Un medic de la terapie intensivă dezvăluie cinci lucruri pe care oamenii și le amintesc după ce sunt readuși din morți

Moartea este momentul final care ne așteaptă pe toți, dar necunoscutul poate fi înspăimântător. Fie că este vorba de un sfârșit rapid al vieții sau de o deteriorare lentă, mulți s-au gândit – cum este moartea?

Învăţaţii” vor să transplanteze SUFLETUL omului – Gânduri din Ierusalim

Exact la asta s-a gândit un medic în timp ce urmărea un grup de medici sârguincioși care încercau să resusciteze un bărbat la un spital din Londra după ce a suferit un stop cardiac. Promițând să analizeze întrebarea „când se termină cu adevărat viața?”, Dr. Sam Parnia s-a dedicat încercării de a răspunde la această întrebare în ultimii 25 de ani.

După ce a efectuat cercetări extinse în 25 de spitale din Marea Britanie și SUA, britanicul a descoperit o serie de subiecte pe care persoanele care au supraviețuit unei experiențe de moarte apropiată au declarat că le-au descoperit. Dr. Parnia, un medic de terapie intensivă care a fost specializat în Anglia, dar care locuiește în prezent în New York, a declarat că studiul său a inclus 567 de subiecți, iar la aproape 40% dintre ei pulsul a fost restabilit pe o durată de 20 de minute sau mai mult.

Dar, din păcate, doar 53 de persoane – mai puțin de 10% dintre cei examinați – au trăit pentru a fi externate din spital, potrivit Medical News Today (MNT). În total, doar 28 de participanți s-au simțit suficient de bine pentru a fi intervievați după această încercare și nu toți și-au amintit de ceea ce au văzut în ultimele minute din viața lor. Cu toate acestea, cei care și-au amintit evenimentele, au avut câteva informații fascinante de împărtășit.

Șase participanți au declarat că au avut experiențe transcendente. Trei persoane au spus că au avut experiențe de vis, printre care au văzut și auzit un pescar care cânta. În ceea ce s-au dovedit a fi amintiri vii, șase dintre cei 28 de participanți intervievați și-au amintit experiența morții.

Aceste amintiri au inclus o femeie care și-a auzit bunica moartă spunându-i să se întoarcă în corpul ei. Pentru a avea un fond mai mare de dovezi, alți 126 de supraviețuitori cardiaci au oferit auto-reportaje despre experiența lor. Cei care și-au povestit experiențele de supraviețuire a atacurilor de cord au avut cinci teme majore în ceea ce privește experiențele lor.

Aceștia au raportat: senzația că are loc resuscitarea cardio-respiratorie, au auzit echipa medicală vorbind, conștientizarea activităților de la terapie intensivă după resuscitare, senzația că se îndreaptă spre o destinație, evaluarea vieții lor. Unii au declarat că au fost conștienți de impactul pe care îl avea resuscitarea cardio-respiratorie asupra corpului lor și că au auzit echipa medicală.

Alții au simțit că și-au evaluat viața, unii au perceput că se îndreaptă spre o destinație și câțiva au descris sentimentul că se întorc într-un loc numit acasă. Pentru unii participanți au existat amintiri înfricoșătoare. Unul dintre ei a crezut că arde în iad, dar Dr. Parnia a crezut că aceasta ar putea fi o interpretare greșită a creierului în legătură cu intervențiile medicale care au loc pentru a încerca să îi țină în viață.

Cercetătorii din cadrul studiului au scris că bărbatul simțea probabil o arsură de la o linie intravenoasă de potasiu țesută”, în care lichidul se scurgea în mușchi în loc să ajungă în fluxul sanguin. Dr. Parnia a declarat pentru MNT: Am caracterizat mărturiile oamenilor și am reușit să identificăm faptul că există o experiență unică a morții reamintită care este diferită de alte experiențe pe care oamenii le pot avea în spital sau în altă parte. Acestea nu sunt halucinații, nu sunt iluzii – sunt experiențe reale care apar atunci când mori.”

Dr. Parnia, absolvent al Școlii de Medicină Guys and St. Thomas’ din Londra, și-a prezentat descoperirile în cadrul sesiunilor științifice ale Asociației Americane a Inimii din Chicago, luna aceasta. Studiul realizat de profesorul asociat de la NYU Langone Health a fost intitulat Awareness during Resuscitation II: Un studiu multicentric al conștiinței și conștientizării în timpul stopului cardiac.

sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

VIDEO! O tânără a luat un inel de 100.000 de lei pentru a-l măsura și a fugit cu el dintr-un magazin din centrul Capitalei
Articolul anterior
Sexul de dimineață arde mai multe calorii și întinerește corpul cu până la 7 ani. Află și alte efecte benefice ale acestuia
Articolul următor