Nu există diete minune şi nici pastile magice care să te ajute să scapi de excesul ponderal pe termen lung, fără un efort minim. Dar ai la îndemână cel mai ieftin şi eficient nutrient care ajută organismul în procesul de ardere a ţesutului adipos (grăsimile depozitate). Dacă îţi doreşti să scapi de câteva kilograme în plus, trebuie să ţii cont de prima regulă şi cea mai importantă: consumă o cantitate optimă de apă. Acest lucru îţi va garanta un rezultat pozitiv cu până la 20%. Organismul are nevoie de apă pentru a elibera calorii din grăsimile depozitate, întrucât metabolismul încetineşte la cea mai uşoară deshidratare.
În cadrul unui studiu, adulţii, care au băut 8 sau mai multe pahare de apă pe zi, au ars mai multe calorii, decât cei care au băut 4 pahare.
Mai multe cercetări au stabilit că apa ajută să scazi în greutate, indiferent de faptul dacă restricționezi, sau nu, cantitatea de calorii în dietă. Astfel, un studiu publicat în 2015, în revista Obesity, a raportat că participanţii la studiu, care au băut câte 2 căni de apă, în mărime de 240 ml, înainte de mesele principale ale zilei, pe o durată de 12 săptămâni, au scăzut câte 1kg din greutate, fără a face orice alte modificări în stilul de viaţă. Un alt studiu a constat că persoanele obeze, care au consumat 2 căni de apă, cu 30 de minute, înainte de mesele principale, în cadrul unui regim de slăbire, au pierdut cu până la 2 kg mai mult în greutate, pe o perioadă de 12 săptămâni, decât indivizii care nu au folosit cantitatea de apă.
Cum te ajută apa să scazi în greutate?
Consumul de apă reduce numărul de calorii ingerate. Cercetătorii au observat că atunci când proporţia de apă creşte, scade aportul de calorii ingerate, precum şi cantitatea de grăsimi saturate, zahăr şi sare.
Apa îmbunătăţeşte rata metabolismului bazal, respectiv, transformarea grăsimii în energie. Potrivit unui studiu din 2003, publicat în revista Journal of Endocrinology and Metabolism, 500ml de apă consumată sporeşte rata metabolică cu 30% în decurs de 30-40 de minute. Autorii acestui raport susţin că această cantitate de apă ajută zilnic la arderea în plus a 100 de kcal.
Apa alină senzaţia de foame, confundată uneori cu senzaţia de sete. Bea un pahar de apă, ca să vezi dacă acesta îţi va inhiba senzaţia de foame, atunci când te confrunţi cu ea în pauzele dintre mese. Organismul are adesea dificultăți în a distinge senzațiile de foame și de sete.
Consumul de apă înaintea unui efort fizic şi hidratarea organismului, a fost demonstrat ştiinţific, ajută să arzi cu până la 30% mai bine grăsimile în timpul sesiunii de antrenament.
Cercetătorii susţin că în momentul în care apare senzaţia de sete, organismul este deja deshidratat. Prin urmare, este potrivit să consumi apa în mod constant pe parcursul zilei, nu doar când îţi apare senzaţia accentuată de sete. Mai mult, dacă faci sport, eficacitatea antrenamentelor creşte cu 10-15%, dacă organismul este hidratat corespunzător.
În timpul efortului fizic, organismul se deshidratează. De aceea, este recomandat înainte şi pe perioada sesiunii de antrenament să bei apă, cu înghiţituri mici, mai ales că, este ştiut, organismul hidratat mobilizează mai uşor rezervele de grăsime din depozite în timpul activităţii fizice. Fără un consum adecvat de apă nu poţi slăbi eficient, nu reuşeşti să execuţi corespunzător exerciţiile fizice.
Hidratarea corespunzătoare a organismului îţi fortifică sănătatea
Dr. Fereydoon Batmanghelidj, un cercetător de renume internaţional, autorul cărţii “Puterea vindicătoare a apei” susţine că majoritatea problemelor de sănătate care ar trebui să fie recunoscute ca manifestări şi complicaţii ale deshidratării cronice în interiorul celulelor organismului, sunt catalogate ca fiind boli cu etiologie necunoscută şi tratate cu medicamente. “În realitate, acesta este procesul care ucide. Motivul este simplu: când corpul are nevoie de apă, în loc de aceasta i se dau substanţe chimice toxice. Oricine ştie că apa este “bună” pentru organism, însă se pare că nu ştim cât de vitală este aceasta pentru sănătatea noastră.”, scrie Dr. Fereydoon Batmanghelidj.
Apa reglează metabolismul, îmbunătăţeşte activitatea creierului, îţi suplineşte necesarul de energie, reglează temperatura corpului, lubrifiază articulaţiile şi ajută la reducerea durerilor, păstrează elasticitatea pielii, previne îmbătrânirea precoce a pielii şi formarea ridurilor.
Consumul de apă te ajută la digestie şi te scapă de constipaţie. Unele studii au arătat că hidratarea adecvată a organismului reduce riscul de cancer, de vezică urinară şi colon, întrucât apa diluează concentraţia agenţilor cancerigeni în lichidele biologice ale organismului şi scurtează timpul de expunere a mucoaselor la substanţele nocive.
Apa te ajută să slăbeşti, deoarece aceasta stimulează procesul de ardere a grăsimilor, reduce senzaţia de foame şi detoxifică organismul.
Un pahar de apă caldă, dimineața, băut pe stomacul gol este un prilej bun de hidratare a organismului, în condiţiile în care acesta pierde apa inclusiv în timp ce dormi. Cercetările au constat că apa caldă, băută dimineaţa, stimulează mişcările intestinale şi previne constipaţia, ajută la controlul greutăţii, îmbunătăţeşte fluxul sanguin în corp, contribuie la eliminarea deşeurilor metabolice, combate îmbătrânirea prematură şi redă elasticitate pielii.
Medicina tradiţională japoneză susţine că 1-4 pahare de apă caldă dimineaţa oferă beneficii în tratarea mai multor afecţiuni, precum obezitate, hemoroizi, astm bronşic, pietre la rinichi, artrită, cistită, diabet, afecţiuni genitale, menstruaţie neregulată, leucemie, cancer de col uterin, cancer de sân.
Hidratarea de dimineaţă te ajută să scapi şi de stres
Apa consumată dimineaţa echilibrează în sânge nivelul cortizolului, hormonul stresului, îmbunătăţeşte activitatea musculară şi circulaţia limfei în organism. Mușchii conțin o cantitate mare de apă și nu pot funcţiona în mod corespunzător, dacă organismul nu este bine hidratat, iar acest lucru poate să reducă eficienţa unui antrenament şi să îţi redea rapid senzaţia de oboseală.
Cum să îţi hidratezi corpul corespunzător:
Păstrează sticla de apă la îndemână şi bea cu regularitate.
Apa trebuie să aibă o temperatură de 15-25 grade Celsius, întrucât apa rece se absoarbe mai greu în stomac.
Dacă o femeie poate să consume, în funcţie de circumstanţe, până la 2,5 litri de apă pe zi, atunci bărbaţii, din cauză ca au mai mult ţesut muscular şi rata metabolismului bazal mai înaltă, pot folosi până la 3 litri de lichide zilnic.
Bea apă înainte cu 30 de minute de fiecare masă.
Apa este singurul lichid care hidratează eficient organismul şi îţi potoleşte setea, constituind 60-65% din corpul uman. Ea se elimină prin transpiraţie, urină şi alte lichide biologice. Dacă nu este suplinit volumul apei pierdute din organism, survine deshidratarea – o stare fiziologică incompatibilă cu viaţa!
Fie că o consumi în mod regulat pentru o stare generală de bine a organismului sau bei apa pentru a-ţi potoli senzaţia de sete, trebuie să ştii că apa nu poate fi exclusă dintr-o dietă sănătoasă ori un regim potrivit de slăbire, iar un organism corect hidratat este un organism sănătos.
- Galina Tomaş, doctor în ştiinţe medicale