Un spital nou modern, cu investiții de peste 90 de milioane de lei, stă pustiu în Moldova

Spitalul de ftiziopneumologie din Vorniceni, care a costat statul circa 90 milioane de lei, nu este funcțional nici astăzi, după deschiderea cu ,,mare fast” din 2014. ,,Echipament medical neutilizat care ruginește, camere de ventilare subterane pline cu apă de ploaie”…, clădirea ridicată în mijlocul unui parc cu conifere, era destinată instituționalizării bolnavilor cu tuberculoză. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Nici bolnavii nu se pot bucura de noi condiții, nici persoanele sănătoase nu beneficiază de un risc mai mic de contact și molipsire.

separator
Despre soarta acestui spital, nou construit, investițiile în van din bugetul de stat și problemele legate de acesta care ies la iveală acum, a vorbit Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, pe pagina de facebook:

,,Un ditamai bloc nou și pustiu, ca după apocalipsă, cu 240 paturi (și ele toate pustii) a spitalului de ftiziopneumologie din Vorniceni, care ne-a costat cam vreo 90 milioane de lei, deschis cu mare fast în 2014, deși nu era încă dat în exploatare (și nu e dat nici azi!) și nu avea zare de pacient pe-acolo, stă singuratic printre pini și-și așteaptă de ani de zile destinul. 114 saloane și holuri pustii, săli de proceduri fără proceduri, săli de terapie intensivă, echipament medical neutilizat care ruginește, camere de ventilare subterane pline deja cu apă de ploaie, conducte neconforme ce vin de la sonda arteziană și ca rezultat apa nu are presiunea necesară să ajungă la etajele de sus, tablă pe acoperiș în locul oalelor de lut, piatră obișnuită în locul celei de Cosăuți, majoritatea documentelor dispărute, compania ce l-a construit falimentată și în insolvență, etc. sunt parte din lista neconformităților care închid acest cerc vicios”, menționează Ala Nemerenco.

,,Fanfarele s-au dus, conducerea ministerului s-a schimbat cu succes de vreo 5 ori deja, iar “olandezul” așa și plutește singuratic și trist printre pini și brazi în așteptarea a „nu știu ce”. O întrebare – ce facem cu moștenirea aceasta, dragi cetățeni și colegi? Și de ce a trebuit să plătim toți acești ani incompetența, nepăsarea, ba chiar și hoția?”, a mai specificat Ministrul. 

Un tren de pasageri a luat foc: cel puţin 65 de morţi și peste 40 de răniţi
Articolul anterior
Un bărbat din Chișinău este de negăsit. Acesta era deprimat în urma divorțului de soția sa
Articolul următor
Alte articole interesante