Uniunea Europeană a aprobat vaccinul AstraZeneca. Ce se cunoaște despre acest vaccin?

Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat vaccinul produs de AstraZeneca, pentru a putea fi folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele peste 18 ani.

Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea care primește aprobare în UE, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Vaccinul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Oxford în colaborare cu gigantul britanic AstraZeneca.

Vaccinul AstraZeneca este ieftin și uşor de depozitat, fiind dezvoltat dintr-un virus care afectează cimpanzeii.

Este un vaccin bazat pe „vectori virali”: el ia ca suport un alt virus (un adenovirus comun la cimpanzei) care a fost slăbit şi modificat genetic pentru a preveni replicarea noului coronavirus în corpul uman. Modul său de a livra material genetic în celule, ordonându-le să atace SARS-CoV-2, a fost prezentat ca un „cal troian”.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford are avantajul de a fi ieftin (circa 2,50 euro pe doză, cu variaţii în funcţie de costurile de producţie locale). AstraZeneca şi-a luat angajamentul de a nu obţine profit din acest produs.

Este, de asemenea, uşor de depozitat: poate fi păstrat la temperaturi între +2 şi +8 grade Celsius, spre deosebire de vaccinurile de la Moderna şi Pfizer/BioNTech, care pot fi păstrate pe termen lung doar la temperaturi foarte scăzute: Moderna la -20 de grade Celsius şi Pfizer/BioNTech la -70 de grade Celsius.

Acest lucru facilitează o vaccinare la scară largă.

Acesta este cel de-al doilea vaccin aprobat de MHRA, Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie. Cea mai îndoliată ţară din Europa, cu peste 100.000 de decese asociate COVID-19, Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze, dintre care câteva zeci de milioane vor fi disponibile până la sfârşitul lunii martie.

Potrivit AstraZeneca, vaccinul este eficient în proporţie de 70% (comparativ cu peste 90% pentru Pfizer/BioNTech şi Moderna), rezultat validat de revista ştiinţifică The Lancet. El prezintă efecte secundare extrem de rare, cu un singur pacient din 23.754 de voluntari care participă la studiile în curs, care a dezvoltat mielită transversă (o afectare neurologică rară).

Mai precis, eficacitatea sa este de 90% pentru voluntarii care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, dar de doar 62% pentru un alt grup vaccinat cu două doze complete la o lună diferenţă.

Două mass-media germane au pus la îndoială eficacitatea vaccinului, spunând că aceasta este de doar 8% pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Aceste observaţii însă au fost respinse de producător.

Directorul general al grupului, Pascal Soriot, a recunoscut însă că există „o cantitate limitată de date pentru populaţia în vârstă”, considerând, prin urmare, „posibil” ca unele ţări să prefere să nu-l administreze acestei categorii de populaţie pentru moment. El a dat de asemenea asigurări că vaccinul său oferă o protecţie de 100% împotriva formelor severe de COVID-19 şi a spitalizărilor.

sursa

11 persoane decedate din cauza Covid-19, în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Video! Zdob şi Zdub, orchestra fraţilor Advahov și surorile Osoianu au încântat fanii cu o interpretare inedită a baladei Mioriţa
Articolul următor
Alte articole interesante