Aproximativ 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în 11 țări, a comunicat Organizația Mondială a Sănătății, care a avertizat că numărul ar putea crește. Potrivit OMS, alte 50 de cazuri suspecte sunt investigate, dar nu au fost făcute precizări despre țările unde sunt acestea. În acest context, reprezentanții OMS s-au întrunit într-o reuniune de urgență și au anunțat că ședințele vor continua zilnic în următoarea perioadă, se arată într-un comunicat al organizației.
Anterior, infecțiile au fost confirmate în Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA, Canada și Marea Britanie – unde a fost raportat primul caz european.
Variola maimuță este cea mai frecventă în părțile îndepărtate ale Africii Centrale și de Vest. Specialiștii în sănătate sunt îngrijorați că această boală a ieșit de pe continentul african, ceea ce se întâmpla extrem de rar până acum.
Variola maimuței este o infecție virală rară, care are simptome ușoare de obicei. Oamenii bolnavi se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie. Nu există un vaccin specific pentru această afecțiune. Serurile folosite pentru eradicarea variolei au arătat un grad de eficiență de 85%.
Experții nu se așteaptă totuși ca această formă de variolă să devină o nouă pandemie și că este puțin probabil să urmeze cursul pandemiei de coronavirus.
Totuși, răspândirea pe glob provoacă îngrijorare.
Margarida Tavares, medic: „Simptomele sunt febră, oboseală, dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici și apariția unor leziuni pe piele, în special în zona genitală. Credem că transmiterea se produce doar prin contact apropiat cu leziunile de pe pielea unei persoane infectate.”
Autoritățile sanitare din Portugalia, țara cu cele mai multe cazuri de variolă a maimuței, sunt îngrijorate de răspândirea bolii, dar le-au cerut oamenilor să rămână calmi.
Deocamdată, toți cei depistați cu infecția au simptome ușoare și starea lor de sănătate se îmbunătățește.
Margarida Tavares, medic: „Evaluarea noastră este că riscul pentru populația generală este scăzut”.
Câteva zeci de cazuri suspectate sau confirmate de variolă a maimuței au fost depistate de la începutul lunii mai în mai multe țări din Europa, America de Nord și Australia, ceea a ce a ridicat alarma în rândul autorităților sanitare.
Jimmy Whitworth, expert în sănătate publică: „Variola maimuței este o infecție virală, iar rezervorul îl reprezintă animalele mici, de obicei rozătoarele din pădurile din vestul și centrul Africii. Oamenii se infectează dacă intră în contact cu aceste animale. Apoi se poate transmite de la persoană la persoană”.
Există două tulpini principale: tulpină Congo, care este mai gravă – cu o mortalitate de până la 10% – și o tulpină din Africa de Vest, care are o mortalitate de aproximativ 1%. Cazurile secvențiate până acum arată că în Europa ar fi ajuns tulpina mai blândă.
Jimmy Whitworth, expert în sănătate publică: „Ceea ce este neobișnuit este că sunt cazuri răspândite pe o arie geografică destul de mare. Însă nu e cazul să intrăm în panică. Nu va provoca o epidemie precum virusul corona”.
Vaccinul împotriva variolei, boală eradicată în anii 80, oferă o oarecare protecție și împotriva variolei maimuțelor. Așa că vaccinarea persoanelor cu risc ridicat înainte sau la scurt timp după expunere este o modalitate de a preveni îmbolnăvirea, spun experții.