Un specialist în genetică recomandă să scăpăm de ceainicele din plastic

Plasticul conține substanța bisfenol, care este dăunătoare organismului și poate provoca leziuni la nivel de gene. Un cunoscut genetician rus ne sfătuie să aruncăm ceainicele electrice din plastic și să nu încălzim hrana pentru copii în sticlele de plastic, deoarece substanțele toxice sunt eliberate intensiv din ele atunci când sunt expuse la căldură.

separator
Evgheny Patkin, șeful Laboratorului de Citogenetică Moleculară pentru Dezvoltarea Mamiferelor de la Institutul de Medicină Experimentală ne spune:

„Pentru a se produce modificări epigenetice nu este necesară o acțiune puternică asupra organismului – de exemplu, este suficient să consumați alimente care conțin metale grele sau să beți apă dintr-o sticlă de plastic, care conține o cantitate nesemnificativă de bisfenol”, spune cercetătorul.

Specialistul a adăugat că oficial conținutul otrăvii va fi în limitele normelor și nu va provoca mutații, însă, vor apărea modificări epigenetice.

Epigenetica studiază modificările activității genice în care structura ADN rămâne aceeași. Dozele mici de otrăvuri nu vor provoca mutații la nivelul genelor, a menționat specialistul, dar pot face ca aceleași gene să funcționeze diferit în diferite organe.

Ca agenți toxici chimici pentru experiment, oamenii de știință au ales dioxina, clorura de cadmiu (acest metal greu se acumulează în peștele marin, în special tonul) și bisfenolul A. Acesta din urmă a fost folosit de mai bine de 50 de ani la fabricarea plasticului, precum și obiecte pe baza acestuia. Aceste substanțe, chiar și în concentrații nesemnificative, pot provoca boli, până la afecțiuni oncologice, în aproape orice perioadă a vieții.

Geneticianul a mai adăugat că femeile ar trebui să acorde o atenție specială sănătății lor. Dacă un bărbat a fost expus odată la otravă sau radiații, atunci după un timp sperma lui se va „curăța”, dar la femeie, ovulele rămân neschimbate, iar dacă acestea sunt afectate, vor rămâne așa pentru totdeauna.

Gravidă cu cancer de col uterin, operată și tratată în timpul sarcinii. A născut un bebeluș sănătos
Articolul anterior
Video! Un băiețel de 4 ani, din Chișinău, a cucerit juriul de la ,,Românii au Talent”
Articolul următor
Alte articole interesante