Cercetare la 35 de ani de la explozia de la Cernobîl: Urmașii celor implicați în curățarea zonei, nu prezintă modificări ale ADN-ului

Au trecut 35 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl. Copiii celor care au lucrat la curățarea zonei nu au suferit mutații ale ADN-ului, arată o nouă cercetare.

Un studiu recent arată că urmașii celor implicați în curățarea zonei, nu prezintă modificări ale ADN-ului. Copii născuți între 1987 și 2002 nu au fost afectați, chiar dacă părinții au fost supuși unui grad mare de expunere. Pentru o precizie cât mai mare, la studiu au fost recrutate familii întregi pentru a se observa toate particularitățile și modificările din ADN. Cazurile au fost urmărite timp de 9 luni, iar rezultatul a fost încurajator. Între timp, reprezentanții rezervației Cernobîl încearcă să readucă viață în locul dezastrului.

Denys Vishnevsky, șef departament științic rezervația Cernobîl: „Acesta este un nou echilibru – pe de o parte, contaminarea și pe cealaltă parte, nu există activitate economică umană. Câmpurile nu sunt arate, nu se desfășoară activitate agricolă. Oamenii nu locuiesc aici permanent pentru a avea un trafic constant. Și acest lucru a mutat echilibrul spre pozitivitate. „

Chiar dacă oamenii încă se tem de efectele radiațiilor de acum 35 de ani, cei care lucrează la rezervație vor să ajute fauna sălbatică să revină. Unul dintre reprezentanți spune că așa avem ocazia să vedem cum se dezvoltă flora și fauna în lipsa oamenilor.Denys Vishnevsky, șef departament științic rezervația Cernobîl:

„Acest teritoriu a fost transformat artificial înainte de explozie. Și acum vă uitați la modul în care aceste elemente artificiale create de oameni sunt transformate în habitate naturale, modul în care acestea sunt transformate, modul în care animalele le folosesc, modul în care flora îl locuiește. Acest lucru este unic și nu poate fi găsit în altă parte”.

sursa

Un câine a intrat pe pista de atletism, printre sportivi, și a câștigat cursa în SUA. Spectatorii, în extaz!
Articolul anterior
Doi polițiști au refuzat mita de 20 de mii lei. Șoferul s-a ales cu dosar penal
Articolul următor
Alte articole interesante