Un studiu de caz asupra unei familii arată modul în care virusul se poate răspândi înainte de apariția simptomelor de Covid-19

Un studiu de caz asupra unei familii din provincia Zhejiang, China, arată modul în care boala coronavirus 2019 (COVID-19) se poate răspândi înainte de apariția simptomelor bolii, iar simptomele pot varia foarte mult chiar și într-un grup familial apropiat.

separator
Studiul, publicat în Clinical Infectious Diseases, detaliază modul în care SARS-CoV-2 s-a răspândit de la un purtător pre-simptomatic și a infectat 8 din 9 membri ai unei familii din 3 gospodării, după ce o femeie de 58 de ani (caz X) și un bărbat de 60 de ani (caz Y) au participat la un festival chinez pe data de 19 ianuarie.

Anchetatorii de la Ningbo First Hospital și de la University of Nottingham Ningbo China din provincia Zhejiang au examinat cazul în cadrul unui studiu finanțat de Fundația Științelor Naturale din provincia Zhejiang.

Dintre pacienții care au contractat virusul, 2 au rămas asimptomatici și 1 a fost plasat în terapie intensivă cu pneumonie severă.

Fiica cuplului celor doi (cazul 1), ginerele (cazul 2) și 2 nepoți, cu vârsta de 6 ani (cazul 3) și 13 luni (cazul 4), au vizitat părinții după festival, dar înainte de apariția simptomelor, în perioada 20-23 ianuarie.

Pe 23 ianuarie, tânăra familie (cazurile 1-4) a vizitat mama (cazul 5), tatăl (cazul 6) și bunica (cazul 7) de pe linia soțului (bărbatul din cazul 2).

Cazul X (femeia de 58 de ani) a dezvoltat simptome de durere de cap, oboseală și febră pe 24 ianuarie, a mers la spital pe 26 ianuarie și a fost diagnosticată cu COVID-19 pe 29 ianuarie. După diagnostic, soțul pacientei (cazul Y) și cei 4 membri ai familiei care au contactat cu ei au fost internați în spital sub observație. Soțul pacientei (cazul Y) a rămas fără simptome, dar a fost testat pozitiv pentru virus la data de 1 februarie.

Cazul 1 (fiica cuplului) a început să aibă febră și tuse pe 27 ianuarie, iar cazul 2 (ginerele cuplului) a dezvoltat febră pe 1 februarie.

Fetița de 6 ani a fost singurul membru al familiei care nu a fost diagnosticată cu SARS-CoV-2. Celălalt copil, o fetiță de 13 luni, a fost pozitivă pentru virus la 5 februarie, dar a rămas fără simptome.

Cea de-a treia gospodărie a membrilor familiei a fost internată la spital pentru observație pe data de 1 februarie și, ulterior, au fost testați pozitiv. Cazul 6 (bunicul copiilor de pe linia tatălui), un bărbat în vârstă de 57 de ani, a fost transferat la unitatea de terapie intensivă pe 11 februarie, pe măsură ce condiția sa se agrava.

Studiul de caz demonstrează că COVID-19 este clinic divers, transmisibil în perioada de incubație și poate duce la pacienți infectați care nu prezintă simptome. Studiul a descoperit că încărcăturile virale erau similare între pacienții simptomatici și asimptomatici.

„Acești „pacienți tăcuți” pot rămâne nediagnosticați și pot fi capabili să răspândească boala la un număr mare de oameni”, a notat studiul.

În rezumat, există variații la indivizi în manifestările clinice ale COVID-19. Potrivit specialiștilor, ar trebui să fim atenți la modul de prevenire a infectării persoanelor ,,de către pacienți asimptomatici și de pacienții aflați în perioada de incubație”.

Perioada de incubație pentru COVID-19 este estimată la 5 zile în medie, 97,5% dintre pacienți dezvoltând simptome în 11,5 zile de la infectare, potrivit unui studiu publicat în Annals of Internal Medicine.

Numărul mare de pacienți infectați care prezintă puține simptome sau nu au deloc simptome – estimat ca fiind de până la 80% – complică lupta împotriva bolii, forțând lucrătorii din domeniul sănătății din întreaga lume să se concentreze pe testarea în masă a populației, depistarea cazurilor pozitive, izolarea acestora și ruperea lanțului de infectare.

Ministru: în Moldova, numărul persoanelor infectate cu Covid-19 ar putea ajunge la 28 de mii
Articolul anterior
Într-un cimitir din Chișinău sunt săpate peste o mie de gropi pentru victimele Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante