Video! Operaţie pe creier, transmisă live pe facebook. Pacienta a fost conștientă și a vorbit tot timpul

O intervenţie chirurgicală pe creier, realizată de o echipă de neurochirugi la un spital din statul american Texas, a fost transmisă parţial în direct pe Facebook, în înregistrare tânăra pacientă putând fi văzută vorbind cu medicii în timpul procedurii, relatează AFP, citată de Agerpres.

separator
Intervenţia chirurgicală a durat circa patru ore şi jumătate şi a fost efectuată la Centrul Medical Metodist din oraşul Dallas, a declarat miercuri pentru AFP unul dintre responsabilii implicaţi.

Operaţia a fost transmisă în direct pe contul de Facebook al unităţii medicale timp de 40 de minute şi a fost vizualizată de circa 100.000 de persoane. Jenna Schardt, în vârstă de 25 de ani, a manifestat convulsii epileptice şi şi-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei inflamaţii a vaselor de sânge din lobul temporal stâng, a explicat pentru AFP Nimesh Patel, directorului departamentului de neurologie din cadrul spitalului.

Pentru că medicamentele s-au dovedit ineficiente, medicii au decis să o opereze pentru a elimina ţesuturile infectate. De obicei, astfel de intervenţii sunt realizate sub anestezie însă, pentru că leziunea era localizată într-o zonă foarte sensibilă, chirurgii au ales, cu acordul pacientei, ca aceasta să rămână conştientă astfel încât să îi ajute pe medici să elaboreze „o hartă” a creierului ei, a indicat specialistul.

„Acest tip de operaţie, chiar dacă face parte din repertoriu, nu este una de rutină”, a precizat el.

În timpul intervenţiei, tânăra a pronunţat mai multe cuvinte – pasăre, câine, fluture – şi cifre, în timp ce chirurgii stimulau diferite zone ale creierului său. „Am vorbit chiar şi despre câinele ei”, pentru a-i verifica abilităţile de memorare, a povestit medicul.

Tânăra studentă la fizioterapie, originară din Illinois, şi-a exprimat acordul pentru ca intervenţia să fie transmisă în direct pentru o „campanie de educaţie” asupra operaţiilor în timpul cărora pacienţii sunt conştienţi. „Ea a spus: „Pot ajuta oamenii într-un mod diferit””, a adăugat Nimesh Patel.

Operaţia pe creier în timpul căreia pacientul este treaz se practică încă din anii 2000 pentru a se putea testa în timpul intervenţii funcţii esenţiale, cum ar fi vorbirea şi abilităţile motorii.

Mihaela are nevoie de ajutor! Ea a fost lovită pe o trecere de pietoni din Capitală și a stat în comă timp de o lună
Articolul anterior
Gest admirabil într-un magazin din Chișinău!
Articolul următor
Alte articole interesante