Vaccinurile intranazale ar putea fi mai bune în combaterea coronavirusului

Vaccinurile nazale aflate în curs de dezvoltare în întreaga lume ar putea fi mai bune, deoarece acționează direct asupra căilor respiratorii.

HYDERABAD, India este orașul vechi de secole, la o lume distanță de aglomerație, unde laboratoarele moderne ale Bharat Biotech produc un vaccin COVID care ar putea fi pulverizat în nas, și nu injectat în braț, scrie alephnews.ro.

Vaccinurile care sunt disponibile pe piață în prezent produc o imunitate puternică și de lungă durată împotriva bolilor grave. Însă, protecția împotriva infecției cu coronavirus este tranzitorie și își poate pierde din eficiență pe măsură ce apar tot mai multe tulpini ale virusului- eșec ce a determinat discuții despre vaccinuri de rapel regulate.

Drept urmare, vaccinurile nazale ar putea fi cea mai bună modalitate de a preveni infecțiile pe termin lung, deoarece oferă protecție exact acolo unde este nevoie pentru a respinge virusul: mucoasele căilor repiratorii, unde coronavirusul ajunge pentru prima data.

Bharat Biotech se numără printer cei mai importanți producători de vaccinuri din întreaga lume. Cel mai cunoscut produs fiind, Covaxin, care este autorizat în prevenția COVID în India. Dar vaccinul său nazal experimental s-ar putea dovedi a fi adevăratul schimbător de joc. Imunizarea cu un vaccin nazal ar putea fi mult mai rapidă decât injecțiile, care necesită o bună îndemânare și timp. De asemenea, un mare avantaj ar fi faptul că ar deveni mult mai acceptabil pentru copii, care evită, de obicei, injecțiile dureroase.

Cum funcționează vaccinurile intranazale

Vaccinurile intranazale „pot fi administrate cu ușurință în campaniile de imunizare în masa și pot reduce transmiterea”, a declarant Krisha Ella, președintele și directorul general al Bharat Biotech.

În lume există o duzină de alte vaccinuri intranazale în curs de dezvoltare, unele dintre ele fiind în faza trei de testare. Însă, cel de la Bharat Biotech ar putea fi primul care să devină disponibil. În luna ianuarie, compania a obținut aprobarea de a începe un studiu de fază trei al spray-ului nazal în India, ca rapel pentru persoanele care au primit deja două doze de injecții cu un vaccin anti-COVID.

După cum bine știm, varianta Omicron a virusului a arătat că și trei doze de vaccin, nu pot preveni infectarea, desi oferă o protecție puternică în dezvoltarea unei forme grave a bolii. Acest lucru se datorează faptului că vaccinurile injectate produc anticorpi în sânge, dintre care puțini ajung în nas, principala cale de acces a virusului.

În mod ideal, așa-numitele vaccinuri intranazale ar acoperi suprafețele mucoaselor nazale și bucale cu anticorpi de lungă durată și ar fi mult mai eficiente în prevenirea și răspândirea virusului în organism.

Vaccinurile nazale sunt „singura modalitate de a ocoli cu adevărat transmiterea de la persoană la persoană”, a declarant Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto. „Nu putem trăi la nesfârșit adăpostind persoanele vulnerabile și stimulându-le astfel încât nivelul lor de anticorpi să rămână ridicat în mod artificial”.

Cercetările recente au demonstrate că vaccinurile nazale protejează șoarecii, hamsterii și maimuțele împotriva SARS-Cov-2. Un studiu de săptămâna trecută a oferit dovezi puternice în sprijinul utilizării lor ca rapel.

„Abordarea noastră nu este de a folosi un vaccin nazal primar, ci de a stimula cu un vaccin nazal, deoarece astfel se poate valorifica imunitatea existent care este deja creată”, a declarant Akiko Iwasali, imunolog la Universitatea Yale.

R. Moldova, printre cele 40 de țări din lume cu o povară înaltă a tuberculozei

În Republica Moldova, tuberculoza reprezintă una dintre problemele prioritare de sănătate publică, iar prevenirea și controlul acesteia constituie obiective strategice de interes national. Totodată,țara noastră se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume.

Prevalența prin tuberculoză în anul 2021 a fost de 1933 de cazuri, în creștere față de anul 2020 – 1816 cazuri. Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2021 a constituit 66,8 la 100.000 populaţie (anul 2020 – 54,0 la 100.000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în anul 2021 a constituit 6,6 la 100.000 populaţie (în anul 2020 – 4,8 la 100.000 populaţie). Bărbații fiind mai afectați (75,2%), decât femeile (24,8%).

Cum puteți preveni infectarea cu tuberculoză?

• Vaccinați-vă împotriva TBC conform Calendarului Național de Vaccinare;• Respectați regulile de igienă personală  (acoperiți gura în timpul tusei, nu scuipați jos) și igiena locuinței (efectuați curățenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea lenjeriei la soare);• Evitați contactul cu persoanele bolnave;• Evitați consumul de droguri și fumatul;• Evitați stresul;• Alimentați-vă sănătos;• Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.

R. Moldova se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente. Prevalența prin tuberculoză în anul 2021 a fost de 1933 de cazuri, în creștere față de anul 2020 – 1816 cazuri. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei, marcate anual pe 24 martie, transmite IPN.

Genericul din acest an al Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei este: „Da! Putem stopa TB!”. Acesta are menirea să inspire speranță și să încurajeze autoritățile despre necesitatea urgentă de a investi resurse pentru intensificarea luptei împotriva TBC, adoptarea mai rapidă a noilor recomandări OMS, implementarea inovațiilor, accelerarea acțiunilor pentru combaterea epidemiei de TBC.

În anul 2021, aproximativ 10,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză (TBC) în întreaga lume. Specialiștii ANSP atenționează că infectarea cu tuberculoză poate fi prevenită cu ajutorul vaccinării, dar prin respectarea regulilor de igienă personală și prin igiena locuinței. Este indicată evitarea contactului cu personale bolnave, a fumatului și a consumului de droguri. Dacă o persoană a fost în contact cu un bolnav de TBC, trebuie să se adreseze medicului de familie.

Semnal de alarmă de la OMS: Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa

După două decenii de scădere neîntreruptă, numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie doctorulzilei.ro.

În 2021, această boală pulmonară a ucis 27.300 de europeni, comparativ cu 27.000 în anul precedent, potrivit celor mai recente date disponibile. Cu 4.900, respectiv 3.600 de decese estimate, Rusia şi Ucraina sunt ţările cele mai afectate.

Potrivit OMS, această creştere a fost cauzată de relaxarea procedurilor de diagnosticare în timpul lockdown-urilor asociate pandemiei de COVID-19 şi de răspândirea unei tulpini de tuberculoză care este rezistentă la un antibiotic prescris împotriva acestei boli.

Este pentru prima dată în 20 de ani când tendinţa de scădere a fost inversată, a precizat OMS, relatează AFP, potrivit Agerpres. În cele 53 de ţări din regiunea OMS Europa, care acoperă şi Asia Centrală, aproximativ 230.000 de persoane au contractat tuberculoză, o boală cauzată de o bacterie ce atacă în principal plămânii – acest total rămânând totuşi în scădere în raport cu anii precedenţi.

„Creşterea numărului de decese cauzate de tuberculoză în 2021 este, foarte probabil, o consecinţă a întârzierii sau a absenţei diagnosticării tuberculozei din cauza unei perturbări a serviciilor medicale în timpul pandemiei de COVID-19″a precizat OMS Europa.

În plus, prevalenţa tuberculozei rezistente la medicamente a crescut de asemenea pe scară largă, întrucât o treime din cazurile diagnosticate au fost cazuri de tuberculoză rezistentă la Rifampicină în 2021.

La nivel mondial, OMS s-a declarat deja îngrijorată în octombrie 2022 din cauza unei creşteri similare, înregistrată tot pentru prima dată în ultimii 20 de ani, a noilor cazuri de tuberculoză depistate în 2021.

Aproximativ 10,6 milioane de persoane din lumea întreagă au dezvoltat această boală în acel an, potrivit datelor OMS.

Premieră medicală mondială: Un pacient complet orb și-a recăpătat vederea

Într-o premieră mondială, un pacient complet orb în vârstă de 83 de ani, din cauza a două patologii diferite, și-a recăpătat parțial vederea, la unul dintre ochi, printr-un autotransplant de cornee.

Problemele de vedere, semne ale unor afectiuni grave. Ce înseamnă când vezi  dublu sau în ceață - Exquis

În operația făcută la Spitalul Molinette din Torino, pentru prima dată în lume, a fost realizat un autotransplant al întregii suprafețe oculare, prelevată de la ochiul stâng, incluzând nu numai corneea, ci și o parte din scleră și întreaga conjunctivă, inclusiv celulele stem din limbus, scrie La Repubblica.

Potrivit echipei medicale, bărbatul complet orb, și-a recăpătat parțial vederea în urma unei operații revoluționare, care a presupus transplantarea întregii suprafețe a corneei ochiului stâng orb al pacientului, în ochiul său drept, de asemenea orb.

Bătrânul și-a pierdut vederea la ochiul stâng în urmă cu 30 de ani, din cauza deteriorării ireversibile a retinei, iar în ultimii 10 ani a orbit și la ochiul drept din cauza unei boli rare. Leziunea de la ochiul stâng, irecuperabilă din punct de vedere funcțional, dar cu o suprafață oculară bună, i-a permis acum să vadă din nou.

Procedură medicală inovativă

Operația, care a durat patru ore, a fost efectuată de o echipă condusă de Michele Reibaldi, director al Clinicii de Oftalmologie a universității Molinette, și expert în chirurgie retiniană, și dr. Vincenzo Sarnicola, președintele Societății italiene de cornee și celule stem.

„Adevărata noutate, constă în faptul că am extins transplantul de cornee la întreaga suprafață oculară, la țesuturile conjunctiv-sclerale, inclusiv la celulele stem aflate în limbusul corneal, care joacă un rol fundamental pentru a permite succesul transplantului în condiții speciale”, explică medicii, citați de presa italiană, potrivit Mediafax.

Ochii orbi cu aspecte funcționale nu trebuie enucleați, adică sacrificați, pentru că pot fi necesari la transplanturi, explică profesorul Sarnicola. În ultimii 20 de ani, domeniul transplanturilor oculare a făcut mari progrese, iar Italia joacă un rol de lider în lume, spune medicul.

La două săptămâni de la operație, pacientul de 83 de ani este capabil să recunoască oameni și obiecte și să se deplaseze fără ajutor. Ochiul său stâng a fost reconstruit, în scop estetic, cu țesut de la un donator, au mai menționat medicii.

Cercetătorii chinezi au creat robotul cu uter, care poate crește și dezvolta copii
Articolul anterior
Un tânăr curier a fost jefuit de kebab și băuturi în timpul unei livrări în capitală
Articolul următor