Un medic dezvăluie adevărul despre hipertensiunea arterială. Iată cum să o combați

Una dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni, hipertensiunea arterială, afectează milioane de oameni din întreaga lume și cauzează creșterea ratei mortalității. Odată diagnosticată hipertensiunea arterială, se impune un tratament îndelungat pentru a preveni complicațiile acesteia. Deși s-a demonstrat că schimbarea regimului alimentar și adoptarea unui stil sănătos de viață contribuie la scăderea semnificativă a valorilor tensiunii arteriale, sunt încă foarte puțini medici care le recomandă pacienților și aceste măsuri. Însă, se știe, mișcarea, practicarea în mod regulat a exercițiilor fizice, este cea mai eficientă modalitate de reducere a nivelului crescut de colesterol în sânge.

separator

Un medic cunoscut dezvăluie care sunt cifrele normale ale tensiunii arteriale. Potrivit specialistului, fiecare pacient diagnosticat cu valori înalte ale tensiunii arteriale trebuie neapărat să ia în considerare și schimbarea stilului de viață. Iată ce spune medicul:

„Marile asociații de hipertensiune au actualizat ghidul oficial, având la bază metaanalize cu date solide, trăgând un semnal de alarmă: tensiunea arterială acceptată ca normală trebuie să aibă valori de până la 130/80 mmHg. Știam de câțiva ani că cea mai bună tensiune este 120/70 mmHg. Când am început practica prin spitale, consideram că vârstnicii pot sta pe tensiuni ceva mai mari, de 140 sau 150 mmHg sistolică, pentru ca TA mai mare ar ține vasul deschis și ar perfuza mai bine organele importante. Asta a picat. Tensiunea la vârstnic trebuie să aibă aceeași valoare, ideal tot 120/70 mmHg. Ei bine, dar clasificarea disponibilă până de curând spunea că la 130 – 139 mmHg sistolică suntem la normal-înaltă, iar de la 140 mmHg începe practic hipertensiunea. Noul ghid AHA (American Heart Association) șterge clasificarea dată și trece la hipertensiune tot ce depășește 130 cu 80 mmHg.

Acum, exista milioane de oameni care au 130/80 mmHg și asta generează multe întrebări, chiar valuri de teorii ale conspirației. Oamenii susțin că AHA a schimbat ghidul tocmai pentru ca industria farmaceutică să vândă mai multe medicamente și ar trebui ignorat totul. Lucrurile nu stau deloc așa. Recomandările vin după analizarea unor date uriașe, de la valorile de 130 cu 80 mmHg în sus, rinichii, vasele de sânge, creierul, inima suferă. Sunt metaanalize, nu citiri în globuri de cristal.

Cea mai buna tensiune arteriala este 120/70 mmHg.

Să spunem că un pacient cu TA 130/80 mmHg vine la cabinet. Nu îi voi da pastile, niciun medic nu face asta. Îi voi recomanda pentru început să schimbe niște conduite greșite din viața lui (alimentatie mai ales, stil dinamic, mișcare) și apoi monitorizăm evoluția. Prin reducerea aportului de sare, combaterea stresului, stil activ cu exerciții fără exagerări în efort, tensiunea va scadea garantat. Regula este monitorizarea în câteva luni, în care pacientul are timp suficient să își construiască obiceiuri sănătoase pe care să le transforme în pilonii vieții sale. Nu se întâmplă nimic rău dacă un om stă 6-12 luni cu această tensiune, dar în acel interval el se va strădui, cu medicul aproape, să o reducă și să o treacă în parametri normali.

Aceeasi poveste este cu colesterolul. Dacă nu exista factori de risc tradiționali sau suplimentari și nu există depuneri pe arterele carotide, un colesterol mare va fi redus fără medicație și, dacă nu se reușelte asta în aproximativ șase luni, se ia în calcul o alta strategie. Nu îndoapă medicul imediat pacientul cu statine, pentru că medicul are o minte extraordinară și știe cum să procedeze în funcție de anumite scenarii”, dezvăluie medicul Vasi Radulescu, potrivit eusuntv.

Top 11 țări în care femeile sunt la mare căutare
Articolul anterior
O actriță celebră va deveni mamă pentru prima dată la 42 de ani
Articolul următor
Alte articole interesante