Fă sport și scapă de depresie!

A fost  descoperită zona creierului responsabilă de motivația individului de a face sport, fapt ce poate avea implicații importante pentru pacienții cu depresie.

separator

Dorința de a face mișcare este controlată de regiunea cerebrală denumită habenula dorsal medial. Într-un experiment, cercetătorii au blocat semnalele transmise de această zonă a creierului în cazul unui grup de șoareci și au comparat comportamentul lor cu cel al șoarecilor cărora nu le fusese blocată transmiterea de semnale din zona respectivă.

„Fără o habenulă dorsală medială funcțională, șoarecii au devenit leneși. Erau capabili din punct de vedere fizic de a alerga, dar nu păreau motivați să o facă”, a declarat coordonatorul lucrării, dr. Eric Turner.

Deoarece practicarea sportului s-a dovedit anterior a fi o metodă eficientă de ameliorare a simptomelor depresiei, experții cred că descoperirea habenulei dorsal mediale, asociată motivației de a face mișcare, poate conduce la dezvoltarea de noi tratamente eficiente pentru cei care se confruntă cu astfel de tulburări mintale.

O serie de studii au arătat că exercițiile fizice pot fi cel puțin la fel de eficiente în tratarea depresiei ca medicamentele antidepresive. Un experiment a arătat că sportul poate diminua simptomele afecțiunii chiar și cu 30%. Rezultatul a fost considerat „la fel de bun sau chiar mai bun decât consumul de medicamente”.

Activitatea fizică poate servi drept mijloc eficient de prevenire a apariției depresiei, au descoperit experții de la Universitatea din Toronto. În schimb, pericolul de dezvoltare a afecțiunii mai târziu în viață crește în cazul celor care evită să facă mișcare, a reieșit în urma analizării a 30 de studii.

Unul din motivele pentru care sportul este atât de benefic în combaterea depresiei ar putea fi creșterea secreției de endorfine care apare atunci când faci mișcare.

Sursa

Andrei Macarevici a fost aruncat într-o urnă de gunoi!
Articolul anterior
Cât vor costa biletele la concertul Nataliei Barbu
Articolul următor
Alte articole interesante