Unul dintre cei mai otrăvitori păianjeni din lume a fost descoperit și în Moldova. Avertismentul specialiștilor

În condițiile unei clime schimbătoare, care devine mai fierbinte și aridă de la an la an, au început să apară insecte neobișnuite în locurile noastre, cum ar fi, de exemplu, păianjenul Yellow Sak sau Cheiracanthium punctorium.

separator
O femelă de păianjen Cheiracanthium punctorium, numit şi „păianjenul cu sac galben”, a fost descoperită pe malul pietros al râului Nistru, în localitatea Ghidirim din raionul Rîbnița. Anunțul a fost făcut de către Serviciul ecologic din stânga Nistrului. Acest lucru, însă, nu înseamnă că acești paianjeni nu se pot răspândi treptat pe alte teritorii ale țării.

Potrivit specialiștilor, specia face parte din zece cele mai otrăvitoare din lume. Păianjenul veninos galben poate provoca puternice dureri de cap şi greţuri, umflătură dar și necroză la locul înțepăturii.

Specialiștii le sugerează oamenilor să fie atenți atunci când se află în aer liber, în grădină, în parcuri, în păduri, lângă grămezi de pietre mici și lemn vechi uscat, și să verifice hainele atunci când se întorc acasă, să le scuture, pentru a evita pătrunderea insectei în locuință.

Păianjenul cu sac galben viețuiește în principal în țările Europei centrale și Asia. Acești păianjeni sunt destul de mici, aproximativ 1 cm în lungime. Ei construiesc pânze dense sub diferite adăposturi, cum ar fi pietre, copaci bătrâni, ramuri mari căzute, pentru a le servi drept protecție. Câteodată se ascund în punga de păianjen, așteptând prada într-un loc retras, în iarbă sau arbust, unde vânează muște mari și alte insecte.

În caz de mușcătură, rămâneți calm și apelați la ajutorul medicului. Spălați zona cu apă și spun. Aplicați o compresă rece pentru evitarea răspândirii secretului veninos. Dacă este posibil, merită să prindeți păianjenul într-un recipient curat, acest lucru este necesar pentru identificarea păianjenului de către un expert.

În urmă cu câțiva ani, Austria a devenit ținta unui atac cu păianjeni galbeni. Oamenii erau panicați, în jur de 200 de locuitori din orașul Linz au ajuns la spital cu înțepături suspecte. „Muşcătura unui păianjen cu sac galben este dureroasă, dar nu mortală”, declara atunci Ministrul austriac al Sănătăţii Maria Rauch-Kallat. „Dacă sunteţi muşcaţi, vă rugăm să nu vă panicaţi şi în caz de disconfort să contactaţi imediat un doctor”, a mai adăugat aceasta.

sursa

Un reportaj excepțional realizat despre Moldova, la postul de televiziune franco-german Arte.TV! Video
Articolul anterior
Vin ploile! Află cum va fi vremea în zilele următoare
Articolul următor
Alte articole interesante