Nutriționiștii ruși ne recomandă să limităm consumul de carbohidrați, în special zaharurile, deoarece se dizolvă repede în organism și se transformă în grăsimi.
De asemenea, aceștia nu recomandă consumul de grăsimi animale. Cantitatea de sare și fluidele din alimentație sunt de asemenea limitate.
Nu este recomandat consumul de condimente dure, iar piperul, muștarul și maioneza nu se consumă în cantități prea mari. Din meniul dietei rusești sunt excluse alimentele afumate și sărate, cu excepția verzei murate. Sunt excluse și băuturile alcoolice.
Dieta rusească ar trebui să fie urmată timp de cel puțin două luni. Iată și meniul unei săptămâni:
Luni
Mic dejun: 100 g pește fiert, 150 g salată de varză, mazăre verde, morcovi fierți, o ceașcă de cafea neagră, fără zahăr.
Gustare: 150 g carne fiartă, 100 g de brânză de vaci, două mere.
Prânz: supă de legume, 150 g salată de varză și morcovi, o ceașcă de compot de mere.
Cină: 100 g pește fiert, doi cartofi fierți, o ceașcă de ceai fără zahăr.
Marți
Mic dejun: 200 g salată de varză tocată, mazăre verde și ceapă, așezonată cu ulei vegetal, o ceașcă de cafea neagră.
Gustare: o cană iaurt.
Prânz: 100 g pește fiert, un pahar de suc de mere.
Cină: 100 g pește fiert, doi cartofi fierți, o portocală.
Miercuri
Mic dejun: un ou fiert moale, o felie pâine prăjită, o ceașcă de cafea neagră.
Gustare: 100 g terci de cereale cu fructe.
Prânz: 150 g carne de pui slabă fiartă, două mere, o portocală.
Cină: salată condimentată cu ulei vegetal, o cană suc de mere.
Joi
Mic dejun: o ceașcă iaurt, un biscuit.
Gustare: salată de legume crude, asezonată cu ulei vegetal.
Prânz: 100 g de carne fiartă, 150 g de salată de varză acră și ceapă verde.
Cina: un bol de supă de legume, 100 g morcovi rași proaspeți, cu un pic de smântână.
Vineri
Mic dejun: trei linguri de brânză de vaci, o ceașcă de cafea neagră, fără zahăr.
Gustare: două mere, două portocale, un pahar de suc de portocale.
Prânz: un mezel dietetic, 150 g varză proaspătă cu suc de lămâie, un pahar suc de portocale.
Cina: 150 g pește slab fript, 100 g coacăze negre, un pahar de apă minerală.
Sâmbătă
Mic dejun: 100 g de carne fiartă, 100 g de varză acră.
Gustare: 100 g brânză de vaci fără grăsimi.
Prânz: un bol de legume sau supă de ciuperci, o bucată mică de pâine neagră.
Cina: o bucată de carne de porc la grătar, 100 g de sfeclă fiartă, o ceașcă de ceai fără zahăr.
Duminică
Mic dejun: 100 g de fulgi de ovăz cu o lingură de miere.
Gustare: 150 g de salată de fructe.
Pranz: 100 g pește fiert, 150 g salată de legume crude asezonată cu ulei vegetal.
Cina: 100 g de carne de pui fiartă, doi cartofi fierți, un măr, o cană de suc de mere.