Virusurile se răspândesc mai ușor atunci când iarna este prea caldă – mit sau adevăr?

Există ipoteze, în popor, precum că gerul distruge virusurile și reduce incidența infecțiilor respiratorii de sezon și, dimpotrivă, atunci când iarna temperaturile sunt ridicate, se înregistrează mai multe viroze. Este adevărată această prezumție? Ce spun specialiștii?

separator

În popor existând credință că virusurile se răspândesc mai ușor dacă iarna nu este ger. Această teorie din popor, răspândită mai ales în contextul în care temperaturile sunt mult peste media normală a sezonului, este cât se poate de falsă.

,,Practic, este un mit, gerul nu omoară virusurile. Iar cel mai bun argument împotriva acestei teorii este că sezoanele de gripă sunt iarna, adică și în perioadele în care afară este ger. Gerul nu omoară virusurile. Nu au cum să moară la temperaturi de minus 30 de grade, mai ales că sistemele de conservare din domeniul biologiei sunt la temperaturi de minus 80 de grade. Deci nu are nicio legătură gerul cu virusurile”, explică managerul Institutului pentru Boli Infecțioase „Matei Bals”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

De aceeași părere este și prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societățîi de Microbiologie din România.

„Nu mor virusurile de la ger. Problema mare în această perioada este legată de variațiile mari de temperaturi, care solicită organismul, iar adaptarea devine mult mai dificilă. De aceea, trebuie să avem grijă să ne echipăm corespunzător și să fim atenți la temperaturile din fiecare zi. Iar faptul că afară este mai cald decât este normal nu înseamnă că se răspândesc bolile”, mai spune profesorul Rafila.

Copiii, cei mai sensibili. Cum îi protejăm?

Medicii spun că fluctuațiile sunt periculoase pentru sănătate, în sensul în care într-o zi pot fi 10 grade, apoi a două zi să scadă foarte mult temperaturile și să ajungă la zero, sau chiar mai puțin. Cei mai sensibili sunt copiii la aceste fluctuații.

„Copiii sunt meteodependenti și sunt mult mai sensibili decât adulții la fluctuațiile mari de temperaturi. De aceea, ei trebuie pregătiți înainte de începerea sezonului rece, iar un aspect important este alimentația, care trebuie să fie mai bogată în legume și fructe. În ultimii ani, din cazuâ schimbărilor climatice, când iernile sunt mai blânde iar primăverile sunt foarte reci și umede, vârfurile de afecțiuni respiratorii sunt spre sfârșitul iernii.

Statistic vorbind, în anii când iernile sunt mai călduroase, numărul de viroze crește în perioada primăverii, când apar și oscilații mari de temperaturi de la o zi la altă. Pe de altă parte, când sunt geruri mai mari, mulți oameni sunt mai atenți la cum se îmbracă și se protejează mai mult, ies mai rar din case, nu se îmbolnăvesc și de aici și vorba din popor că dispar virușii când e ger”, a declarat dr. Valeria Herdea, medic pediatru, potrivit ziare.com.

5 alimente de iarnă bogate în vitamina C
Articolul anterior
Rădăcina de țelină fortifică imunitatea și scade nivelul de colesterol ,,rău” din sânge
Articolul următor
Alte articole interesante