Vrei să ieși învingător în lupta cu virusurile? Iată cum să ai grijă de imunitatea ta și a familiei tale!

Să ai grijă de sănătatea ta este un lucru mereu binevenit, dar mai ales acum, când coronavirusul contagios se răspândește în întreaga lume suficient de repede. Ce trebuie să faci pentru a preveni sau a depăși rapid boala în caz de infectare? Fără îndoială, în loc de panica lipsită de sens, este mult mai bine să începi să ai grijă de imunitatea ta și a familiei tale!

separator

Infecțiile virale respiratorii cauzează cele mai frecvente boli. Conform cercetărilor, un copil care frecventează grădinița se poate îmbolnăvi de până la 6 ori pe an, iar un adult poate face între 2 și 4 episoade de răceală pe parcursul unui an. Gripă, paragripă, rinovirus, adenovirus, coronavirus – există atât de multe tipuri de virusuri ce pot afecta omul și nici un medicament specific pentru combaterea acestora.

Imunitatea organismului este singurul ,,tun” capabil să lupte împotriva infecțiilor virale!  

Cauzele care pot duce la slăbirea activității celulelor imunitare și scăderea rezistenței organismului sunt: oboseala cronică, stresul, alimentația incorectă, somnul insuficient, insuficiența vitaminei D, C, carența de zinc, bolile alergice, fumatul, surplusul de kilograme și obezitatea, diabetul zaharat. La copii, episoadele de răceală se întețesc în perioadele de creștere activă sau când încep adaptarea în colectivități.

Pentru menținerea sănătății organismului avem nevoie de un sistem imunitar puternic. Sistemul imunitar cuprinde totalitatea mecanismelor de apărare ale organismului față de agenții nocivi: microbi (virusuri, bacterii, fungi), radiații, substanțe toxice etc.

Care sunt aliații unui sistem imunitar puternic?

Vitamina C este un puternic antioxidant ce ajută globulele albe din sânge să aibă o durată de viață mai lungă, stimulează producția de interferon, inhibă activitatea acizilor nucleici virali, accelerează vindecarea rănilor și regenerarea țesuturilor.

Și nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu un risc crescut de a dezvolta boli respiratorii la adulți și copii.

Zincul este, de asemenea, esențial pentru susținerea multiplicării și activității anticorpilor (potrivit cercetărilor, zincul previne fixarea virusurilor pe mucoasa nazală, reduce numărul de răceli, precum și durata de boală).

Echinaceea este cunoscută drept unul dintre cele mai puternice remedii naturiste cu acțiune imunomodulatoare, antiseptică, depurativă, antifebrilă, antivirală și antibacteriană. Scurtează perioada de convalescență în caz de boală. Acțiunea echinaceei este sporită de asocierea cu vitamina C și zincul.

Propolisul este cunoscut pentru proprietățile sale benefice în tratamentul sau prevenirea bolilor respiratorii. Un imunostimulator excelent, un antibacterian natural și un cicatrizant activ, propolisul susține activitatea sistemului imunitar, previne și tratează afecțiunile virale și inflamatorii ale căilor respiratorii (dureri în gât, răceli, tuse, faringite, amigdalite, răgușeală), reduce timpul de vindecare.

Ești pregătit să lupți împotriva eventualelor infecții ce pot apărea?

Gama de remedii Propolis – susține imunitatea la adulți și copii. Ajută organismul în lupta cu infecțiile

Ingredientele active imunostimulatoare conținute în gama de suplimente Propolis C® (tinctură de propolis, vitamina C, extract de Echinacea purpurea, Zinc, vitamina D și alte componente) susțin sistemul imunitar în lupta împotriva agenților nocivi și fortifică capacitatea de apărare naturală a organismului.

Produsele din Gama Propolis sunt indicate pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Pot fi administrate și în cazul îmbolnăvirilor (de ex: afecțiuni respiratorii), dar și în perioada de convalescență ca adjuvant.

Propolis C® Echinacea, comprimate de supt

Conține: tinctură de propolis, vitamina C, extract de Echinacea purpurea.

Combinația unică îmbină proprietățile de stimulare a imunității conferite de propolis și echinacea cu cele antioxidante ale vitaminei C, creând un efect imunostimulator potențat.

Propolis C® Echinacea Forte, comprimate de supt

Combinație eficientă ce contribuie la stimularea imunității.

Conține: tinctură de propolis, vitamina C, extract din fructe de soc (Sambucus nigra), extract de echinacea (Echinacea purpurea).

Propolis C® Echinacea Kids, sirop pentru copii

Creste rezistența organismului copiilor. Ingrediente active naturale. Imunostimulator pentru copii. Recomandat pentru funcționarea normală a sistemului imunitar.

Conține: tinctură de propolis, extract de echinacea (Echinacea purpurea), vitamina C.

Propolis C® Imunocomplex, comprimate de supt

Supliment alimentar sub formă de comprimate pentru supt destinat atât adulților, cât și copiilor peste 5 ani pentru susținerea imunității. 4 ingrediente natuale cu efect imunostimulator potențat.

Ingrediente active: vitamina C, tinctură de propolis, Zinc, vitamina D3.

Propolis C® Imunocomplex, sirop pentru copii

Complex de 6 ingrediente naturale care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. Efect imunostimulator potențat. Gust plăcut (recomandat de la vârsta de 1 an).

Conține: tinctură de propolis, extract uscat din fructe de soc (Sambucus nigra), extract uscat de Echinacea (Echinacea purpurea), vitamina C, extract uscat din fructe de măceș (Rosa canina), Zinc.

Propolis C® Natural, comprimate de supt

Efect imunostimulator potențat. Acțiune antioxidantă.

Conține: vitamina C, tinctură de propolis.

Propolis C® Raceală și Gripă Adulți, plicuri

Se administrează de la primele simptome de răceală și gripă (după dizolvarea prealabilă în aproximativ 200 ml apă caldă. Gust plăcut de zmeură. Fără zahăr. Poate fi administrat pacienților cu afecțiuni gastrice, hepatice și diabet.

Conține: vitamina C, tinctură de propolis, extract din fructe de soc (Sambucus nigra), extract de echinacea (Echinacea purpurea), extract din fructe de măceș (Rosa canina).

Propolis C® Raceală și Gripă Copii, plicuri

Supliment alimentar pe baza de extracte naturale. Se administrează de la primele simptome de raceală și gripă, la copii cu vârsta de peste 1 an (după dizolvarea prealabilă în aproximativ 150 ml apă caldă).

Avantaje: aport de vitamina C, poate fi asociat cu antiinflamatoare și antipiretice. Fără zahăr. Gust plăcut de zmeură.

Conține: vitamina C, extract din flori de soc (Sambucus nigra), tinctură de propolis, extract de echinacea (Echinacea purpurea), extract din fructe de măceș (Rosa canina).

Dacă simptomele nu se ameliorează în 3-4 zile de la administrare, adresați-vă medicului.

Producător: Fiterman Pharma

Găsiți produsele în toate farmaciile din țară, inclusiv online.

Cei mai mulți moldoveni mor din cauza bolilor de inimă

Cele mai multe decese în Republica Moldova survin din cauza bolilor de inimă. Potrivit medicilor, o dată în jumătate de oră, un om face infarct miocardic, iar pentru unul din zece, acesta este fatal. Potrivit medicilor, cel puţin 80% din decesele premature datorate bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate dacă ar fi eliminați principalii factori de risc.

Boli cardiovasculare: tipuri de afectiuni cardiace, cauze si simptome |  Dr.Max

Investigațiile medicale au devenit o normă doar pentru cei, care au suferit de o boală de inimă. Oamenii recunosc că ezită să meargă la medic din lipsa de bani, dar și din frica de a nu fi descurajați.

Pacienții cu boli de inimă sunt tot mai tineri. Medicii au și o explicație a acestui fenomen.

„Să știți că maladiile cardiovasculare depășesc cu mult decesele provocate de maladiile oncologice, SIDA, HIV și malarie. Dacă verificăm factorii de risc cu 80 la sută scădem incidența maladiilor cardiovasculare. Factorii de risc sunt cei arhicunoscuți. O alimentație nesănătoasă, hipodinamismul, stresul, fumatul, nivelul colesterolului ridicat, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat”, precizează Alexandru Carauș, medic cardiolog, director medical al Institutului Cardiologic, conform www.jurnal.md.

Potrivit medicilor, primele semnale care ar trebui să ne aducă imediat în cabinetul medicului sunt durerile în piept, respirație îngreunată, amețeli sau greață. Peste 17 milioane de oameni mor, în fiecare an, din cauza bolilor cardiovasculare. Până în anul 2030, dacă nu vor fi adoptate măsuri imediate, numărul cazurilor de deces va crește până la 23 de milioane, atenționează OMS.

Reguli de bază pe care trebuie să le respecți pentru a-ți menține inima sănătoasă cât mai mult timp:

1. Elimină stresul din viața ta

2. Evită băuturile dulci și carbogazoase, dar și excesul de sare

3. Controlează-ți în mod regulat glicemia (nivelul zahărului în sânge), nivelul de colesterol și nivelul tensiunii arteriale

4. Menține-ți greutatea corporală în limitele normale

5. Obligatoriu, introdu în rația zilnică cel puțin 5-9 porții de legume și fructe proaspete

6. Include în dietă produse mediteraneene (pește, măsline, ulei de măsline, alune)

7. Cât mai multă mișcare!

8. Un NU hotărât fumatului!

40 de ani de la primul transplant renal din țara noastră

La 25 septembrie 1982 în incinta Spitalului Clinic Republican a fost efectuat primul transplant renal din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat al SCR „Timofei Moșneaga”, Serviciul de Dializă şi Transplant Renal şi-a început activitatea în anul 1977, odată cu inaugurarea edificiului nou al SCR.

Printre primii medici încadraţi în secţia nefrologie chirurgicală (prima denumire a secţiei) au fost Adrian Tănase (şef secţie din 1977), Victor Sagatovici, Maria Vizitiu, Nadejda Arsenii, Larisa Evdochimov, Nelly Cotulevici.

La iniţiativa medicului-şef al Spitalului Clinic Republican, Timofei Moşneaga și a șefului Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală Mihail Bârsan, au fost formate și delegate la Moscova, Federația Rusă, echipe complexe de specialişti pentru stagii în domeniul dializei şi transplantului renal (medici-urologi, nefrologi, anesteziologi, laboranţi, asistente medicale, ingineri). Primele stagii necesare pentru efectuarea trasnplantului renal au fost efectuate la Institutul de Cercetări Științifice în Transplantologie și Organe Artificiale din or. Moscova (director – academicianul Valerii I. Șumakov). Pregătirea specialiștilor din Moldova a fost divizată în următoarele compartimente:

  1. Studierea și elaborarea actelor legislative și normative pentru demararea intervențiilor chirurgicale legate de prelevarea și transplantarea rinichilor în Republica Moldova;
  2. Studierea metodelor de laborator, inclusiv imunologice, necesare pentru efectuarea operației transplant renal; aceste metode au fost studiate în diverse clinici din or. Moscova (Federația Rusă), Kiev (Ucraina), Riga (Letonia), Vilnius (Lituania), Minsk (Belarus) de către medicii-laboranți Grigore S. Vaserman, Eugenia I. Taube și Liliana Kalinina.
  3. Studierea tehnicilor chirurgicale de prelevare și transplantare renală;
  4. Tratamentul imunosupresor postoperator;
  5. Diagnosticul și tratamentul complicațiilor în perioada postoperatorie.

La 17 septembrie 1982, ca o etapă în pregătirea către intervențiile chirurgicale legate de transplantul renal, a fost efectuată prima analiză imunologică „cross-match” între donator şi recipient de către medicul laborant Liana Kalinin.

În data de 25 septembrie 1982 a fost efectuat primul transplant renal în Republica Moldova cu rinichi de cadavru în „moarte biologică”. La operaţie au participat chirurgii Pavel I. Filipţev (Moscova), conf. Mihail Bîrsan, Adrian Tănase şi Victor Sagatovici.

A fost inaugurat Centrul de Transplant Renal al Spitalului Clinic Republican. În dată de 27 septembrie 1982, a fost efectuată prima prelevare de rinichi de la un cadavru în „moarte biologică” în Republica Moldova, de către medicii Ian G. Moisiuk (Moscova) şi Victor Sagatovici (Chișinău).

Activitatea Centrului de Dializă şi Transplant Renal al SCR a cunoscut o serie de realizări şi implementări de performanţă, marea majoritate din ele fiind aplicate în premieră pe ţară. Astfel, sunt efectuate pentru prima dată aşa metode ca hemosorbţia (hemocarboperfuzia) (1981), plazmafereza şi limfosorbţia (1983), iradierea sângelui cu raze ultraviolete (1983), tipizarea donatorilor şi recipienţilor în conformitate cu sistemul HLA (1982-1983), dializa peritoneală semiautomată (1986), hemofiltrarea şi hemodiafiltrarea (1998-99), biopsia aspirativă şi prin puncţie a rinichilor transplantaţi (1992, 1994).

Pe parcursul activităţii, în Secția de Dializă şi Transplant Renal a Spitalului Clinic Republican (1981-2021) au fost trataţi prin dializă peste 2000 pacienţi primari cu insuficienţă renală cronică şi peste 1000 cu insuficienţă renală acută; sau efectuat 355 operaţii de transplant renal. În anul 2007 este implementată dializa peritoneală ambulatorie (CAPD).

În cadrul Centrului, în diverse perioade, au activat mai mulți specialiști, care și astăzi muncesc cu succes atât în țară, cât și în diverse centre din străinătate, aşa ca Victor Sagatovici, doctor în medicină (Ukraina), Arcadie Sapojnicov, doctor în medicină (Federeația Rusă), Veniamin Hardac, doctor în medicină (Israel), Nelly Cotulevici, doctor în medicină (Ukraina), Ruslan Ţurcanu, doctor în medicină (SUA), Svetlana Ghiţu (Franța), Gheorghe Boţan (România), Ghenadie Chiriac (România), Igor Codreanu, doctor în medicină, Victor Reaboi, Dumitru Mastak, Eduard Eşanu, Grigore Romanciuc, Dorian Visterniceanu, ş.a.

După aprobarea Legii R. Moldova “Privind transplantul de organe şi ţesuturi umane” (1999), în anul 2000 au fost implementate primele prelevări de rinichi de la cadavru în baza “morţii cerebrale”, iar în luna decembrie 2001 a fost efectuată prelevarea rinichiului donator de la mamă cu transplantare ulterioară la fecior.

Pregătirea specialiştilor către aceste operaţii au fost efectuate în diferite clinici specializate din SUA, Israel, Belgia, Spania. Personalul medical al Centrului Transplant Renal, de comun acord cu specialişti experţi de peste hotarele ţării, au luat parte activă la crearea noului proiect al Legii „Privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane”, care a fost adoptat de Parlamentul R. Moldova în anul 2008.

Ca urmare, în anul 2011 a fost creată Agenţia de Transplant, instituţie aflată în subordonarea Ministerului Sănătăţii din R. Moldova şi, care are menirea de a dirija toate activităţile în conformitate cu actele legislative şi normative în domeniul Transplantului de organe, celule şi ţesuturi de origine umană. Începând cu anul 2012, ca urmare a reformei sistemului de transplant din R. Moldova, a fost reluată activitatea secţiei Transplant Renal, graţie suportului acordat din partea mai multor instituţii specializate din Europa şi a unor specialişti din domeniul vizat (Belgia, Franţa, Spania, România).

În prezent, după reorganizarea serviciului de dializă din cadrul SCR şi deschiderea unei secţii noi pentru pacienţii ambulatori – Centrul privat BB Dializa, secţia de Hemodializă şi Transplant Renal în componenţa Clinicii de Urologie, Dializă şi Transplant Renal activează în conformitate cu un nou regulament şi statut. De rând cu personalul medical, care au stat la baza creării serviciului – d.h.ş.m., profesorul universitar Adrian Tănase, asistenta-şefă Galina Tulatos, asistentele Galina Malaia, Liudmila Guţu, în secţie activează următoarele generaţii de medici specialişti – Sergiu Gaibu, şef secţie din anul 2016, Andrei Vasiliev, doctor în medicină, Sergiu Iacob, Mariana Martînov.

După o perioadă destul de grea, legată de pandemia Covid-19, temporar intervențiile chirurgicale legate de transplantul renal au fost sistate. În prezent toți factorii decisivi din cadrul SCR „Timofei Moșneaga”, de comun acord cu secțiile de hemodializă din țară și Agenția de Transplant depun toate eforturile pentru reînoirea listei de așteptare și reluarea operațiilor de transplant renal.

Fructul minune, la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și puternic

Cătina este fructul la mare căutare, în această perioadă, datorită beneficiilor sale pentru organism. Boabele de cătină conțin foarte multe vitamine și minerale: vitaminele A, B1, B2, E, K, potasiu, calciu, fier, magneziu, și multe altele. Vitamina C este de asemenea găsită în fructele de cătină în cantitate mai mare decât in citrice sau măceșe, dând gustul acrișor și îmbunătățind imunitatea.

Cătina poate fi consumată atât crudă, cât și uscată, sub mai multe forme, cum ar fi suc, sirop, infuzie, chiar și pulbere sau poate fi îndulcită cu miere. Cătina este un fruct acru, bogat în vitamina C, iar beneficiile vor fi oarecum dublate și de proprietățile pe care le are mierea de albine.

În această perioadă are loc recoltarea. Se taie crenguțele, apoi se vor congela rapid pentru a-și păstra proprietățile, dar și pentru a fi culese mai ușor bobițele.

Recunoscută pentru proprietățile sale, cătina este la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și întărește organismul în această perioadă, când temperaturile scad. 

Specialiștii recomandă să ne începem ziua cu suc de cătină sau cu un mic dejun care să conțină aceste fructe, astfel putem beneficia și de o porție de energie. 

Drama unui bărbat răpus de Covid. Rudele acuză Ministerul Sănătății
Articolul anterior
Săptămâna națională de prevenire a risipei de alimente: sute de oameni au răspuns îndemnului și au donat produse pentru cei nevoiași!
Articolul următor