Un medic din România a suferit o paralizie temporară facială, ca reacție adversă la vaccinul Covid-19. Explicația doctorului Virgil Musta

O doctoriță în vârstă de 32 de ani, din județul Vâlcea, a suferit o paralizie temporară facială după administrarea celei de-a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer. În acest moment, doctorița se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice, potrivit Ministerului Sănătății din România.

Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri.

Medicul Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara, a dat primele explicații după prima reacție adversă extrem de rară la vaccinarea Covid-19.

Medicul Virgil Musta a declarat că apariția acestei reacții nu îl surprinde, pentru că studiile clinice anterioare aprobării vaccinului Pfizer/BioNTech au semnalat astfel de reacții adverse, în care pacienții au prezentat pareză facială tranzitorie.

Despre reacția înregistrată în România, medicul Virgil Musta precizează că „este una temporară și urmează să cedeze prin aplicarea medicației specifice”.

„În cazul acestui vaccin de la Pfizer, în studiile clinice anterioare efectuării acestui vaccin au fost observate astfel de reacții, în care pacienții au prezentat pareză facială tranzitorie, cu evoluție între trei și șase săptămâni cedând simptomatologia acestei pareze faciale.

Motiv pentru care recomandările Organizației Mondiale a Sănătății au fost următoarele: dacă o persoană a prezentat în antecedente o pareză facială poate să facă vaccinarea. Dacă această pareză s-a produs înaintea vaccinării, într-un timp scurt și încă prezintă leziuni la nivelul nervului facial, se recomandă să nu se facă vaccinarea, să se amâne acest lucru. Dacă pareza se produce după prima doză, se întrerupe vaccinarea, administrarea celei de-a doua doze”, a explicat medicul Virgil Musta, joi, la un post de televiziune.

Din 27 decembrie 2020 până pe 3 februarie, când a început campania de vaccinare în România, au fost raportate 2.030 de reacții comune și minore, din care 482 reacții de tip local cu durere la locul injectării și 1.548 de reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie), potrivit Comitetului național de coordonare a campaniei de vaccinare.

Până la ora actuală, în România, au fost vaccinate 629.279 de persoane, din care 165.516 persoane – cu ambele doze de vaccin.

sursa

Singurul membru din familia Măruță care a rămas neatins de Covid-19
Articolul anterior
China a introdus testarea unui milion de locuitori prin metoda anală, pentru a depista Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante