Unul dintre cei mai otrăvitori păianjeni din lume a fost descoperit și în Moldova. Avertismentul specialiștilor

În condițiile unei clime schimbătoare, care devine mai fierbinte și aridă de la an la an, au început să apară insecte neobișnuite în locurile noastre, cum ar fi, de exemplu, păianjenul Yellow Sak sau Cheiracanthium punctorium.

separator
O femelă de păianjen Cheiracanthium punctorium, numit şi „păianjenul cu sac galben”, a fost descoperită pe malul pietros al râului Nistru, în localitatea Ghidirim din raionul Rîbnița. Anunțul a fost făcut de către Serviciul ecologic din stânga Nistrului. Acest lucru, însă, nu înseamnă că acești paianjeni nu se pot răspândi treptat pe alte teritorii ale țării.

Potrivit specialiștilor, specia face parte din zece cele mai otrăvitoare din lume. Păianjenul veninos galben poate provoca puternice dureri de cap şi greţuri, umflătură dar și necroză la locul înțepăturii.

Specialiștii le sugerează oamenilor să fie atenți atunci când se află în aer liber, în grădină, în parcuri, în păduri, lângă grămezi de pietre mici și lemn vechi uscat, și să verifice hainele atunci când se întorc acasă, să le scuture, pentru a evita pătrunderea insectei în locuință.

Păianjenul cu sac galben viețuiește în principal în țările Europei centrale și Asia. Acești păianjeni sunt destul de mici, aproximativ 1 cm în lungime. Ei construiesc pânze dense sub diferite adăposturi, cum ar fi pietre, copaci bătrâni, ramuri mari căzute, pentru a le servi drept protecție. Câteodată se ascund în punga de păianjen, așteptând prada într-un loc retras, în iarbă sau arbust, unde vânează muște mari și alte insecte.

În caz de mușcătură, rămâneți calm și apelați la ajutorul medicului. Spălați zona cu apă și spun. Aplicați o compresă rece pentru evitarea răspândirii secretului veninos. Dacă este posibil, merită să prindeți păianjenul într-un recipient curat, acest lucru este necesar pentru identificarea păianjenului de către un expert.

În urmă cu câțiva ani, Austria a devenit ținta unui atac cu păianjeni galbeni. Oamenii erau panicați, în jur de 200 de locuitori din orașul Linz au ajuns la spital cu înțepături suspecte. „Muşcătura unui păianjen cu sac galben este dureroasă, dar nu mortală”, declara atunci Ministrul austriac al Sănătăţii Maria Rauch-Kallat. „Dacă sunteţi muşcaţi, vă rugăm să nu vă panicaţi şi în caz de disconfort să contactaţi imediat un doctor”, a mai adăugat aceasta.

sursa

Astăzi, 19 mai, este marcată Ziua Mondială a Medicilor de Familie

Anual, la 19 mai, este marcată Ziua Mondială a medicilor de familie, la inițiativa Organizației Mondiale a Medicilor de Familie (WONCA), cu scopul de a accentua rolul și importanța asistenței medicale primare în sistemele de sănătate din întreaga lume. În acest an, sloganul este „Medicii de familie – mereu pregătiți să te ajute”.

Ziua Mondială a Medicilor de Familie, marcată la 19 mai

Ziua Mondială a medicilor de familie este o oportunitate de a remarca că, medicii de familie și echipele sale sunt pilonii sistemului de sănătate, fiind mereu aproape de oameni și acordând asistență medicală necesară tuturor persoanelor, începând de la nou-născuți  până la persoane în etate.

Totodată, este și un prilej de a aprecia devotamentul și grija pe care o au față de pacienți.

Mulțumiri și recunoștință tuturor medicilor de familie și echipelor lor pentru curaj, dedicație, răbdare și profesionalism.

Precizăm că, în instituțiile medicale din Republica Moldova activează 1 656 de medici de familie și 4 002 asistenți medicali de familie.

Variola maimuței: 30 de cazuri suspecte în Spania și Portugalia

După Marea Britanie, Spania și Portugalia au anunțat la rândul lor, miercuri, că au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuței, o boală rară în Europa, informează AFP.

Doua cazuri de „variola maimutelor” depistate la Londra. Cu ce simptome se  confrunta bolnavii

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți că dorește să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privința cazurilor de variola maimuței depistate în această țară de la începutul lunii mai, în special în comunitatea de homosexuali, transmite agerpres.ro.

Endemică în Africa de Vest, această boală virală („monkeypox”) a fost acum detectată în Portugalia la „peste 20 de cazuri suspecte (…) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate”, a anunțat Direcția Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă.

„Aceste cazuri, majoritatea tineri, toți bărbați, prezentau leziuni ulceroase”, a precizat autoritatea sanitară.

În Spania, opt cazuri suspecte au fost raportate și „nu au fost încă confirmate” prin teste, a declarat Ministerul Sănătății.

Potrivit autorităților spaniole și portugheze, care au declanșat alertă națională de sănătate, această boală rară nu este foarte contagioasă de la om la om, nu are tratament și, în general, se vindecă de la sine.

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și oboseală. Pot să apară erupții cutanate, adesea pe față, care să se răspândească în alte zone ale corpului.

Începând de la 6 mai, șapte cazuri au fost identificate în Marea Britanie, dintre care patru cazuri la persoane identificate drept „homosexuali, bisexuali sau bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați”, potrivit Agenției britanice de Securitate (UKHSA).

Cu excepția primului caz – persoana infectată călătorise recent în Nigeria – pacienții au fost infectați în Marea Britanie, ceea ce a stârnit temeri privind o transmitere comunitară.

Cum se extrage corect căpuşa din piele dacă ai ghinionul să fii muşcat. Greşeala frecventă care agravează situaţia

În plin sezon al atacurilor căpuşelor, medicii amintesc că este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect.

Sezonul cald, când oamenii încep să îşi desfăşoare tot mai multe activităţi în aer liber, la iarbă verde, aduce cu sine o serie de beneficii, dar şi pericole. Unul dintre acestea e legat de căpuşe.

„Căpuşele sunt paraziţi externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om, pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect. Nu orice muşcătură de căpuşă poate transmite Boala Lyme, dar trebuie ştiut că, netratată, această patologie poate afecta articulaţiile, cordul şi sistemul nervos”, precizează purtătoarea de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Romînia, Cristina Cazacu.

În această primăvară, zeci de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe sau în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase, pentru a solicita sprijinul specialiştilor în vederea extragerii căpuşelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 42 de cazuri înregistrate din aprilie şi până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii specialişti recomandând tratament adecvat, la domiciliu.

Se extrage trăgându-i capul, nu corpul Iată ce sfaturi dau medicii SJU Piteşti pentru îndepărtarea căpuşei de pe tegument, la domiciliu:   În primul rând, se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpuşa, trăgându-i capul, nu corpul, cum, adesea, se procedează greşit. 

„Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanţe sau căldură, creşte numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpuşa este infectată”, precizează Cristina Cazacu, care enumeră sfaturile specialiştilor.    Trebuie intervenit în mai puţin de o jumătate de zi Se spală apoi bine cu apă şi săpun şi se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină.

„Este esenţial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înţepătură. Se mai poate extrage cu serveţelul prin înfăşurare”, mai spune Cristina Cazacu.

În cazul în care rămân fracţiuni de căpuşă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, evitându-se astfel pericolul.

Un reportaj excepțional realizat despre Moldova, la postul de televiziune franco-german Arte.TV! Video
Articolul anterior
Vin ploile! Află cum va fi vremea în zilele următoare
Articolul următor