Ziua mondială de luptă împotriva Pneumoniei este marcată astăzi!

Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei (World Pneumonia Day) este marcată, în fiecare an, la 12 noiembrie şi a fost înfiinţată în 2009, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

separator
Scopul principal al marcării acestei zile este de a conştientiza gravitatea acestei boli, mai ales la copiii cu vârsta sub 5 ani, precum şi impactul ei asupra societăţii.

Pneumonia este una dintre principalele cauze ale deceselor la copiii sub cinci ani, în ciuda faptului că este uşor de prevenit şi de tratat.

Pneumonia este o boală care poate fi prevenită și tratabilă, care îmbolnăvește 155 de milioane de copii sub 5 ani și ucide 1.6 milioane în fiecare an. Mortalitatea infantilă este corelată cu aspecte precum: alimentația deficitara, sărăcia si lipsa de îngrijire medicala (acces la servicii medicale, informații corecte, etc.). Educarea părinților în direcția adoptării unui comportament preventiv este o componenta esențiala a strategiei mondiale de reducere a mortalității infantile, iar imunizarea cu un vaccin îmbunătățit continuu împotriva: pneumococului, Haemophilus influenzae, rujeolei (pojarului) si a tusei convulsive este cea mai eficienta soluție de prevenție.

Părinții au un rol deosebit de important în prevenirea îmbolnăvirilor aparatului respirator la copii.

Pneumonia, la copii, preponderent este cauzată de agravare a bolii respiratorii infecţioase deja existente, sau de contactul direct cu secreţiile nazale ale unui bolnav sau prin contact apropiat, pentru o durată îndelungată de timp, cu bolnavi de pneumonie. Această maladie reprezintă o formă de infecţie acută a căilor respiratorii, provocată de agenţi patogeni precum virusuri, bacterii şi ciuperci, care afectează plămânii. De pneumonie poate suferi orice persoană, însă copiii fiind mai sensibili la factorii de risc, care ar fi: anotimpul, vârsta, afecţiuni deja existente, mediul de viaţă.

Ce se poate face pentru a preveni pneumonia?

Alăptarea. Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață este o componentă cheie a consolidării sistemului imunitar, care conform cercetărilor poate contribui la o reducere cu 23% a incidenței pneumoniei.

Nutriția corespunzătoare. Copiii subnutriți se confruntă cu un risc mai mare de îmbolnăvire, o durată mai mare a bolii și o șansă mai mare de a suferi și de alte boli, ce ar spori sensibilitatea de a contracta o pneumonie. Nutriția adecvată facilitează dezvoltarea unui sistem imunitar forte – funcțional pentru protejarea copiilor de pneumonie și de alte patologii.

Vaccinarea. Vaccinurile sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai bune investiții în domeniul sănătății publice. Prin eficiența acestora în prevenirea sau reducerea severității bolii, relevantă este și stăvilirea mortalității. Actualmente, copiii pot fi protejați împotriva pneumoniei cu vaccinuri contra Streptococcus pneumoniae (pneumococ); Haemophilus influenzae tip b (Hib); Pertussis (tuse convulsivă); Rujeolei și Pneumococcus.

Prevenirea și tratamentul HIV. Cu un sistem imunitar compromis, copiii cu HIV au un risc mai mare de a face pneumonie. Profilaxia antiretrovirală în rândul femeilor însărcinate HIV-pozitive poate ajuta la prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil, iar numai eliminarea HIV la copii poate duce la o reducere cu 2% a numărului total al deceselor infantile.

Apa, sanitația și igiena. Apa, sanitația și intervențiile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei, a diareii și altor boli.

Aerul curat. Reducerea poluării aerului scade riscul de apariție a pneumoniei severe la copii. Poluarea aerului în interior, poate proveni din multe surse diferite, inclusiv fumatul și arderea biocarburanților pentru gătit și pentru încălzirea locuinței. Menționăm că OMS și UNICEF au elaborat Planul Global de Acțiune Integrat pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei și Diareii (GAPPD).

Controlul pneumoniei la copil necesită un pachet integrat de intervenții pentru protejarea, prevenirea și tratarea acestei boli, iar scopul Planului Global menționat prevede reducerea deceselor la mai puțin de 3 copii la 1000 de născuți vii până în 2025.

alte Articole interesante