Un virus misterios provoacă panică în China: zeci de oameni s-au îmbolnăvit

Un virus misterios care provoacă pneumonie se răspândeşte în oraşul chinez Wuhan declanşând o stare de alertă în Asia în contextul în care autorităţile din sănătate s-au temut să nu fie vorba de virusul SARS (sindrom respirator sever acut), ceea a fost infirmat, relatează CNN.

separator
59 de cazuri de pneumonie virală de cauză necunoscută au fost raportate în oraşul Wuhan din centrul Chinei, şapte dintre pacienţi fiind în stare critică, au anunţat autorităţile sanitare municipale într-un comunicat transmis duminică. Pacienţii au fost puşi în carantină.

Boala a izbucnit la mijlocul lui decembrie şi are ca simptome principale febră, dificultăţi în respiraţie în anumite cazuri şi leziuni invazive în ambii plămâni. Duminică autorităţile au transmis că nu e vorba de SARS –o boală cu simptome ca de gripă cauzate de un virus, care s-a răspândit în 37 de ţări; 774 de oameni au murit în decurs de câteva luni de la debutul epidemiei, în 2002) – şi nici de MERS (Middle East respiratory syndrome) sau grupă aviară.

Cazuri au început să apară de la mijlocul lunii decembrie, unii dintre pacienţi fiind angajaţi la o piaţă de fructe de mare din oraş. Presa locală a relatat că la acea piaţă, închisă de la 1 ianuarie pentru dezinfecţie, se vindeau şi animale vii, între care păsări, iepuri şi şerpi – astfel că ar fi putut fi un virus transmis de la acestea. Un specialist în boli respiratorii de la Universitatea Hong Kong crede că cel mai probabil boala este provocată de o nouă tulpină de virus.

„Ceea ce ne îngrijorează acum este dacă nu cumva acesta provine de la peştii vânduţi la piaţă”, a spus expertul în boli respiratorii David Hui Shu-cheong, care precizează că în general virusurile care provoacă boli respiratorii se transmit între oameni, depinde însă cât este de contagios. Ar putea fi vorba de patogeni care se transmit de la animale la om precum în cazul SARS, provocat de un virus transmis de un mic mamifer sălbatic considerat o delicatesă în Asia de sud-vest sau al MERS, unde de asemenea e suspect un virus provenit de la un animal. Acest lucru s-ar putea confirma, întrucât nu au fost identificate cazuri în care cei infectaţi au transmis virusul la cei care au intrat în contact cu ei.

Cel puţin 163 de persoane care s-au aflat în contact direct cu cei îmbolnăviţi se află sub observaţie medicală, potrivit adevărul.ro.

Video. Un preot din Moldova cântă cu chitara în fața altarului
Articolul anterior
Doi tineri au murit în accidentul aviatic din Iran, la o săptămână de la nuntă
Articolul următor
Alte articole interesante