Vaccinurile anti-Covid-19 ar fi mai puțin eficiente în cazul femeilor. Explicația oamenilor de știință

Cazurile de Covid-19 apărute la cel puțin două săptămâni după ce o persoană primește rapelul sunt într-adevăr rare. Doar 0,01% dintre americanii vaccinați s-au infectat cu coronavirus începând cu 30 aprilie, potrivit unui  raport recent al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, iar datele sugerează că femeile reprezintă majoritatea acestor cazuri: 63%, scrie publicația Business Insider.

Acest lucru este în concordanță cu datele studiilor clinice, care sugerează că vaccinurile împotriva coronavirusului sunt mai puțin eficiente în rândul femeilor. S-a constatat că serul de la Pfizer are o rată de eficacitate de 96,4% la bărbați și de 93,7% la femei.

Și în cazul vaccinului de la Moderna, rata de eficacitate este mai mare în rândul bărbaților: 95,4% la bărbați și 93,1% la femei. Iar serul de la Johnson & Johnson a redus riscul de COVID-19 cu 68,8% la bărbați și cu 63,4% la femei.

Aceste rezultate sunt oarecum neașteptate, ținând cont că, în mod normal, femeile au răspunsuri imune mai puternice la vaccinuri decât bărbații, ceea ce duce adesea la o protecție mai mare.

Explicația oamenilor de știință

Oamenii de știință suspectează că nivelurile mai ridicate de estrogen joacă un rol în acest sens, deoarece estrogenul stimulează sistemul imunitar.

Sabra Klein, co-director al Centrului Johns Hopkins pentru sănătatea femeilor, sex și cercetare de gen, are o teorie: este posibil ca vaccinurile să fie mai puțin eficiente împotriva variantelor de coronavirus pentru femei decât pentru bărbați.

Există și alte explicații posibile. Până acum au fost vaccinate mai multe femei decât bărbați, iar femeile ar putea fi mai interesate să se testeze de COVID-19 sau să-și raporteze boala dacă au simptome specifice. Femeile reprezintă, de asemenea, majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății, care sunt supuși unui screening regulat pentru infecții cu coronavirus la locul de muncă. Deci, este posibil ca vaccinurile să nu se dovedească a fi mai puțin eficiente în rândul femeilor la urma urmei.

Vârsta ar putea influența, de asemenea, eficacitatea vaccinului la femei

Puține studii au examinat în detaliu eficacitatea vaccinurilor împotriva coronavirusului în rândul bărbaților față de femei, astfel încât oamenii de știință ezită să spună dacă femeile sunt mai predispuse să dezvolte infecții grave.

„În timp ce procentul general al infecțiilor descoperite a fost mai mare la femei, nu știm numărul împărțit pe sexe privind gravitatea acestor infecții“, explică Vaishali Moulton, profesor asistent de medicină la Centrul Medical Beth Israel Deaconess.

De asemenea, cercetătorii nu știu dacă eficacitatea vaccinului este deosebit de scăzută pentru femeile dintr-o anumită categorie de vârstă.

În medie, persoanele care au suferit infecții au vârste cuprinse între 40 și 74 de ani, se arată în raportul CDC. Majoritatea femeilor suferă de menopauză între 40 și 60 de ani, iar acest lucru ar putea explica parțial de ce eficacitatea vaccinului a fost mai mică în această categorie.

„Știm că o parte din imunitatea feminină scade definitiv după menopauză și este asociată cu o reducere a estrogenului”, explică Klein.

sursa

România primește luni peste un milion de doze de vaccin Pfizer, o tranșă record
Articolul anterior
Mai mulți cetățeni nu renunță la masca de protecție în aer liber, deși nu mai sunt obligați să o poarte
Articolul următor
Alte articole interesante