El este secretul ”longevității”

Sportul acţionează benefic asupra cromozomilor şi a longevităţii. Mai puţin timp petrecut în poziţie șezândă lungeşte telomerii şi protejează ADN-ul împotriva factorilor stresanţi, iar acest lucru este corelat în mod direct cu longevitatea, susţine un nou studiu suedez publicat în British Journal of Sports Medicine.

separator

Ce au determinat experţii?

Cercetătorii suedezi au stabilit că practicarea exerciţiilor fizice influenţează benefic asupra cromozomilor şi anume cresc lungimea telomerilor.

Telomerii sunt acele secţiuni de ADN, care protejează capetele cromozomilor în timpul diviziunii celulare, dar care cu vârsta au tendinţa de a deveni tot mai scurţi.

Autorul studiului, Dr. Mai-Lis Hellenius, medic cardiolog, profesor la Department of Medicine, Karolinska University Hospital din Stockholm susţine că este încântat de rezultatele cercetării întrucât ,,telomerii lungi sunt asociaţi cu viaţă lungă şi sănătoasă’’.

În cercetările anterioare a fost dovedit că telomerii mai scurţi sunt asociaţi cu risc de boli cardiovasculare şi anumite tipuri de cancer.

,,ADN-ul celulei se deteriorează cu vârsta, el devine afectat de alimentaţia proastă, fumat, infecţii, radiaţii, substanţe nocive şi altele, iar capacitatea noastră de a produce un ADN nou şi noi celule este atât de importantă’’, susţine Dr. Mai-Lis Hellenius.

Studiul suedez a determinat că reducerea sedentarismului şi a timpului petrecut în poziţie şezândă a fost capabil să lungească telomerii celulelor din sânge.

,, Acum le pot spune pacienţilor mei – da, este important să te desparţi de şezut şi să iei o pauză de 1 sau 2 minute la fiecare 30 de minute’’, spune Dr. Hellenius.

Practicarea cu regularitate a exerciţiilor fizice acţionează benefic asupra longevităţii şi reduce riscul de boală.

 

Cosmetice periculoase în timpul sarcinii
Articolul anterior
O femeie ar fi contactat virusul HIV prin instrumentele de manichiură!
Articolul următor
Alte articole interesante