Valul patru al pandemiei nu va cruţa persoanele nevaccinate

În valul patru al pandemiei, la terapia intensivă vor ajunge persoane nevaccinate, indiferent de vârstă, susţine un medic român.

În valul 4 al pandemiei COVID, la terapie intensivă vor ajunge persoanele nevaccinate, indiferent de vârstă, a spus la Digi24 medicul epidemiolog Emilian Popovici. El spune că acum situația este îngrijorătoare pentru că o persoană infectată cu varianta Delta poate îmbolnăvi în medie alte 8-9 persoane.

„E o mare diferență între situația de acum 3 luni și cea de acum, chiar dacă numărul de cazuri e comparabil, pentru că acum 3 luni nu aveam varianta Delta. La această variantă, numărul bazal de reproducere e 8 sau chiar 9, ceea ce înseamnă că o persoană confirmată infectează 8 sau 9 persoane din colectivitatea în care se află. Asta ne arată că avem o perspectiăa de multiplicare a infecției rapidă sau foarte rapidă”, a spus medicul.

„Acum suntem în plină vacanță, măsurile nu se respectă, sunt mari aglomerări de oameni care vin într-un loc și apoi pleacă în toată țară. Urmează să se încheie vacanțele la 1 septembrie, o parte imortantă dintre ele, iar oamenii aceștia din nou se vor răspândi, își reiau activitățile și sunt toate celelate aspecte legate de începerea anului școlar”, a adăugat el.

„În rest faptul că infecția se remarcă mai pregnant la vârstele tinere – să ne gândim că avem populația generală nevaccinată într-un procent semnificativ. Am spus că valul 4 va fi al nevaccinaților. Avem un procent de chiar 70% din populație nevaccinată, deci iată că nu trbebuie să ne gândim numai la copii și tineri, ci trebuie să ne gândim la toți nevaccinații, pentru că în primul rând se vor infecta într-un procent mai mare, iar în al doilea rând la persoanele vaccinate formele grave de boală vor fi extrem de rare sau chair absente, la fel decesele”, a spus Popovici.

„Formele grave, terapia intensivă va corespunde persoanelor nevaccinate, indiferent de vârstă. Se remarcă o creștere a numărului de infectări la copii și persoane de vârstă tânără, însă nu acesta e cel mai semnificativ lucru”, a subliniat medicul.

La 48 de ani, Oana Zăvoranu își dorește să devină mamă
Articolul anterior
Patru raioane vor avea apă datorită României
Articolul următor