Vaccinurile dezvoltate de Rusia sunt eficiente împotriva tulpinei britanice, susțin savanții ruși

Primul vaccin dezvoltat de Rusia, Sputnik V, şi cel de-al doilea, numit EpiVacCorona şi înregistrat în octombrie anul trecut, sunt eficiente împotriva tulpinii britanice de coronavirus, a asigurat marţi într-un comunicat Serviciul federal rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor).

„Efectul protector a fost demonstrat prin reacții neutralizatoare folosind plasmă de la persoanele vaccinate cu Sputnik V și EpiVacCorona, care au dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2”, a informat Rospotrebnadzor pe, contul său de facebook, conform Digi24.ro.

„Plasma de la persoanele vaccinate a neutralizat eficient atât varianta britanică cât și coronavirusul în sine”, a explicat agenția federală rusă.

Rospotrebnadzor nu a precizat însă câte persoane au fost analizate în cadrul acestui studiu efectuat de Centrul Statal de Virologie și Biotehnologie Vektor, care a dezvoltat și vaccinul EpiVacCorona.

Luni, agenția oficială TASS a informat că cel de-al doilea vaccin rusesc este eficient și împotriva tulpinilor sud-africani și brazilieni, fără să ofere detalii.

Rusia a detectat înainte de Anul Nou prezența tulpinii britanice la un pacient, care deja a depășit boala, potrivit agenției Interfax, mai scrie sursa citată.

Centrul Vektor a izolat tulpina britanică în decembrie anul trecut și a studiat această variantă de coronavirus.

Sputnik V a fost înregistrat în Rusia în august trecut și are o eficacitate de 91.6%, potrivit analizelor interimare din faza a III-a a testelor clinice publicate în revista The Lancet.

Criticat pentru a fi fost anunțat anul trecut de președinții rus, Vladimir Putin, fără să fie trecut toate testele, vaccinul este în prezent înregistrat în 26 de țări. EpiVacCorona a încheiat testele clinice la sfârșitul lunii septembrie, iar în octombrie anul trecut a fost înregistrat în Rusia.

Luna trecută Rospotrebnadzor a informat mass-media ruse că cel de-al doilea vaccin are o eficacitate de 100%, fără să dea alte detalii.

Prima țară din UE care a început vaccinarea cu Sputnik V a fost Ungaria Ungaria este singură țară din Uniunea Europeană care a început să administreze vaccinul împotriva COVID-19, Sputnik V, produs în Rusia.

Administrarea a 2.800 de doze de vaccin Sputnik V, care nu este aprobat încă la nivelul UE, a debutat săptămâna trecută în patru spitale din Budapesta.

Moldova va primi donația de 15 milioane de euro de la Uniunea Europeană, pentru ajutor în depășirea crizei sanitare și economice
Articolul anterior
Video! Imagini spectaculoase cu Acropola din Atena acoperită de zăpadă
Articolul următor
Alte articole interesante