Un tânăr din Chișinău a inventat o proteză electronică, care poate fi dirijată cu puterea gândirii

Vladislav Kovalski este un student din Moldova care a inventat o proteză electronică, ce poate mișca degetele cu puterea gândirii. Mâna e făcută din plastic organic și ușor. Aceasta poate fi tipărită timp de 20 de ore la o imprimantă 3D. În interiorul mâinii sunt cinci motoare și o placă, reprezentând creierul protezei.

separator
Procesul de gestionare a protezei este facilitat de o brățară specială. Pentru ca brațul protetic să se miște, persoana trebuie să-și focalizeze bine atenția și gândurile. „Mult contează starea de spirit și psihologică a persoanei. De exemplu, persoana trebuie să-și imagineze clar mișcările degetelor.”

Vladislav a dezvoltat și un program de instruire. Pentru fiecare persoană, proteza este configurată individual. Brațul protetic poate mișca fiecare deget în mod separat sau chiar două degete în același timp. Cu ajutorul brațului, persoana cu ușurință poate ține în mână un telefon mobil, scrie mir24, potrivit Diez.md.

Mâna e făcută din plastic organic și ușor. Aceasta poate fi tipărită timp de 20 de ore la o imprimantă 3D. În interiorul mâinii sunt cinci motoare și o placă, reprezentând creierul protezei. Totuși, după cum spune Vladislav, aceasta este doar o versiune demo. „În viitor, intenționez să adaug mai multe funcționalități. Sarcina mea nu este să repet o invenția, ci s-o creez pe a mea personală.”

Mâna artificială ar trebui să fie similară în raport de 90 % cu cea a unui om. După cum intenționează studentul și mentorul acestuia, proteza trebuie să fie de înaltă calitate și la un preț accesibil. În producția de masă, această proteză va costa aproximativ o mie de dolari. Dacă se vor găsi investitori interesați de dezvoltarea proiectului, inventatorul planifică să-l implementeze. În Moldova, aproximativ 250 de persoane au nevoie de o proteză de mână.

Acum, Universitatea Tehnică negociază cu mai multe companii-importatori de echipamente medicale. „Proiectul trebuie îmbunătățit și în viitor am putea implementa acest proiect într-o mini-producție, pentru că există oameni în Moldova care au nevoie de această invenție, și nu numai în Moldova”, spune decanul facultății de Microelectronică și Inginerie Biomedicală Victor Șontia.

Vladislav intenționează să-și dezvolte invenția până în luna mai a anului viitor, când o va prezenta în calitate de teză la universitate. O proteză electronică în lume costă în medie 30 de mii de dolari. Pentru cetățenii moldoveni, acest lucru este egal cu costul unui apartament bun la Chișinău. Poți afla mai multe aici.

Ștefan Bănică a publcat o poză din timpul căsniciei cu Cristina Țopescu. Mesajul de adio!
Articolul anterior
„Bă, condu ca lumea!”. O tânără a transmis live accidentul în care a murit
Articolul următor
Alte articole interesante