8 sfaturi pentru a menţine genunchii sănătoşi!

Articulaţiile genunchilor au nevoie de grijă şi atenţie, pentru a le păstra sănătatea pe o perioadă cât mai îndelungată. Vestea bună este că durerile de genunchi pot fi prevenite dacă respecţi un stil de viaţă sănătos. Iată sfaturile de care trebuie să ţii cont pentru a menţine genunchii sănătoşi la orice vârstă.

separator

tttt1. Fă exerciţii pentru întărirea muşchilor picioarelor

Muşchii slabi ai picioarelor măresc impactul asupra genunchilor. Cu cât muşchii picioarelor sunt mai puternici, cu atât genunchii vor suporta o presiune mai mică. Fă exerciţii pentru muşchii cvadricepşi, tendoane şi gambe.

2. Evită exerciţiile de impact

Evită exerciţii precum alergarea de viteză, stepul aerobic, săriturile cu coarda şi atletismul, dacă ai început deja să suferi de dureri la nivelul genunchilor. Acestea pun presiune pe genunchi şi agravează durerile. Optează mai bine pentru înot, ciclism moderat, exerciţii la sol.

3. Fă exerciţii de întindere

Muşchii rigizi măresc riscul de leziuni şi dureri articulare, de aceea îmbunătăţeşte flexibilitatea muşchilor legaţi de genunchi: cvadriceps, muşchii anteiori ai gambei, tendoane. Fă exerciţii de întindere după fiecare antrenament sau alt tip de mişcare fizică executată.

Exerciţii fizice pentru întărirea articulaţiei genunchiului

4. Nu deveni sedentar

Una dintre cele mai mari greşeli pe care oamenii le fac în momentul în care incep să prezinte dureri articulare este să evite mişcarea. Lipsa de activitate doar va înrăutăţi situaţia si va slăbi muşchii. Consultă un medic privind tipul de exerciţii recomandat dacă suferi de fecţiuni la genunchi.

5. Consumă alimente bogate în Omega-3

Studiile arată că acizii graşi Omega-3 reduc durerile articulare şi îmbunătăţesc mobilitatea acestora. Printre cele mai bune surse de acizi graşi Omega-3 se numără uleiul de peşte, seminţele de chia, seminţele de in şi gălbenuşul de ou. Calciul şi vitamina D sunt şi ele importante pentru oase puternice.

6. Nu exagera cu mișcarea când ai dureri

Nu trebuie să exagerezi cu sportul dacă suferi de dureri de genunchi. Alege exercițiile pe care le poți face fără să simți dureri și evita flexarea excesivă a genunchilor sau întinderea completă a acestora în timpul antrenamentelor. Genuflexiunile, de exemplu, pot fi făcute numai parțial dacă provoacă dureri.

7. Menţine o greutate sănătoasă

O greutate normală este de mare ajutor pentru genunchi, pentru că eliberează genunchii de o presiune suplimentară. Dacă este nevoie, scapă de kilogramele în plus consumând mai multe alimente nutritive, bogate în fibre, şi practicând sport.

8. Folosește încălțăminte adecvată

Încălțămintea poate afecta genunchii, șoldurile și gleznele. De aceea este important să foloseșți încălțămintea potrivită dacă vrei să-ti menții genunchii sănătoși. Evita tocurile mai mari de 5 cm, papucii flip flop (favorizează căderile) și saboții. Folosește, în schimb, pantofi sport cu talpa flexibilă, balerini și alte tipuri de încălțăminte comodă.

sursa

Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în România
Articolul anterior
Primarul de New York: 15 copii au fost spitalizaţi prezentând un sindrom misterios, posibil asociat cu noul coronavirus
Articolul următor
Alte articole interesante