De ce stresul ne îngrașă?!

Ai observat și tu că atunci când te superi, ai prea multe sarcini la serviciu și timp puțin ca să le duci la bun sfârșit, stai mult în trafic sau pur și simplu nu mai știi cum să gestionezi problemele copiilor tăi, ai tendința să te refugiezi în alimente grase și gustoase?

separator

Ei bine, nu ești singura. În situația ta sunt multe persoane care nu găsesc resurse ca să depășească momentele tensionate. Mai mult, dacă stresul afectează o persoană pofticioasă, gurmandă, care adoră mesele copioase, atunci riscul de a devora compulsiv cantități mari de alimente este foarte mare. Aceasta pentru că mâncarea e plăcere, iar aceasta poate distrage atenția de la probleme, potrivit nutriționistului Oana Cuzino.

Însă aceasta nu este o rezolvare, ci o problemă cel puțin la fel de mare. O cercetare a specialiștilor de la Universitatea de Medicină din Ohio atrage atenția asupra faptului că un organism stresat își dă peste cap metabolismul care pur și simplu devine mai leneș când mâncăm compulsiv alimente grase. Participantele la studiu, care au consumat aproape o mie de calorii la o masă, dintre care 60 de grame de grăsime, au ars mai puține calorii atunci când s-au confruntat cu o situația stresantă în ziua care a precedat masa copioasă. Organismul a reținut 100 de calorii care, la prima vedere, nu par multe.

Dar dacă situațiile stresante sunt urmate frecvent de mese care abundă în grăsime, atunci riscul de îngrășare crește. Soluții există: de la tehnici de relaxare, la mișcare făcută regulat, la o dietă care să nu conțină mai mult de 30 la sută grăsimi sănătoase din semințe, pește și uleiuri presate la rece până la masaj și evadări în natură.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că un organism stresat produce cantități anormale de cortizol, un hormon care favorizează acumularea de grăsime în zona abdomenului, una dintre cele mai periculoase situații.

Colierele din plastic au revenit în trend!
Articolul anterior
Cel mai periculos aditiv din mâncare! Acesta este E-ul de care trebuie să fugi!
Articolul următor
Alte articole interesante