Varianta Omicron ar putea prelungi valul 5 al pandemiei. Avertismentul experților cu privire la contagiozitatea subvariantelor

B.A.1, B.A.2 şi B.A.3 sunt cei trei descendenți cu care varianta Omicron se ,,poate mândri”. Dintre cele trei subvariante, B.A.2 s-a dovedit a fi de 1,5 ori mai transmisibilă decât varianta Omicron. Aceasta devine deja dominantă în mai multe ţări. Experţii susţin însă că persoanele cu trei doze de vaccin nu au motive să se teamă.

Pentru Omicron, specialiştii au identificat prin studii preliminare trei subvariante dintre care una – B.A.2 – se pare că este şi mai infecţioasă decât varianta Omicron.

„Ţinând cont de prezenţa acestei subvariante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca subvarianta B.A.2 devine dominantă în faţa variantei Omicron, având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 ori mai mare, putem gândi la o prelungire a valului 5 cauzată de apariţia acestei subvariante”, a explicat prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Universitarul menţionează că după valuri epidemice de mare amploare cum este acest val 5 generat de infecţia cu varianta Omicron, poate urma o perioadă de acalmie interepidemică doar dacă nu apare o altă variantă cu o transmisibilitate şi mai crescută decât cea a variantei precedente.

„Iată însă că această subvariantă a apărut, singurul aspect cumva pozitiv fiind acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, a adăugat prof.dr. Emilian Popovici.

Dominantă în Danemarca şi în India

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, CIM, spune că această subvariantă B.A.2 a fost pusă în evidenţă în Danemarca încă de la sfârşitul lunii decembrie.

„Între timp, ea a devenit dominantă în Danemarca, dar şi în India, din ceea ce ştim până acum. În acelaşi timp, are o proporţie semnificativă şi în Africa de Sud şi la fel – o proporţie în creştere – şi în Marea Britanie”, explică dr. Geantă.

Cele trei subvariante ale Omicron sunt „fraţi” foarte asemănători, mai spune medicul.

„B.A.1 seamănă foarte mult cu B.A.2 în ceea ce priveşte proteina Spike şi zona aceea cu care se prinde de receptorii AC2, aş zice că zona acesta este cvasiidentică. Diferă în aşa-numita porţiune terminală”, adaugă dr. Geantă.

Care sunt implicaţiile?

„Protecţia oferită de cele 3 doze de vaccinuri este aproximativ aceeaşi şi faţă de B.A.1 ca şi faţă de B.A.2. Deci, persoanele care s-au vaccinat cu 3 doze nu trebuie să se teamă că varianta B.A.2 le-ar pune probleme mai mult decât B.A.1. Diferenţele acestea pe zona terminală influenţează caracteristicile variantei respective în sensul în care B.A.2 se transmite mai repede decât B.A.1. Şi pare că ea devine dominantă tocmai ca urmare a faptului că se transmite mai repede, nu ca urmare a faptului că are o interferenţă mai mare cu o protecţie imună a organismului”, mai spune preşedintele CIM.

Infecţie şi reinfecţie

Privind tabloul extins al SARS-CoV-2, adaugă dr. Marius Geantă, se poate spune că această familie cu trei „fraţi” numită Omicron este total diferită de cealaltă compusă din Alfa, Beta, Gama, Delta. Diferenţele între cele două „familii” sunt foarte mari.

„În perioada următoare, ca urmare a devenirii dominante a B.A.2, ne putem aştepta la o prelungire a valului Omicron. Mai ales în ţările unde imunitatea – fie cea obţinută prin vaccinare, fie cea obţinută prin trecerea prin boală – este redusă. Pentru că acolo există o populaţie mare, aparent vulnerabilă”, atrage atenţia dr. Geantă.

Ceea ce iarăşi pare a fi o posibilitate pe datele preliminare este reinfecţia cu B.A.2 a celor celor care s-au infectat cu B.A.1.

Dar, mai spune medicul, sunt date preliminare, nu putem avea o concluzie definitivă. Cât priveşte subvarianta B.A.3, aceasta a pus puţine probleme până acum.

„Toate subvariantele au apărut în acelaşi moment. Noi, neştiind care este originea Omicron, e foarte greu să spui cum s-au întâmplat lucrurile. B.A.2 nu e o variantă care e derivată din B.A.1, ci au aceeaşi origine comună”, subliniază preşedintele CIM.

Circulaţia mai extinsă a unei mutaţii virale înseamnă de fapt un val epidemic prelungit.

„Cu cât B.A.2 trece pe la mai mulţi oameni, cu atât creşte posibilitatea de a suferi mutaţii. Mai ales că va întâlni din ce în ce mai mult o imunitate mai extinsă şi mai completă din partea oamenilor vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Presiunea aceasta pusă de oamenii vaccinaţi sau trecuţi prin boală asupra virusului va face ca el să se adapteze din nou. Şi acum este de văzut în ce fel se va adapta. În momentul în care s-a produs vaccinarea într-un număr considerabil, virusul a produs varianta Omicron care afectează şi persoanele vaccinate”, reaminteşte dr. Geantă.

,,Eu nu m-aş uita însă, adaugă expertul, la „familia” Omicron ca la „familia” care va da următoarea variantă care va pune mari probleme”.

„E posibil ca aceste probleme să fie în altă parte. Aşa cum noi ne uitam la Delta şi la «verii» lui să vedem care se selectează şi care pune probleme şi a apărut Omicron, e posibil să asistăm la un scenariu similar şi acum”.

Ce rămâne de făcut?

„Lucrul cel mai important este vaccinarea cu 3 doze care cred că trebuie să fie standardul. Iar boosterul să se facă cu un alt tip de ser decât cel administrat în primele 2 doze. Adică, dacă oamenii s-au vaccinat cu Pfizer, să facă boosterul cu Moderna şi invers, iar dacă au făcut AstraZeneca, să facă Pfizer sau Moderna. Pentru că, în felul acesta, imunitatea obţinută este de mai bună calitate”, recomandă dr. Marius Geantă.

În etapa aceasta ajută foarte mult şi masca, mai spune specialistul:

„Aş recomanda purtarea măştii de când ieşim din casă şi până ne întoarcem, evitarea locurilor aglomerate şi distanţarea”.

Cât priveşte testarea, discuţiile s-au mai nuanţat.

„Iniţial, testele rapide păreau a fi suficiente pentru a pune diagnosticul de infectare cu Omicron. Acum, cel puţin la persoanele vaccinate cu 3 doze sau care au trecut prin boală recent şi care au protecţie, cantitatea de virus este foarte mică şi uneori poate să nu fie pusă în evidenţă prin testarea rapidă. Şi pot exista situaţii în care o persoană are simptome, dar are multe teste rapide negative – caz în care ar trebui să-şi facă test RT-PCR.

Sau, situaţia în care nu are semne, dar e purtător şi cel puţin pentru un interval de timp poate să transmită virusul. Sigur, intervalul de timp în care poate să transmită o persoană vaccinată este redusă de 1-2 zile. În concluzie, mesajul legat de B.A.2 este: nu ne panicăm, urmărim ce dovezi ştiinţifice se mai adună”, conchide dr. Marius Geantă, conform Adevarul.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Cancerul poate fi prevenit! Obiceiurile nocive la care trebuie să renunți ca să te protejezi
Articolul anterior
Apple dezvoltă inelele care arată ,,traiectoriile” soțului, sau soției. Ce semnale transmite
Articolul următor