandă zilnic, un pahar de moare de varză. Câteva pahare de moare pe zi, mai multe zile la rând, ajută la normalizarea digestiei, dar și la prevenirea constipației în caz că te confrunți cu așa ceva.

Beneficiile consumului de moare de varză:

previne deteriorarea celulară (bogată în fitonutrienţi, zeama de varză are proprietatea de a lupta împotriva radicalilor liberi care cauzează deteriorarea celulelor); stimulează eliminarea toxinelor (zeama de varză stimulează capacitatea organismului de a elimina toxinele acumulate și astfel, de a preveni anumite afecțiuni, cum ar fi cancerul pulmonar, de colon, de stomac și cancerul de prostată); anti-inflamator (zeama de varză poate preveni și trata artrita și alte boli inflamatorii degenerative) ameliorează astmul şi bronşita (zeama de varză are proprietatea de a stimula capacitatea de vindecare a tractului respirator); ajută în probleme digestive (este o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de ulcere gastrice. Zeama de varză conține suflorafan, o substanță care ucide bacteriile care cauzează apariția ulcerului peptic, previne și tratează refluxul gastroesofagian); stimulează sistemul imunitar (cu un conținut bogat în vitamia C și antioxidanți, zeama de varză ajută la întărirea sistemului imunitar ); îmbunătățește funcțiile creierului (conținutul mare de antocianine și vitamina K ajută la îmbunătățirea funcțiilor creierului și în combinație cu antioxidanții, zeama de varză scade riscul tulburărilor neurodegenerative); echilibrează nivelul de hormoni (iodul prezent în zeama de varză ajută la reglarea glandei tiroide și a producerii de hormoni); reduce colesterolul „rău” (numeroase studii au demonstrat că zeama de varză are un efect detoxifiant asupra ficatului și reduce drastic nivelul colesterolului „rău” ); ajută la pierderea în greutate (consmul de zeamă de varză ajută organismul să se simtă sătul și astfel se mărește distanța dintre mese).

Moarea de varză pentru ficat:

Zeama de varza murata contribuie si la o buna funcționare a ficatului și la detoxifierea lui. Astfel, se recomanda sa se consume în cantitate de 100 ml de trei ori pe zi, între mese, timp de câteva luni. Pietrele la bilă și giardia pot fi tratate cu câte 150 ml de zeamă de varză băută de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul se ține timp de două-trei săptămâni. Se poate relua după șapte zile de pauză.

Contraindicații moare de varză:

Exista insa și o contraidicație importantă în ceea ce privește zeama de varză murată. Persoanele hipertensive nu ar trebui să consume mai mult de un pahar de 250 ml pe zi si totodată ar trebui să reducă aportul de sare din alimentație. Nici în cazul problemelor la nivelul rinichilor nu este indicată consumul de varză acră, şi asta tot din cauza cantităţii de sare ce se va depune în zona lor impiedicând buna lor funcţionare ce va atrage alte probleme de sănătate.

Vine vara! Vremea se schimbă radical. Vezi prognoza meteo!
Articolul anterior
Coronavirus: 109 cazuri noi, înregistrate în Moldova
Articolul următor